Imens Brexit-farcen fortsætter, bliver vi danskere med at rejse til London i stor stil. I årevis har London været en af favoritterne, når vi skal på storbyferie og mange føler, at de kender byen ud og ind. Her er 20 facts om London, som du (måske) ikke kender til.

1. Derfor navnet

Da romerne indtog området ved Themsen år 50 for at have en fast base ved floden, fik stedet navnet Londinium.

2. Milliarder under jorden

Det første undergrundstog i London kørte i 1863. Ifølge TfL (Transport for London) er der årligt 1,35 milliarder passagerer i undergrunden.

The Tube eller Underground i London.

3. Juletræet er en gave fra Norge

Hvert år i december står et gigantisk juletræ på Trafalgar Square og funkler med alle sine lyskæder. Og hvert år er det Norge, som har foræret byen dette fine træ. Det er en tradition siden 1947 som tak for englændernes indsats under 2. verdenskrig.

4. Big Ben er ikke et tårn

Mange tror, at Big Ben er hele nord tårnet på Westminster Palace. Det er det ikke. Kun selve uret hedder Big Ben, tårnets navn er Elizabeth Tower opkaldt efter den nuværende dronning.

Big Ben i London
Westminster Palaca med Elizabeth Tower… og det berømte ur Big Ben.

5. Rekord i OL

London har været værtsby for sommerolympiaden tre gange: I år 1908, 1948 og 2012. Det er mere end nogen anden by i verden.

6. Narkosalg i Harrods

Kunder kunne købe kokain og morfin inklusiv fine metalkanyler i det elegante stormagasin Harrods frem til år 1916. Stofferne blev bl.a. markedsført som den perfekte gave til soldater ved fronten og til veteraner hjemvendt fra krigen.

7. Overtroisk by

Tallet 13 er ildevarslende. Det tager man alvorligt i London, hvor mange gader bl.a. Fleet Street, Oxford Street, Park Lane og Grosvenor Street ikke har et hus med nummer 13. Nogle højhuse ejer heller ikke 13. sal, og London Eye har 32 kapsler men 33 numre, fordi 13 mangler.

Vagt til hest i London

8. 1.000 lig under Undergrunden

Aldgate Station i Østlondon er bygget på en massegrav. Det anslås, at 1.000 lig blev begravet på stedet under pestepidemien i 1665.

9. Global by

Der bliver talt over 300 forskellige sprog i London. Det er mere end nogen andre steder i verden.

10. Ældste pub

Flere pubber i London kappes om at være byens ældste pub. Men det skule være ganske vist, at The Seven Stars i Holborn er Londons ældste pub. Bygningen er fra 1602, det samme er pubben.

Fadøl som ill. t. indlæg om facts om London

11. Krig

30.000 londonere døde på grund af “Blitzen” – tyskernes luftangreb – under 2. verdenskrig.

12. Rekord

London var den første moderne by i verden, der rundede en million indbyggere. det skete i 1810. Først i 1875 nåede New York op på en million.

13. Karl Marx i læsesalen

Karl Marx skrev Das Kapital i læsesalen på British Museum. Marxismens far boede i London fra 1849 frem til sin død, og hans gravsten kan ses på Highgate Cemetery.

Karl Marxs gravsten i London
Karl Marx’ gravsted på Highgate Cemetery.

14. Musical-stjernen

Den musical, der har kørt længst tid i West End, er ‘Les Miserables’, som blev sat op i 1985 og har kørt lige siden. Personligt forstår jeg succesen. Det er en helt fantastisk forestilling.

15. Regn eller ikke regn

London har et temmelig ufortjent rygte: Det regner altid. Men skal de rette facts om London på bordet, så er sandheden, at der er færre regnvejrsdage i London end i Kbh. I Danmark har vi i gennemsnit 179 regnvejrsdage om året, i London er der 164. November, december og januar er de vådeste måneder, marts den tørreste.

16. Indvandrer-egern

De søde, grå egern er alle steder, hvor der er grønt i London. De løber over stien, sidder under kastanietræet og spiser, piler op og ned ad træerne og er en del af livet i London. Men de små kræ er oprindeligt ikke en del af den engelske natur, før 1800-tallet fandtes de slet ikke i landet. De blev importeret af velhavende englændere, som ønskede eksotisk liv i deres haver.

17. Masser af øl

At hænge ud på en hyggelig pub, er en del af englænderes kultur. Så hvor meget indtager en englænder i gennemsnit pr. år? 67,7 liter i følge NHS. Londonerne drikker dog i gennemsnit færre øl om året end resten af deres landsmænd.

I Danmark nøjes vi med 57,6 liter pr. person årligt.

18. Dyrekirkegården

De fleste slår et smut om Hyde Park, når de er i London. Men de færreste er nok klar over, at der ligger en dyrekirkegård i parken. Kirkegården blev oprettet i 1880’erne af en dyreglad gartner, i dag kan man kun komme ind og se den på en guidet tur.

Husk også at runde Speaker’s Corner, når I er i Hyde Park. Du kan læse mit indlæg om det tossede hjørne af parken: Tør du tale på Speaker’s Corner?

19. Instagram hotspots

Street art i London

Udover de oplagte fotospots som Trafalgar Square, Big Ben, Buckingham, Notting Hills pastelfarvede huse m.m. er disse områder perfekte til Instagram-fotos: bydelen Shoreditch, Columbia Roads blomstermarked, Little Venice, pubben Churchill Arms, Borough Market og Sky Garden.

20. Det skal du spise

Den klassiske engelske morgenmad, fish and chips, pie, Eton mess og sunday roast. Hvis du skal gå all in på britisk mad. Sunday roast er en klassiker både i de private hjem og på mange pubs. Det er solid kost, som består af steg, sovs, stegte kartofler, ærtemos og Yorkshirepudding.

Læs også mit indlæg om dejlige restauranter og spisesteder i London.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *