Jamen, hvor skal man starte på denne smukke ø? Det er den rejsendes største hovedbrud, for Sri Lanka har adskillige ædelstene at vise frem. Et godt sted at besøge er byen Galle med lækre badestrande, en velbevaret historisk bymidte og farverige religioner.

Af Anette Lillevang Kristiansen. Reklame: Vilde Verden var inviteret til Sri Lanka af LOT Polish Airlines.

”Overskuddet fra dette års ulandskalender går til fattige børn på Sri Lanka”. Jeg erindrer tydeligt denne sætning fra min barndom, da jeg et år havde fået DR’s julekalender og sad klistret til skærmen for at følge det første afsnit. Jeg kan huske, at jeg smagte på ordet. Sri Lanka – det føltes rart at sige.

For et barn som jeg, der voksede op i trygge kår, var det svært at forholde sig til, at der fandtes børn, der havde brug for hjælp. Og som fik det, fordi min far havde købt en julekalender til mig. I det hele taget så var det vanskeligt at forstå, at der overhovedet kunne være en verden udenfor ens eget hjem. Men det var dér, jeg første gang hørte om det land langt, langt borte, der hedder Sri Lanka.

En tidlig morgen før daggry i december 2019 træder jeg så ud i ankomsthallen i lufthavnen i Colombo og bliver kørt til byen Galle ved kysten sydpå. Jeg må ærligt erkende, at jeg har det ambivalent med nu endelig at sætte fødderne på srilankansk jord, specielt efter de forfærdelige terrorbomber i foråret, men jeg vælger at tro på alt det bedste på denne rejse. Min barndoms ”julekalender-ø” skal have den chance, den fortjener.

Et kalejdoskop af religioner

Kirke i Galle
Også hollænderne har sat deres præg på Galle – her er det den hollandske reformerede kirke, der er en af de ældste protestantiske kirker, der stadig er i brug i landet.

Det eksotiske lader på ingen måde vente på sig, da jeg efter at være blevet indkvarteret på mit hotel i Galle, lige går en lille tur i nabolaget for at finde ud af, hvad der er hoved og hale på denne by. Jeg passerer et rigt udsmykket hindutempel, hvor graciøse kvinder i guldbroderede silkesarier med det lange, sorte hår samlet i en tyk fletning bærer fine offergaver til guderne.

På hovedgaden zigzagger utålmodige tuktuk-chauffører sig gennem trafik-infernoet. Det er nemt at se, at byen, som resten af Sri Lanka, er et spraglet religiøst og kulturelt patchwork-tæppe. Hindutempler med snesevis af gudestatuer på facaden ligger side om side med små kapeller med knejsende buddhafigurer i lotusstilling.

Fra moskéen lyder imamens gennemtrængende stemme, og længere nede i byen ringer en kirkeklokke til gudstjeneste. Sri Lanka har været centrum for buddhismen siden oldtiden, men det er tydeligt, at landet er en mange-facetteret smeltedigel af religioner. Det er bare at se sig om i gadebilledet.

Hus i Galle
Den gamle bydel i Galle er en historisk perle, hvor man kan få lang tid til at gå med at slentre rundt. Der er små sjove butikker, caféer og restauranter med god lokal mad.

Forbløffet standser jeg op og lader en grågrøn leguan på en meters længde inklusiv hale passere. Den er ganske upåvirket af såvel folk som trafikkaos og spadserer med selvsikker mine over vejen. Jeg smiler ved mig selv.

Det syn giver mig flashbacks til min rejse i Indien for mange år siden, hvor de hellige køer med drøvtyggende selvfølgelighed holdt rest på gaderne i sikker forvisning om, at ingen krummede et hår på dem. De har jo en helt særlig guddommelig status. Gad vide om tilsvarende regler gælder for leguaner på Sri Lanka?

Koloni-by og vigtigt handelsknudepunkt

Galle Fort
Det gamle Galle Fort blev bygget af portugiserne i 1588, og især det fine gamle klokketårn er meget velbevaret.

Selvom om Sri Lanka, det tidligere Ceylon, indtil 1972 var britisk koloni, så har både hollænderne og portugiserne haft ikke så lidt indflydelse på især Galle. Der er smækfyldt med kolonihistorie, og man behøver bare at tage en tur ned i den gamle bydel, så er man overbevidst. Galle er da også på UNESCO World Heritage Liste over særligt bevaringsværdige steder.

Det stærke historiske islæt omkring Galle går helt tilbage til før år 150 f.Kr., hvor man handlede med såvel araberne som grækerne. Byen var altså på et tidligt tidspunkt et vigtigt handelsknudepunkt i Det Indiske Ocean. Handelsskibe langvejsfra ankrede op ved havnebyen og købte blandt andet krydderier og te.

I 1500-tallet handlede srilankanerne også med inderne, malayerne og kineserne, og det er ligeledes på dette tidspunkt, portugiserne gør sit indtog i det lille ø-rige.

Fort på Sri Lanka
Fortet er omkranset af en solid mur og de tropiske vækster, der gror frodigt i det fugtige hede klima truer med at overtage muren på visse steder.

I 1588 bygger de Galle Fort og forskanser dermed byen – senere overtager hollænderne fortet, som stadig står den dag i dag. Det gamle frønnede murværk har bestået i over 600 år, og det stod også imod naturens rasen, da Sri Lanka i 2004 blev ramt af den altødelæggende tsunami, der kostede flere tusinde mennesker livet i Asien.

Nu om dage består den gamle bydel af området indenfor murene, hvor man kan få timer til at gå med at kigge på kolonistilshuse. Der er fyldt med hyggelige cafeer, butikker, kunstgallerier, og stedet indbyder til afslapning. Man kan komme helt tæt på det gamle fort, især er det velbevarede klokketårn et besøg værd. Her er der også en flot udsigt over byen og havet.

Nirvana i guld og hvidt

Som nævnt får man hurtigt de østlige religioner ind under huden i byen Galle. Der er masser af helligdomme. Et af de mere specielle buddhisttempler i byen er Den Japanske Fredspagode, der ligger på den anden side af bugten. Jeg prajer en chauffør i mylderet på hovedgaden, vi aftaler en pris og begiver os afsted langs stranden ud ad byen.

Tuktuken pruster sig op ad den smalle bjergvej, og jeg overvejer, om jeg skal tilbyde at gå ud og skubbe bagpå, men vi klarer den. Det er en lise for sjælen at komme ud af Galle og gennem skoven. Her er ro, og jeg kan sidde og betragte de små boder med bunker af kokosnødder, som vi kører forbi. Kvinderne hilser og smiler.

Fredspagode i Galle, Sri Lanka
Den Japanske Fredspagode er en smuk hvid bygning i fredfyldte omgivelser med flot udsigt over havet og Galle by.

Pludselig åbenbarer en betagende stupa sig midt i den grønne vegetation. Dens hvide spir strækker sig mod himlen. Jeg krænger sandalerne af og trasker op ad trapperne til podiet, der fører rundt om templet. En mild havbrise kærtegner min kind. På den anden side af bugten kan jeg se byen. Det er et svalt og fredfyldt sted, og jeg bliver helt rolig indeni, da jeg lader en hånd glide henover den blændende hvide mur.

I hvert verdenshjørne hilser en gylden Buddha velkommen. Han enten ligger ned med et saligt udtryk, står op eller sidder. Det hele syner enkelt i hvidt og guld. Det må være sådan buddhisternes paradis Nirvana føles. Rent, smukt og ukompliceret.

I et tempel ved siden af stupaen sidder en japansk udseende buddhistmunk i sin safrangule dragt. Han taler perfekt engelsk med et ungt par. Indvier dem nænsomt i Buddhas lære. Jeg spidser ører. Buddhismen har altid haft en særlig tiltrækningskraft på mig helt siden mine allerførste rejser i Sydøstasien.

Den ”hemmelige” junglestrand

Jungle Beach Sri Lanka
Både de lokale og turisterne har for længst fundet Jungle Beach, men det er et fint lille sted, hvor man sagtens kan hænge ud hele dagen og bare dase og bade.

Jeg går derfra med følelsen af en udefinerbar ro og accept af tingenes tilstand. Alt er som det skal være. Intet er tilfældigt. Min chauffør spørger, om jeg vil se den nærliggende strand. Vi passerer et slidt træbræt med ordene Jungle Beach og så går det ellers ned ad en mudderfedtet sti gennem et virvar af lianer og et kaos af filtrede trærødder på tværs over skovbunden.

Der er ikke så lidt opdagelsesrejsende over den lille vandretur, men vi ender ved en lille, halvmåneformet strand med hvidt sand, turkisblåt vand og tropisk vegetation hængende udover stranden. Nu forstår jeg navnet, Jungle Beach. Selvfølgelig, hvad ellers? Det er en godt gemt ”hemmelig” junglestrand, men både lokale og turisterne har fundet frem til denne lille perle.

Sri Lanka strand
Galle har masser af gode strande, og byen er god, fordi man har mulighed for både at slappe af og bade, men også opleve lokal kultur.

Et par farvestrålende både ligger på land under palmerne. Det lokale fiskeri får jeg også set på nært hold på tilbagevejen. Jeg beder chaufføren om at standse, så jeg kan fotografere de rigt udsmykkede fiskerbåde. Der er et leben på stranden, og jeg får øje på en flok mænd, der er ved at hive et gigantisk fiskenet op ved håndkraft.

Det er fuldt af friske fisk. Den halve by deltager i arbejdet. Der svedes og bakses. Ungerne springer omkring og hygger sig med at iagttage det erhverv, der i århundreder har været deres forfædres næringsvej. Begrebet ”alt godt fra havet” bliver slået fast med titommersøm denne solrige eftermiddag på stranden ved byen Galle. Naturen er gavmild her – ligesom kulturen er farverig og gæstfriheden stor. Min barndoms ”julekalender-ø” har i den grad levet op til forventningerne.

Fyrtårn galle
Hele Galles gamle bydel er på Unescos verdensarvsliste, og der er mange fine gamle bygninger at se på. Her er det byens flotte fyrtårn.

Hvordan kommer jeg til Galle?

LOT Polish Airlines flyver fra København over Warszawa til Colombo. Billetprisen ligger på mellem 4.000 og 5.500 kr. Fordelen ved lufthaven i den polske hovedstad er, at den er nem at finde rundt i og har en masse spændende butikker, som man kan fordrive ventetiden i.

Der kører minibusser fra hovedbusstationen i Colombo til Galle. Det tager ca. tre timer, og turen går langs kysten, så man har flot udsigt til havet og kommer igennem små badebyer. Offentlig transport i Sri Lanka er billig. En tur til Galle fra Colombo koster ikke mere end 20-30 kr.

Hvor skal jeg bo i Galle?

Gult hus i Sri Lanka
Galle fort danner den gamle bydel af Galle, og det er en hyggelig oplevelse at snuse rundt der og iagttage de gamle bygninger. Det er ren kolonihistorie.

I byen Galle kan man finde overnatning i alle prisklasser, lige fra de femstjernede strandhoteller til mere ydmyge familieejede hoteller og B&B i den gamle bydel. Det er smag og behag, hvad man har det bedst med, men fordelen ved at bo i den gamle del af byen er, at man er tæt på små cafeer og butikker, og der er ikke langt til stranden.

Prisniveauet på overnatning starter ved 250 kr for et enkeltværelse med morgenmad. Jeg kan anbefale cafeen Puppets, der også er B&B med kreativt udsmykkede værelser til ca. 450 kr med morgenmad.

Annonce

fb-share-icon0
Tweet 5
fb-share-icon10

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *