Af Lissen Jacobsen

Lad det være sagt med det samme: Jeg er kæmpefan af norsk natur og stærkt fascineret af kombinationen fjorde og fjelde. Midt i den storslåede natur fandt jeg blandt andet gallerier og den overraskende interessante Steinparken.

Trods mange rejser rundt i det vestnorske fjordland havde jeg aldrig før hørt om Rosendal, men den lille by ved Hardanger Fjorden ligger meget smukt – som alle de andre med fjorden foran og fjeldene i ryggen. Blandt de ting, der gør Rosendal lidt anderledes, er et meget lille slot af samme navn – Skandinaviens mindste, men omgivet af stor natur, kulturlandskab og af den dejligste slotspark med rosenhave, krydderurter, drivhuse, landbrug, avlsgård og den rigtig gode ”Drivhuscaféen”.

Norge har meget, men ikke et mylder af slotte som i Danmark – vist kun fire i alt, bl.a. kongeslottet i Oslo. Landet har ikke mere nogen adel, dvs. hverken grever, baroner og hvad sådan nogen ellers hedder. Alligevel findes ”baroniet Rosendal” altså, og det har sin baggrund i bl.a. ægteskabet mellem Norges rigeste arving Karen Mowat og den danske adelsmand Ludvig Rosenkrantz i 1658.

De kom til at bo på storgården Hatteberg, der havde haft betydning siden vikingetiden. De fik bygget det lille slot i sten, hvilket var meget prestigiøst, og de gav det navnet Rosendal. Det stod færdigt i 1665, og den dansk-norske konge, Christian d. V ophøjede det i 1678 til lensbaroni. I dag ejes det af DWRS, Den Weis Rosenkroneske Stiftelse, tilknyttet universitetet i Oslo, og det spiller nu som også i de forrige århundreder en stor rolle i det norske kulturliv.

Norske røde træhuse midt i en grøn dal.

Masser at tage sig til

Rosendal ligger i Kvinnherad kommune 119 kilometer fra Bergen (og 390 fra Oslo). Vi kom dertil med ”Hardangerfjordekspressen” fra Bergen (to timer), og det giver en fantastisk introduktion til fjorde og fjelde. Byen har lidt mere end 1000 indbyggere og ligger ud til fjorden, men også spredt godt ud i det omliggende landskab. Rosendal er hovedsæde for hele to verdenskendte virksomheder, som bygger redningsbåde – Harding og Norsafe.

Det er en aktiv by og kommune med fisk i fjorden, godt jordbrugsland, tømmer og jagt – og godt med fokus på kultur og turisme. Derfor byder ikke mindst sommerhalvåret på mange begivenheder og aktiviteter, og turistkontoret lægger sig i selen for at skabe interesse om egnens kvaliteter.

Robåd ligger ved klipper i en fjord i Norge.

Interessen skaber i vid udstrækning sig selv, hvis man kan lide at være i naturen – vandre, cykle, ride, klatre, sejle og fiske. F.eks. kan man vandre til toppen af Malmangernuten (små 900 meter) og nyde et fantastisk sceneri. Start ved Rosendal Fjordhotel, der er afmærket rute, og i motionstempo skulle det tage et par timer (har jeg hørt!). Kig nærmere på vandfaldet Hattebergfossen eller kør de få kilometer til 545 kvadratkilometer store Folgefonna Nationalpark (med tre gletsjere og skisportssted), som førnævnte dronning Sonja åbnede officielt i 2005.

Ved nationalparkcentret i byen finder man byens skibsbyggermuseum. Rosendal kan også prale af sin Putballpark, hvor man spiller en blanding af golf og fodbold (!). En skaterpark findes såmænd også inklusive en (på norsk) ”apekattjungel”. Der er rigeligt at tage sig til på en både afslappet og sporty ferie her i Rosendal, og den kan ovenikøbet krydres med kunst.

Galleri og smukke, sære sten

Fem kilometer fra Rosendal kan du finde Galleri Guddal, hvor Gørill Guddal har indrettet et moderne kunstcenter i den gamle gård ”Guddalstunet”. Her byder hun på skiftende udstillinger, sælger fine ting i shoppen og driver café i en anden bygning. Der er også mulighed for overnatning, og hendes forældre, som ejer de tilstødende bygninger, har også indrettet sig på turismen. De bor naturligvis alle sammen på stedet. Efter sommermånederne har Gørill kun åbent i galleriet om lørdagen fra 11-16, hvor hun dels har sine faste kunstnere og jævnligt åbner nye udstillinger, og i december åbner hun lidt oftere.

Rosa sten fra en stenpark i Norge.

Kun 10 minutter fra havnen i Rosendal skal man opleve Steinparken. Den ligger i idyllisk natur langs med en elv, der driver savværket ved ”parkens” indgang. Gåseøjnene fordi det ikke som sådan er en park. På dette område har man samlet en lang række stenblokke i forskellige bjergarter fra hele regionen, og stenhugger Rolf Karlsen har pudset dem op, men samtidig også ladet en del af hver sten stå råt.

Poleringen viser, hvor smukke disse sten egentlig er – at de faktisk er naturens kunstværker. Her er så kønt og fredeligt, og elvens brusen er en helt naturlig baggrundslyd. Der er ingen entré og altid åbent, og man er velkommen til at tage sin picnic med, lade ungerne lege, og ellers bare nyde livet i denne lille oase midt i en meget stor natur. En virkelig dejlig oplevelse.

I Rosendal kan man f.eks. bo på Rosendal Fjordhotel, Rosendal Turisthotel eller på motellet, og der er også nogle mindre pensioner. Man kan også selv sejle hertil og overnatte i havnen. Det er et absolut must at besøge Folgefonna Nationalpark. Hele vestlandet, ja faktisk hele Norge, er en overdådighed af underskøn norsk natur og masser af kultur indimellem. Vi fløj til Bergen, Norges andenstørste by og som nævnt 119 km fra Rosendal.

Se mere her:  www.visitnorway.com og  www.visitSunnhordland.no.

Norske fjelde rundt om en sø. Norge

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *