Jeg er på rundvisning i Tysklands største Airbusfabrik, der ligger ved floden Elbe i Hamborg. 15.000 mennesker er ansat her og hallerne, hvor flyenes kabiner bliver lavet, er enorme. I den største er der således hele ni splinternye fly parkeret side om side. Og overalt foregår der noget rundt om og i de fly.

Dette må være paradis for de mennesker, der holder af at kigge på fly ved Flyvergrillen eller i lufthavnene diverse steder i Danmark. Det er stort. Det er imponerende, og det er interessant at se, hvordan der bliver arbejdet på de forskellige Airbus-fly, som vi lægger vores liv i hænderne på.

Udover almindelige A320 fly ser vi også fire af verdens største passagerfly, A380, stå side om side klar til at blive malet. Der skal ca. 3.500 kilo maling alene til et eneste fly! De største airbus har to etager, og jeg har aldrig været så tæt på så stort et skrummel før.

Nærmest hyggeligt

Airbus-fabrikkerne er fordelt rundt omkring i Europa, og hver fabrik har hver sit ansvarsområde. Fabrikken i Hamborg står for at montere en del af kabinen, alle andre komponenter fremstilles i for eksempel Frankrig og England for derefter at blive fløjet til Hamborg og blive færdigmonteret her.

Fly på airbusfabrik i Hamborg

Derfor kan den ca. to timers lange rundvisning blandt andet byde på hallen, hvor flyene står på gigantiske samlebånd, og der arbejdes på kabinerne (og jeg lover jer for, at der er mange kabler, skruer og dimsedutter involveret). Vi kom også ind i hangaren, hvor flyene står klar til at få en makeover fra en lysegrøn farve til hvid med diverse flyselskabers logoer på.

Det er underligt, hvordan et sted, der producerer så kæmpestore elementer, kan være så rent og ryddeligt. Hangarerne virker simpelthen som mønsterfabrikker. Alt befinder sig på rette sted, de ansatte stresser ikke, stemningen er koncentreret og nærmest lidt hyggelig.

Kompetente guider

Det er muligt at besøge denne Airbusfabrik på en guidet rundvisning af ca. to timers varighed. Guiderne har en stor viden om alt det, der foregår i forbindelse med produktionen af de forskellige fly. Selv fandt jeg rundvisningen en kende for langt, men jeg var tydeligvis den eneste i vores gruppe, som blev lidt mentalt fraværende engang i mellem.

Her er linket til det bureau, der har tilladelse til at guide gæster rundt på Airbus’ fabrikker i henholdsvis Bremen og Hamborg: Globetrotter Tours – Let’s visit Airbus. Og når du har set dig mæt på fly og flydele, kan du shoppe souvenirs i deres fede Airbus-shop.

Læs også om mit besøg på det legendariske Riva bådværft.

Information

  • Du kan booke et besøg på Airbus-fabrikken i Hamborg via hjemmesiden Globe-Tours.
  • Den første tur er kl. 9.30, den sidste 16.30.
  • Det koster 24 euro for en voksen.
  • Børn under 14 år har ingen adgang. 
  • Husk pas, ellers kommer du ikke ind på fabrikken!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *