Sejlturen med Fanølinjen fra Esbjerg til Fanø varer kun 12 minutter. Til gengæld hensættes man til et helt andet univers efter den korte sejltur.

Fra Esbjergs industrihavn og gågade til Fanøs yndige stråtækte huse og freden, der omfavner øen. Det er simpelthen ren idyl.

Jeg har været på øen for første gang og er betaget. Ikke mindst af Sønderho, som fik titlen “Danmarks smukkeste landsby” i 2011 og stadig er indehaver af den flotte titel. Her er mine personlige favoritter i Sønderho og omegn.

Et typisk Fanø-hus med hvide vinduesrammer og mønster under stråtaget
Bemærk mønstrene over de hvidmalede vinduer. Det er en tradition på Fanø og hver farve symboliserer noget: Grønt for håb, hvidt for liv og sort for død.
Fanø er Danmarks smukkeste landsby, her tre kønne huse med stråtag
Der er noget særligt ved stråtag. Jeg er opvokset i huse med stråtag, og holder meget af synet.

Seje Hannes hus

I køkkenet hænger ildrageren over støbejernskomfuret, håndmalede fliser hænger på vægge i stuen for at sprede varmen fra den gamle bilæggerovn og sengen er redt i den lille alkove. Hannes Hus i Sønderho er et mageløst sted, hvor tiden er sat i stå. Alt står nemlig præcis som den tidligere ejer efterlod huset, og det står pænt! Men hvem var Hanne?

Hanne Sørensen var en bemærkelsesværdig kvinde, der flyttede ind i dette hus i 1882. Som 34-årig blev hun alene med to børn og en lille ny i maven, da hendes skipper-mand forsvandt under en rejse. Hanne klarede sig – i begyndelsen sammen med sin mor – ved at lave mad til fester, udleje sin ovn til en bager, koge bolsjer, sy Fanødragter og senere: vise huset frem for turister.

Interiør bl.a. maleri i Hannes Hus på fanø.
Et maleri af Hanne pryder den lille stues endevæg. Hele huset er en seværdighed, man kan bruge lang tid på at studere.

Der var mad på bordet hver dag, men der var ikke råd til de store udskejelser. Tingene blev repareret og vedligeholdt grundigt, og der blev sjældent købt nye møbler. Netop derfor er Hannes Hus så unikt. Det er et typisk Fanøhjem, indrettet efter slutningen af 1800-tallets standarder. Ja, der er endda sand på gulvet lige som dengang.

Hannes datter, Karen, arvede huset og blev boende til 1965 uden at ændre noget. Da hun flyttede, forærede hun huset til Fonden Gamle Sønderho. I dag sørger frivillige får at vedligeholde og vise gæster rundt. Se mere her: Hannes Hus.

Hannes hus er fuldstændig unikt. Her et kig ind i hendes stue.

Sæler, der soler sig

Allerede ved ankomsten med færgen fra Esbjerg til Nordby kan man være heldig at se de første sæler sole sig ved havnen. Rundt om øen lever der ca. 3.000 sæler, og skal de opleves på tæt hold, må du trække i gummistøvlerne og vade ud i havet.

Da det er Vadehavet, er det intet problem, så længe man har fokus på tidevandets skift. Det er muligt at trave fra Sønderho Strand ud mod sælbanken, hvor flere hundrede sæler ligger og soler sig fra april og mange måneder frem.

Karen Seneca med solbriller og tørklæde om hovedet ved Vadehavet
Lidt frysende, men også meget glad sjosker jeg rundt på “havets bund”.
To kvinder i regntøj går tur i Vadehavet nær Danmarks smukkeste landsby på Fanø.

Efter ca. 1,7 km.s gåtur er man tæt nok på de tykmavede, kønne dyr til at se dem ligge på ryggen, på maven eller på siden og drive den af. Den dag jeg var der, var vandstanden for høj til at gå hele turen, så jeg måtte nøjes med at betragte sælerne fra længere afstand end normalt. Naturen er ustyrlig.

Hvis I vil vide noget om Vadehavet, sælerne og naturen, kan I tage på en guidet tur derud. Det koster 100 kr. for voksne, 50 kr. for børn, og billetterne kan bestilles hos Fanø Turistbureau og på hjemmesiden Visit Fanø.

Kirken med de mange skibe

Sønderhos gamle kirke syner ikke af meget. Den er lav og lille, men der skulle efter sigende være plads til hele landsbyen (340 mennesker) og mere til. Jeg har sjældent set en kirke som denne. Her er almuefarver, hvidkalkede vægge og plankeloft.

Det er tydeligt at se, at øen har været beboet af søfolk gennem hundredvis af år. I alt 15 modelskibe hænger ned fra loftet, de fleste er dygtigt skåret af sømænd og skibsbyggere, som har foræret kirken skibene. Sønderho Kirke er den kirke herhjemme, der har flest kirkeskibe hængende, og de er et flot skue.

Jo, Danmarks smukkeste landsby er ikke så stor, men den har meget at byde på.

Skib, der hænger under loftet i kirke på fanø

Sønderho Kro

Denne hyggelige kro åbnede i 1722, og er en af Danmarks ældste kroer. Men tag ikke fejl. Nok er kroen gammel, men maden er topmoderne og virkelig lækker. Køkkenchef og ejer Jakob Sullested sørger for at bruge lokale produkter som østers, Fanølaks, rabarber og sågar skvalderkål.

En fem-retters aftenmenu med vinmenu, der er nøje afpasset til maden, koster 1.295 kr., og jeg vil vove at påstå, at det er pengene værd. Vin og mad af den kvalitet koster nærmest det dobbelte i København.

Middagsret fra Danmarks smukkeste landsby på Sønderho Kro.
En middagsret og et kunstværk. Såvel morgenmad som middag er fantastisk på Sønderho Kro. Foto: Sønderho Kro.

Jeg boede på kroen i to nætter og elskede det. Der er 13 værelser, og alle er henholdsvis opkaldt efter tidligere kroejere og gamle Sønderhoskibe. Mit værelse hed Johanne efter et skib, der sejlede i Vadehavsområdet.

Her kan du læse meget mere om Danmarks smukkeste landsby, Sønderho, og resten af Fanø: Visit Fanø.

Her er flere ideer til ture i Danmark

Oplevelser i det vilde Djursland

Ribe – fint besøg i Danmarks ældste by

Tips til en udflugt i skønne Odsherred

fb-share-icon0
Tweet 20
fb-share-icon20

En kommentar til “Her er Danmarks smukkeste landsby”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *