Reklame. Jeg var inviteret af Germany Travel.

Er du en af dem, der ikke kan få nok af Berlin, men som ikke har været på DDR Museum, så vil jeg give et godt råd: Besøg museet! Det er overskueligt, ikke så stort men med et væld af information om livet i det kommunistiske DDR. Og så er det interaktivt, hvilket gør et museumsbesøg sjovere.

DDR Museum har en samling på mere end 210.000 effekter, hvor meget af det kommer fra private, der har doneret deres egne personlige ting og fotos. Blandet de udstillede ting er en Trabant, hvor du kan sætte dig på førersædet og lege, at du drøner rundt i Østtyskland. Men eliten i DDR brugte helt andre køretøjer, det kan ses ved selvsyn, da en kæmpe Volvo med skudsikker glas også er en del af udstillingen.

Fra fængsel til ferie

Museet er struktureret opdelt – man er vel i Tyskland – så du kan gå fra ‘Ferieliv’ og ‘Børn’ til ‘Fængsler’, og udforske emnerne ved at betragte fotos, hive skuffer ud og se indholdet, åbne låger, hvor du kan læse, se, quizze og meget andet.

Du kan endda sætte dig ind i et forhørslokale, tage et par lyttebøffer på og høre, hvordan en forhørsleder udspørger. Eller hvad med at spille bordfodbold, DDR mod Vesttyskland? Eller sidde i en stue, som skulle være autentisk i indretning og møblement.

Jeg var meget fascineret af den måde, museet er indrettet. At gå og trække skuffer ud og åbne låger er lidt som at åbne en julekalender. Det gør, at informationen bedre synker ind, end hvis jeg blot er beskuer.

Masser af nøgenbadere

En af de ting der er virkelig nyt for mig, er, at tyskernes glæde ved nøgenbadning og naturisme skulle stamme fra DDR-tiden. Det var en hyldest til frihed, til at bestemme selv. Nøgenbadning blev forbudt i ’54, men allerede i ’56 måtte regeringen sande, at det nærmest var værre at forbyde nøgenbadning end alt andet, og det blev atter tilladt.

Til sidst kan du ved et besøg i restauranten smage noget mad lavet på gamle DDR-opskrifter blandt andet Jägerschnitzel. Maden er ikke speciel delikat, så hvis du skal smovse, kan du læse indlægget her:

Cool spisesteder i Berlin.

Alt det praktiske

  • Åbningstid: Alle dage undtagen lørdag: kl. 10-18. Lørdag: Kl. 10-22.
  • Pris: 7 euro (5, hvis du køber billetten online)
  • Adresse: Karl-Liebknecht-Str. 1, 10178 Berlin.
  • Hjemmesiden finder du HER.

Læs også Sissel-Jo Gazans personlige guidebog om Berlin “Vi elsker stadig Berlin”. Vejl. pris 250 kr., men kan købes i Saxo for 214,95 kr., hvis du klikker på linket her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *