En kort køretur med sporvognen fører dig fra Lissabons centrum til et sprudlende og kreativt område i bydelen Alcântara. 

På LX Factorys Instagramprofil står der “Where creativity comes to play”. Det er ikke overdrevet. I de gamle fabrikshaller, der danner rammen om mere end 50 butikker, cafeer og restauranter, sprutter det nærmest af kreativitet og krøllede hjerner.

Her er et sted i Lissabon med street art, skulpturer, arbejdende værksteder og butikker, som sælger unikke ting og sejt tøj. Her er cafeer, som er indrettet med respekt for de gamle tekstilfabrikker og oaser med strandstole, hvor man kan slænge sig og nyde et glas koldt sangria. Og her er gallerier og guldsmede.

Mekka for bogelskere

Foto fra boghandelen Livraria Ler Devagar i LX Factory, et cool sted i Lissabon.
Boghandelen Livraria Ler Devagar er indrettet i et gammelt trykkeri. Her er både koncerter, udstillinger og arbejdende workshops samt bøger i tusindvis.

LX Factory er en kreativ legeplads og et mødested, som kun har eksisteret i 11 år, men som allerede er blevet en fast del af manges liv. Det kan være for at mødes over en vegetarmiddag eller en stor bøf, for at høre en koncert sent om aftenen eller for at snuse rundt i de mange butikker.

For bogelskere som mig er højdepunktet den gigantiske boghandel ‘Livraria Ler Devagar’, hvor tidligere tiders industrimaskiner spiller op til de tusindvis af litterære værker. En boghandel, som regnes for en af de ti smukkeste i verden. Med rette!

Jeg slentrede rundt i det gamle industriområde i fuldt dagslys, men har allerede et mentalt flueben, der skal sættes, næste gang jeg er på det sted i Lissabon: En udendørs aftenkoncert i LX Factory. Jeg er sikker på, at omgivelserne er lige så interessante om aftenen som om dagen.

Street art i rødt, hvidt og sort på en gavl i LX Factory, et hipt sted i Lissabon.
Street art i Lissabon

Street art i 3D

Street art er der som nævnt overvældende meget af. Det mest berømte værk – omend ikke det smukkeste – er ‘Bien’ af Portugals mest berømte street artist Bordalo ll. Som alle hans værker er ‘Bien’ et 3D-værk skabt af skrald og ting, han finder i forladte bygninger og øde fabrikker i Lissabon.

Bordalo ll har i det hele taget efterladt spor i Lissabon i form af serien ‘Trash Animals’, som er skulpturelle vægmalerier, der forestiller diverse dyr. På hans hjemmeside fortæller han, at tanken er at bruge symbolet på vores overforbrug og ødelæggelse af klimaet til at fremstille dem, det går ud over: dyrene. Både tanke- og urovækkende kunst.

Bordala lls værk 'Bee' på en facade i LX factory i Lissabon
Bordalo ll er en kendt kunstner i Lissabon. Her er hans værk ‘Bien’ på vandrerhjemmet Dorms facade.

Sådan kommer du derhen

Uber-tilhængere kan køre til LX Factory for fem-syv euro, en taxa er lidt dyrere. Du kan også tage sporvogn 15 og 18 til og fra Belem og stå af ved stoppestedet Calvário.  

Hvis solen ikke bager ned, kan man gå eller cykle derud. En gåtur fra centrum tager ca. 40 minutter.

Karen Seneca poserer foran rødt og hvidt street art i Lissabon
En ovenud begejstret – og varm – rejseblogger i LX Factory.
Interiør fra en butik i LX Factory
Har du lyst til at købe en gammeldags telefon eller et Buddha-hoved? Der er flere butikker, som har et specielt udvalg.
Bro over LX Factory, et hipsteragtigt sted i Lissabon.
LX Factory ligger i et gammelt industriområde under broen Ponte 25 de Abril, som forstærker det rå udtryk.
Udendørs cafe på LX Factory, Lissabon.
Spisestederne er hipt indrettede, men når det er sommer, er det rart at slænge sig udenfor under træerne.
Spændende facade på hus i LX Factory.

Flere indlæg om Portugal

Her kan du læse om min uge ombord på en lejet husbåd i det sydøstlige Portugal. Jeg besøgte blandt andet den smukke universitetsby Evora og kom helt ned i gear under stjernerne over Alqueva-søen.

Portugal er verdens største producent af kork, så et ophold på et kork-hotel er meget passende. I nærheden kan man spise i en gammel olivenolie-fabrik – og det er endda fremragende mad.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *