På Danmarks mest kendte kirkegård, Assistens Kirkegård, finder man nogle af vores mest berømte digtere, musikere og tænkere.

Søren Kierkegaard blev begravet her, H C Andersen, Martin Andersen Nexø og Dan Turell ditto. Det er også på Assistens Kirkegård, at sangerinden Natasja Saad blev stedt til hvile og Dansk Vestindiens guvernør Peter von Scholten, der hviler under kirkegårdens mausoleum.

En tur på kirkegården giver således mange aha-oplevelser og tænksomme stunder. Ja, måske ligefrem inspiration til at vide mere om Danmarkshistorien eller læse værker af de forfattere, hvis gravsten vi støder på.

H C Andersens gravsten på Assistens Kirkegård
H C Andersen er den vores mest berømte dansker nogensinde. Det ses ikke på hans gravsten, som blev købt af Edvard Collin efter eventyrdigterens død.

Assistens Kirkegård er i virkeligheden en ekstra-kirkegård, en assisterende, deraf navnet. Den blev anlagt i 1760, fordi kirkegårdene indenfor byens volde var stoppet med døde. Det var dengang, man ikke brændte de afdøde, så hvert eneste menneske skulle begraves i et stykke, om jeg så må sige.

Fordi alle sognene i København manglede jord til deres døde, blev kirkegården inddelt efter sogn. Hvert sogn ejede et stykke af Assistens, hvor de kunne begrave deres døde. Først i 1880 stoppede den praksis, og København overtog kirkegården. I dag er der stadig københavnere, der bliver begravet her, så man kan altså også betragte deres grave, hvis man gør det med respekt for de besøgende pårørende.

Mindes og sender hilsen

Dan Turells grav på Assistens Kirkegård
Når fans besøger Dan Turells gravsten, lægger de en kuglepen til ære for den store forfatter. Så husk kuglepennen, hvis du skal forbi kirkegården.

Os der har et gravsted over en elsket person, ved, hvor meget det betyder at besøge gravstedet af og til. Her sender vi en hilsen, lægger en blomst og føler os så tæt på den døde, som man nu kan komme i sådan en situation.

Det er naturligvis noget andet med personer, man aldrig har mødt, men kun kender gennem hans eller hendes handlinger og ord. Alligevel føler jeg en hvis forbindelse til disse grave over nogen af de mennesker, jeg beundrer. Jeg dvæler ved Martin Andersen Nexøs gravsten og minder mig om at genlæse ‘Ditte Menneskebarn’ igen, og jeg smiler til Henry Heerups blå nisse, der er fra bogen ‘Fløjte Huggas Billedbog’.

Henry Heerups gravsten
Kunstneren Henry Heerup elskede nisser, så naturligvis er der en hans nisser graveret på han og hustruen Marions gravsten.
Andersen Nexøs gravsted
Martin Andersen Nexø døde i Dresden i det daværende DDR, men blev begravet i Danmark efter sit eget ønske. Han er en af Danmarks mest oversatte forfattere, og jeg elsker alle hans romaner.
Russiske gravsten på Assistens Kirkegård
Der er to afsnit med russiske grave på kirkegården, 70 af gravene tilhørte kejserinde Dagmar og hendes russiske hof.

Praktisk information

Adresse: Kapelvej 2, 2200 København N.

Åbningstider: Kl. 7-19 fra den 1. oktober til den 31. marts og kl. 7-22 fra den 1. april til den 30. september. 

Transport: Du kan tage bus 5A og 350 fra Nørreport Station direkte til kirkegården.

grave på Assistens Kirkegård

Du kan også læse…

Guide til en dejlig dag i København

Københavns havnebusser er billige og brandhyggelige

3 museer i København dine børn vil elske

Grav på Assistens
fb-share-icon0
Tweet 20
fb-share-icon20

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *