Vilde Verdens guide til historiske seværdigheder. Berlin har stadig mange steder, som blev bygget og brugt af det barbariske nazi-styre.

Er der noget, tyskerne ikke er stolte af, er det deres aktie i 2. Verdenskrig. Derudover har byen være splittet ad indtil 1989. Derfor er det først de seneste 20 år, at der for alvor er kommet gang i informationstavler, mindesmærker og museer over ofrene for naziregimet med Adolf Hitler i spidsen. Men krigen er en del af byens historie, og det er bedre at lære af historien end at fortie den.

Her er de vigtigste steder fra en tid, hvor Berlin ikke var den pulserende, kreative by, som den er nu, men i stedet ondskabens højborg.

Hitlers bunker

Under en parkeringsplads uden andet tegn end en lille informationstavle på, at dette er et historisk sted, lå Hitlers førerbunker. Stedet, hvor galningen holdt til i de sidste dage af krigen. Og hvor han skød sig selv den 30. april ’45 for at blive brændt over jorden, så de allierede ikke kunne få fat i hans lig.

Sovjet-soldaterne prøvede at sprænge bunkeren i luften, da de rykkede ind i Berlin, men de var umuligt at trænge igennem de mange meter beton. Først i 1988 fik man bugt med den massive bunker, selvom der stadig findes rester af den langt under jorden. Det er dog ikke synligt på parkeringspladsen.

Adresse: Gertrud Kolmar Strasse og Wilhelmsstrasse 77 (den gamle rigskanslerbygning), Berlin – Mitte

Til minde om de døde

Lige ved siden af den tidligere førerbunke ligger mindesmærket over de mange millioner jøder, der blev slagtet under krigen. Monumentet har det mundrette navn ’Das Denkmal für die ermordeten Juden’, og er en betonskov på 19.000 kvadratmeter. Ikke videre smuk, men en passende dyster stemning, som får en til at stoppe op og reflektere.

Mindesmærket er stort set bygget det sted, hvor den nazistiske propagandaminister Joseph Goebbels boede, og både han og den bindegale diktator, Hitler, må vende sig i deres grave over, at monumentet er placeret så tæt på deres sidste hvilested.

Under mindesmærket er der en udstilling, som viser historien om jødeforfølgelsen i al sin gru. Udstillingen er gratis. På hjemmesiden stiftung-denkmal.de kan du finde alle de andre mindesmærker, der er rejst over naziofrene, fra homoseksuelle til sigøjnere og handicappede.

Adresse:  Cora-Berliner-Strasse 1, Berlin – Mitte

Gestapos hovedkvarter

Gestapo havde hovedkvarter tæt på førerbunken og Luftwaffes imponerende bygning. Gestapo overtog en tidligere kunstskole og gjorde bygningen til deres i 1933. Bag murene foregik der uhyrligheder som forhør og tortur af folk, der var modstandere af regimet.

Bygningen blev bombet i ’45, resterne revet ned i ’50, men der er en kældermur tilbage, hvor du kan se den udendørs udstilling ’Topography of Terror’, som er en kronologisk oversigt over nazisternes rædselgerninger.

Adresse: Niederkirchnerstrasse 8, 10117 Berlin – Mitte

Reichsbank

Denne bygning har lagt hus til lidt af hvert. Under 2. Verdenskrig var den nationalbank, efter delingen af Berlin rykkede DDRs Politburo og kommunistpartiets centralkomite ind i bygningen. Og nu er den udenrigsministerium for det samlede Tyskland.

Hitler har selv godkendt arkitektens tegninger, før byggeriet gik i gang, og det er ikke så sært, når man tager et kig på bygningens stramme arkitektur.

Adresse: Werderscher Markt , 10117 Berlin – Mitte

Görings ministerium

I dag er det finansministeriet, men under 2. Verdenskrig var det udenrigsminister Hermann Görings Reichsluftfahrtministerium. Bygningen er fra 1936, og husede nazisternes Luftwaffe, indtil slutningen af 2. Verdenskrig. Herefter var det parlamentsbygning for at blive finansministerium efter genforeningen.

Adresse: Wilhelmstrasse 97, 10117 Berlin – Mitte

Brændte bøger her

Pladsen hed tidligere Opernplatz, men skiftede navn til Bebel i 1947. Og pladsen ry trængte så sandelig til et navne- og karakterskifte. Det var nemlig på denne plads, den første berygtede bogafbrænding i 1933 fandt sted.

Alle bøger af forfattere, som nazisterne mente, var underlødige, blev brændt af i et kæmpe bål – et makabert symbol på ytringsfrihedens død i naziriget. På midten af pladsen er der et lille mindesmærke i form af et vindue mellem, hvor man kan kigge ned til tomme boghylder. En af de beskedne seværdigheder fra 2. verdenskrig, men en meget fin måde at markere den skammelige handling.

Adresse: Unter den Linden , Berlin – Mitte

Propagandaministeriet

I dag er det sundhedsministerium, men fra 1933 til 1945 rummede den hvide, kedelige bygning et uhyggeligt ministerium: Propagandaministeriet under ledelse af fanatikeren Joseph Goebbels. Det var her, at plakaterne og slagordene mod byens jøder blev udformet, her censuren udøvet og her Goebbels skrev sine hadske taler.

Adresse: Mauerstrasse 45-53

Bygget til at imponere

Ved Brandenburger Tor ligger der en ottesporet boulevard, som blev bygget i nazitiden. Hitlers kongstanke var at bygge en storslået verdenshovedstad, Germania, og boulevarden var et af de elementer, der nåede at blive udført i galningens fantasiby.

Selvom naziregimet ryddede mange tusinde bygninger i området for at give plads til imponerende regeringsbygninger, endte de fleste af planerne på tegnebrættet. Boulevarden er der stadig og hedder nu Strasse des 17. Juni.

Det Olympiske Stadion

Olympia-Stadion blev bygget i 1936, og var vigtig for nazi-regimet. Her holdt de OL, og gav den fuld skrue med propaganda overfor alle deltagerlandene. Ingen skulle være i tvivl om, at deres stadion passede til OL’s slogan ’Højere, hurtigere, bedre’.

Det olympiske stadion blev ikke brugt efter krigens ophør, men i ’88 renoverede man det og i dag er det hjemsted for klubben Hertha BSC. Hvis du vil se stadionet indefra, må du gøre det, en dag fodboldklubben spiller og købe billet til kampen.

Adresse: Olympischer Platz 3, 14053 Berlin – Charlottenburg

Gå under jorden

En ting er det, du kan se på gadeplan, men under Berlin er der et sindigt system af tunneller og beskyttelsesrum. Nogle af beskyttelsesrummene kunne rumme flere tusinde berlinere, som pressede sig sammen under luftangrebene. Det må have været klaustrofobisk, for selv nu er det lidt uhyggeligt at gå rundt i de dunkle labyrinter.

Berliner Unterwelten har flere forskellige underjordiske rundture, som man kan tilmelde sig på nettet. Helst i god tid, da der er rift om disse ture – især Darks Worlds-turen, som fører de besøgende gennem et underjordisk museum.

Pris: 10 euro.

Link: berliner-unterwelten.de

Rundtur med guide

Det er muligt at tilmelde sig rundvisningen ’Third Reich Berlin’, hvor en guide tager dig med til mange af de steder, der er nævnt i denne artikel, og hvor du får en udførlig forklaring. Turen tager fire timer, koster 12 euro for voksne, og foregår fire gange om ugen: Mandag, onsdag, fredag og søndag. Interesserede skal møde op ved vest-indgangen til Berlins Zoo kl. 10, hvor de kan købe billet hos guiden.

Samme selskab har i det hele taget spændende rundture med temaer som Den kolde krig og det hippe Berlin. 

Link: insidertour.com/

Besøg en koncentrationslejr

35 km. fra Berlin ligger koncentrationslejren Sachsenhausen, som var fangelejr for 220.000 mennesker – deriblandt 200 danskere – fra 1936 til 1945. Halvdelen omkom før krigens slutning. Som om det ikke var slemt nok, så brugte kommunisterne lejren til politiske fanger indtil 1950. Her døde 10.000 mennesker.

Der er både mindesmærker for ofrene for Stalin og Hitler på stedet, og det er muligt at se nazisternes henrettelseplads, lejrkøkkenet og nogle af de triste barakker. Udover det er der et museum, som fortæller lejrens og antisemitismens historie. Det er mærkeligt, at et sted med så grusom en historie er blevet en af de mange seværdigheder fra 2. verdenskrig. Men hvis vi ikke husker, lærer vi ikke af fortiden. 

Åbningstider: Tirsdag-søndag kl. 8.30 til 16. Der er fri entre.

Adresse: Strasse der Nationen 22, 16515 Oranienburg.  

Læs også Sissel-Jo Gazans personlige guidebog om Berlin “Vi elsker stadig Berlin”. Vejl. pris 250 kr., men kan købes i Saxo for 214,95 kr., hvis du klikker på linket her.

Foto øverst: Denkmal für die ermordeten Juden Europas. © VisitBerlin. Foto: Pierre Adenis.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *