Er der gang i børnene? Gider I ikke at tage sydpå? Og drømmer I om en aktiv ferie for hele familien? Så er Bornholm løsningen.

Som I kan se på billederne, har jeg udsat mig selv for alle mulige actionprægede aktiviteter fra klatring og rappelling til mountainbike-tur, og jeg kan kun sige: Prøv det!

Det er næsten umuligt at kede sig på Klippeøen, og her er mine bud på, hvad du/I kan foretage jer, hvis I er mere til aktiv ferie end driverliv.

Mountainbike med instruktør

Det er nemt nok at cykle, men det er knap så nemt at okse derudaf i skoven på en mountainbike. Til gengæld er det voldsomt sjovt. Det bumler og hopper, man får et sug i maven, når man skal ned ad en stenet grusvej eller tage et skarpt sving, men det er supersjovt.

Vi var på tur i Almindingen med Anders fra Bornholms Outdoorcenter, og fik et lynkursus før selve cykelturen. Her hjulede vi rundt på en plæne og lavede øvelser, blandt andet skulle vi cykle tæt på hinanden og give high fives. En fed introduktion til mountainbikes, hvor man både får grinet af de kiksede hjelme og af sig selv. Derefter går turen af sted i den grønne skov, og den går over stok og sten bogstavelig talt.

Det er muligt at leje mountainbikes uden instruktør, men jeg kan anbefale med. Dels viser instruktøren vejen, dels er det rart med de indledende øvelser. Anders kan hyres i et par timer, uanset om man er en familie på farten eller en arbejdsplads, der skal komme hinanden ved.

Rappelling ud i intetheden

Jeg har skrevet et indlæg om min første og foreløbig eneste rappeling, men da jeg stadig er stolt af min bedrift, vil jeg lige linke til indlægget: Rappelling: Kald mig bare Spiderman.

For mig var det et vildt vovestykke, min datter prøvede det, da hun var 10 år, og hun syntes ikke, at det var faretruende, så kast jeres unger ud i det. Jeg er sikker på, at de vil synes, at det er spændende. Og det er altså temmelig sejt at klatre ned af en 13 meters klippe uanset alder.

Klatring i klipper

Bornholms klipper kan i det hele taget bruges til mange ting, blandt andet klatring. I kan som familie hyre en klatreinstruktør, som tager jer med til klatreegnede klipper, og viser, hvordan I hjælper hinanden med den stejle tur op og den hurtige tur ned.

Teambuilding, som især familier vil have rigtig godt af at prøve. Når man klatrer i for eksempel Vang Granitbrud, skal der nemlig være to back up’s, der holder en line til klatreren. Hvis modet svigter, og man vil ned, kan de to holdere sørge for a fire en forsigtigt ned. Og fordi der er backup’s, risikerer man ikke at vælte ned af klipperne, hvis man ikke finder fodfæste.

Jeg syntes, at det var herresvært at komme op ad de stejle klipper, men også herresjovt at prøve.

Havkajak rundt om øen

Bornholm er en lille ø, og man kan planlægge en kajakferie, hvor man padler hele vejen rundt om øen (110 km). For absolut nybegyndere er det måske en for stor mundfuld, og så kan man jo bare vælge at snuppe et lille stykke.

Der kan lejes kajakker både for et par timer og for flere dage mange steder på øen, og naturen er afvekslende fra sandklitterne i Dueodde til Hammerens klipper.

Gå, gå og atter gå

Vandreture kan være en smule kedelige – at gå og gå i det samme landskab i timevis uden variationer. Men på Bornholm er der så mange forskellige vandreruter med forskellige temaer, at man helt glemmer, hvor langt man vandrer, fordi det er så smukt.

Vandrer du Hammerknuden rundt, vil du for eksempel komme forbi en kirkeruin fra 1300-tallet, fuglefjelde og Bornholms nordligste punkt, Lille Fyr. Du vil se Opalsøen og Hammershus, og du vil nå op til Store Fyr (70 meter oppe på en klippe).

Læs mere om aktiv ferie og udendørsoplevelser på Bornholms hjemmeside: Bornholm.info.

Sådan kommer du dertil

Fra København er det letteste at køre i bus eller bil til færgen i Ystad og sejle til Rønne. En billigbillet for en bil inkl. fem personer koster 845 kroner tur/retur, og overfarten tager en time og 20 minutter.

Du kan også tage toget fra København til Rønne – det tager i alt tre timer inklusiv sejlturen. Se mere om BornholmerFærgen her: BornholmerFærgen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *