Ud af det blå, ja endda ud af bølgen blå, dukkede delfinerne pludselig op, og vi stod på dækket som entusiastiske tilskuere, mens vi begejstret hvinede, når en delfin sprang op af vandet lige for snuden af os. Det var der tit en, der gjorde, for delfiner synes åbenbart, at det er sjovt at lege under og ved siden af et skib. Og ikke mindst: svømme/sejle om kap.

Der findes ikke andre ferieformer, som kan tilbyde delfinshow på første parket. Men det er ikke den eneste fordel ved at holde ferie på et lejet skib. Det giver nemlig den ultimative følelse af frihed at bevæge sig på vandet, sejle hen til ved de byer og øer man har lyst til at udforske og have muligheden for at lægge til ved småbitte øer og grotter, som ikke kan nås fra landjorden.

kroatien delfiner

Jeg har ingen begreber skabt om bagbord, styrbord og hvad det nu hedder, men det er heller ikke nødvendigt, hvis man lejer et skib på sin ferie og får egen skipper med ombord. Et crewed charter.

Vi var en flok, som sejlede rundt i Kroatien fordelt i to skibe: En katamaran på 44 fod og et sejlskib. Foruden os selv var der en skipper på hvert skib, som sørgede for at navigere os rundt i den dalmatiske bugt. Skipperen styrer skibet, og man kan selv bruge tiden på fornuftige ting så som at hoppe i det turkisblå hav og svømme eller snorkle, sole sig på dækket med en kold øl eller spille kort med familien.

Den blå grotte

Blå grotte i Kroatien

At have sin egen skipper, giver også god mulighed for at opleve små, charmerende byer, man aldrig selv ville have fundet frem til, og det er trygt at have en med, der ved, hvor det er smart at lægge til kaj og ikke mindst hvordan.

Vi havde små gummijoller fortøjet til skibene, så vi kunne kaste anker i en bugt og ro ind til en smuk strand for at nyde freden fra landjorden. Og vi kunne ro ind i grotter, der kun kunne entreres fra vandet – blandt andet Den Blå Grotte ved øen Bisevo. En betagende oplevelse.

1001 nats eventyr

Det føltes nærmest som at medvirke i 1001 nats eventyr – at padle lige så roligt mod et hul i et bjerg, bøje sig, så det var muligt at komme gennem hullet for så at rette ryggen igen og få det mest forunderlige syn: En ’sal’ inde i bjerget, hvor ’gulvet’ bestod af det mest knaldhamrende blå vand i verden.

I vandet svømmede en masse fiskestimer. Og mellem fiskene, kunne vi se de runde sten på bunden så tydeligt, at det virkede som om, vi kunne bøje sig og samle en sten op. Virkeligheden var dog, at der var mange meter ned til bunden, men vandet blot var så klart som postevand, at det gav illusionen af, at bunden var helt tæt på.

Mad på land, søvn på vand

At ro tilbage til skibet og køle af med en frokost rundt om det overdækkede bordmiljø, er bestemt heller ikke at foragte. Og at få fast grund under fødderne ved aftenstid er godt for landkrabber, som har brug for afveksling. Vi lagde blandt andet til ved i den lille fiskerby, Komiza, som er en ud af bare to byer på øen Vis.

Her drak vi kaffe og betragtede beboerne, som sad og hyggede sig på cafeerne langs kajen, og da vi jo havde medbragt vores flydende sommerhuse, kunne vi gå hjem til skibet, gå i bad og klæde om inden middagen. På skibene er der som regel eget badeværelse til hver kahyt og god plads til bagagen. Alt er indrettet med tanke på, at det skal være supereffektivt og praktisk. Ikke en centimeter er ’blot til pynt’ – alt er udnyttet optimalt.

Mennesker sidder og soler sig ombord på en båd i Kroatien

På restaurant i egen jolle

I Komiza spiste vi middag på restaurant Jastozera, som har en indvendig parkeringsplads for joller og små både. Vi roede fra vores eget skib i buldrende mørke, iført vores stiveste puds, og landede direkte i et tidligere hummerbrug, som nu var en moderne fiskerestaurant. Da vi lagde til, blev vi hjulpet op af et par kvikke fyre, som sørgede for, at vi kom tørskoet på land, og så kunne vi ellers sætte os til bords og smovse i lokale fiskeretter.

Denne restaurant kan faktisk godt besøges fra land, men følelsen af at glide mæt og tilfreds gennem vandet under stjernerne og slutte aftenen af på dækket med en drink, er helt anderledes end blot at spadsere hjem til et hotelværelse. Alt i alt er det svært at slippe denne ferieform, når først man har fået blod på tanden eller rettere: Bølger i blodet.

Klipper, hvor en båd sejler ind igennem i Kroatien

Flydende sommerhus

At leje et skib er som at leje en uge i et flydende sommerhus. Der er håndklæder, sengetøj, service og alt det nødvendige, når man ankommer, men mad og ekstraudstyr som toiletpapir medbringer man selv.

Det er altid sjovt at handle i andre landes supermarkeder og på deres lokale markeder, så det er ikke et problem at tanke op med maden efter ankomsten til skibet. Eller når skipperen lægger til i en by.

Læs også mit indlæg om at snorkle blandt delfiner i Eilat, Israel.

NB: Jeg var inviteret af Sunway Seatravel.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *