Chefchaouen i de frodige Rifbjerge i det nordøstlige Marokko, er et rent skønmaleri af natur, kunsthåndværk og finurlige huse malet i alle de blå farver, man kan komme i tanke om.

Tekst og fotos: Anette Lillevang Kristiansen

Gyderne lokker dig de mest forunderlige steder hen. Det er en ren labyrint af hvideskurede huse med sirligt dekorerede blå døre og borter, og lige pludselig befinder du dig i en fuldstændig koboltblå verden, hvor både husvæggene, selve fortovet samt døre og vinduer er lysende blå.

Ja, det lyder som en eventyrfilm fra Walt Disneys Hollywoodstudier, og det er det næsten også, for i den lille bjerglandsby Chefchaouen i Marokko er indbyggerne gået fuldstændigt bersærk med hele farveregistret indenfor blåt. Her er blåt i enhver afskygning, lyseblåt, turkisblåt, koboltblå og alt der imellem.

Det hele skinner smukt om kap med den skyfri solbeskinnede himmel og gør, at man næsten ikke er til at slæbe ud af byen igen – for mage til en Aladdins hule og fantastisk farveeksplosion skal man lede længe efter.

Chefchaouen har forståeligt nok fået kælenavnet den blå perle, og har da også gennem tiderne tiltrukket både kunstnere, intellektuelle og forfattere, der har fundet inspiration i de små maleriske gyder mellem de mange blå og hvide eventyrhuse. Byen oser af kreativitet og hygge, og er det helt ultimative sted, hvis man vil slappe af langt fra alfarvej.

Brug tiden på at gå hyggelige slentreture, spis god mad og opdag de mange små kringelkroge, der findes ad de smalle blå gyder. Du vil tage fra byen igen med fornyet energi og altid kunne fremkalde dig de smukke farver.

Blå huse og bjergudsigt

Byens navn Chefchaouen referer til de to dramatiske bjergtoppe, der ligger bag byen – de har form som to gedehorn (Chaoua.) I disse bjergområder er der rig mulighed for trekking i storslåede omgivelser. Man kan blandt andet opleve et flot vandfald på vandreturen og få en fantastisk udsigt over dalen.

Gennem hele bebyggelsen løber kildevældet Ras El Ma, der blandt andet driver en vandmølle og er, sammen med de karakteristiske blå huse, med til at give byen sit hyggelige og puttenuttede landsbymiljø.

Sidst på eftermiddagen stimler de rejsende sammen på byens tagterrasser, for at få sig en forfriskning og ikke mindst for at følge solens sidste stråler, der forsvinde over bjergene. Det er et fantastisk syn og bagefter kan man nyde en myntete, inden mørket faldet på. Fra byens minareter kaldes der nu til bøn, og det hele går nu op i en højere enhed – det eksotiske, det fremmedartede og det anderledes.

Byen er fyldt med stemningsfulde restauranter – der også indvendigt er holdt i blå nuancer og her serveres en god gang tajine, den marokkanske ret med kylling, lammekød eller oksekød, oftest suppleret med cous cous, grøntsager og nybagt brød.

Herligheden indtages foran pejsens gnistrende ild, mens man nyder udsigten over byens lille fine torv – se, så bliver det hele jo ikke ret meget bedre.

Kildevæld og stokroseidyl

Selvom det kan være svært helt at løsrive sig den smukke udsigt eller dét at spise god mad på en af byens små hyggelige restauranter, så skal man nu give sig selv den oplevelse, at tage på en rundtur i selve byen. Der er masser at se på og købe, både i byens gamle kvarter, men også i det nyere område, der huser et spændende marked.

Du kan nemt finde pastelfarvede vævede bluser, sivtasker i pangfarver og smukke berbertæpper og andre sjove souvenirs, og det er en fryd at gå rundt i snuse i de små gyder. Der findes også butikker med brugte sager, og her kan du helt sikkert gøre et godt køb og få en gammel sjælfuld ting med hjem.

Chefchaouen trappe
Overalt i Chefchaouen finder man de karakteristiske lyseblå huse, der sammen med byens gamle vandmølle, giver hele sceneriet et helt særligt præg.

Længere oppe i byen finder du den gamle vandmølle, der ligger i de smukkeste omgivelser med bjergene i baggrunden, og du kan følge den stenbelagte sti langs vandløbet og drikke en kop kaffe på en af de små cafeer langs med.

Chefchaouen er det perfekte sted at nusse rundt, og der går ikke ret lang tid, så er du lullet ind i byens stille og fredelige rytme og har slet ikke lyst til at forlade den igen.

Forkælelse for alle sanser

Gadebilledet byder også på det indfødte Jebala-folk, som er lette at kende på deres specielle dragter med stribede nederdele og sjove farvestrålende hatte. De bestyrer ofte en lille butik med håndvævede tæpper, træskærerarbejde eller et udsalg af de berømte marokkopuder.

Området omkring Chefchaouen er også kendt for sin gode gedeost, da det er et frodigt og grønt landbrugsområde, så dén er også værd at prøvesmage.

Tyrkisk bad fuldender besøget

Endelig står det på to do-listen at afprøve en mellemøstlig velværebehandling i et marokkansk Hamam. Det er en slags spabad, og man skal unde sig selv den oplevelse at slappe af i det varme vand og derefter blive godt og grundigt skrubbet med skummende sæbe og slutte af med en god gang oliemassage. Læs mere om hamam her: Tyrkisk bad er ren kærlighed for kroppen.

Alt i alt er Chefchaouen altså det helt rigtige sted, hvis man på alle måder trænger til at geare ned og slippe væk fra hverdagens stress og jag. Byens blå farve virker nærmest helt beroligende på én, og der er masser af muligheder for forkælelse både på den ene og den anden måde. Du vil elske denne lyseblå landsby – og du vil helt sikkert ikke hjem igen.

Anette var inviteret af Marokko Eksperten, se deres hjemmeside her: Marokko Eksperten.

fb-share-icon0
Tweet 5
fb-share-icon10

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *