En personlig guide til buddhismen og dens seværdigheder på ferieøen Phuket i Thailand.

Tekst og fotos: Anette Lillevang Kristiansen, se Inkapigen.

Hvad skal man egentlig gøre af sig selv, hvis man nu, stik imod al forventning, går helt kold i at ligge under en parasol med en kølig drink på en af strandene på den thailandske ø Phuket? Jo, der er faktisk nok at tage sig til, men ét godt forslag kunne være at hyre sig en Tuk-Tuk-chauffør til at tage én med på opdagelse inde på den centrale del af øen. Her er nemlig et par interessante steder, hvor man snildt kan bruge en halv dags tid på at studere østerlandsk religion.

Buddhismen er allestedsværende i Thailand. Overalt ser man små og store buddhistiske templer og helligdomme smukt dekorerede med guld, kulørt glas, blomster, røgelsespinde og Buddha-figurer i alle størrelser. Men inde midt på den sydlige del af Phuket har man i den grad overgået sig selv og bygget en 45 meter høj Buddha, der med majestætisk ro og værdighed skuer ud over sin ø fra et grønt højdedrag. Han er bestemt et besøg værd.

Buddha i det høje

Udsigten fra den bakketop, hvorpå Buddha-statuen står, er betagende.

Vejen op til Buddha er i sig selv lidt af en oplevelse. Man kører ad en ret humpet og til tider ganske stejl vej, men udsigten bliver bare smukkere og smukkere. Bakketoppen, hvor Buddha har sit gyldne overblik, er blandt de højeste på øen, og allerede på lang afstand får man øje på den hvide statue midt i al den grønne vegetation.

Snart åbenbarer det blå hav sig, lige meget hvilken retning, man kigger i. Klimaet er dejligt svalt oppe i højderne, og snart står man ved siden af den kolossale figur, der sidder på sin trone for enden af en lang trappe.

Man fanges af Buddhas rolige blik og hans blide afklarethed. Han er i Nirvana, det vil sige, den tilstand, som man opnår, når man er blevet frelst, er ude af alle lidelser og ikke skal genfødes mere. Der er noget forunderligt over ham, som han sidder der. Enorm i sin størrelse skuende ud over Phuket, er det tydeligt, at han passer på hele øen. Han er ikke helt færdigbygget endnu, men foreløbig er der gået 135 tons hvid burmesisk marmor til at konstruere ham. Og han er da også allerede nu imponerende.

Ved siden af den store Buddha sidder en mindre Buddhafigur i messing med det samme værdige udtryk i øjnene. På vejen ned igen, kan man være heldig at støde ind i buddhistiske munke i luftige orange gevandter. Her sælges også souvenirs af forskellig art, hvor overskuddet går til munkene. Overalt mødes man af duften fra brændende røgelsespinde og klimpren af små gyldne klokker, så man går derfra og føler sig helt meditativ rolig og afslappet indeni. Joh, ham Buddha gør noget ved én.

Nirvana på jord

På vejen tilbage mod stranden i Patong kan man passende slå et smut forbi Wat Chalong, som er Phukets største buddhist-tempel. Det er et ganske imponerende sted, hvor man virkelig i koncentreret form kan få Østens mystik ind under huden på ganske kort tid. Området består i virkeligheden af en række større og mindre templer. Det ene smukkere og mere overdådigt end det andet.

Man er velkommen til at gå ind og kigge på de mange gyldne Buddha-figurer, der står inde i templerne. Men husk at tage skoene af – og som kvinde iføre sig bukser eller en nederdel, der dækker knæene samt en bluse, der når ned over skuldrene. Det kølige marmorgulv er dejligt svalt at gå på med bare fødder, og man kan få lang tid til at gå med at studere alle de smukke detaljer på væggene og i loftet.

Eksotisk drømmeverden

Arkitekturen i tempelkomplekset Wat Chalong er meget typisk thai-stil, hvor der er brugt mange farver i udsmykningen, i modsætning til for eksempel burmesiske buddhist-templer, der oftest er holdt i farverne hvid, guld og rød. Hele sceneriet med svajende palmer, lyseblå himmel, høj solskin og templer i klare farver hensætter virkelig én til en eksotisk drømmeverden, hvor alt bare synes at være smukt og evigt saliggørende. Ja, selv temperaturen og den lette brise er perfekt.

Man går sådan lidt rundt mellem disse betagende bygninger og tager sig selv i, at føle sig helt let og lykkelig. Fakta er i hvert fald, at buddhismen og dens udtryk ikke ligner noget, vi på nogen måder kender hjemmefra. Den er og bliver eksotisk for os nordboere. Alene farverne beruser jo i den grad én, når man lige er landet fra vintergrå og kolde Danmark.

Jo, der nok at se på og opleve på Phuket, og man kan sagtens få en hurtig indføring i buddhismen ved at iagttage tempelgængerne, der andægtigt ankommer med bundter af røgelsespinde og friske lotusblomster, som de lægger ved Buddhaerne i templet. Ved mange af figurerne kan man også se små gaver i form af for eksempel glas med te, skåle med ris, blomster, slik og andre søde sager, som folk har ofret.

Kort om Buddha

Det er rørende, at opleve den hengivenhed de troende nærer for Buddha og den kærlighed, hvor med de omgås ham. Buddhisme er jo ikke en religion i traditionel forstand. Det er mere en filosofi, der bygger på den lære, som den historiske Buddha, kaldet Siddharta Gautama, prædikede efter at han var blevet oplyst omkring 600-400 f.v.t.

Buddha betyder den oplyste eller én, der er vakt. Denne oplysning fik han, da han sad under et bo-træ ved byen Bodhgaya i Nordindien og mediterede over livets lidelser og genvordigheder.

At vove sig ud i buddhismens lære her vil tage meget lang tid og fylde enormt meget. Ultrakort fortalt, så kom Buddha til den erkendelse, at man gennem meditation og selvfordybelse skal stræbe efter at opnå Nirvana, en slags paradis, hvor man bliver frelst og ikke længere skal genfødes på jorden. Han var også fortaler for middelvejen, herfra kommer udtrykket ”den gyldne middelvej.”

I dag er buddhismen vidt udbredt i Asien, og de tre forskellige store retninger indenfor religionen findes lige fra Tibet til det yderste Indonesien. Og alle steder med lige stor farvestrålende detaljerigdom i tempelarkitekturen og udsmykningen. Men Phuket er altså et rigtigt godt sted at starte, hvis man vil møde en af Østens store religioner på nært hold og se den udøvet i praksis.

Info og fakta om rejsen til Phuket

Thai Airways har en direkte flyvning fra København til Bangkok. Det tager små ti timer, og herefter er der en times flyvning til Phuket. Pris: ca. 6.000 kroner afhængigt af tidspunktet.

En Tuk-Tuk-chauffør skal have omkring 1500 Bath (ca. 300 kroner) for at køre én rundt en halv dag frem og tilbage fra Patong Beach og ind midt på den sydlige del af Phuket for at se den store Buddha-figur og Wat Chalong-templet.

Besøg ved både den store Buddha og Wat Chalong-templet er gratis, men man er velkommen til at give en lille donation. Husk at tage lange bukser eller nederdel på og en bluse, der dækker skuldrene, når du skal besøge de buddhistiske helligdomme og glem ikke at tage skoene af, inden du går ind i templerne.

fb-share-icon0
Tweet 5
fb-share-icon10

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *