Jyllands næse myldrer med dyr, natur og kultur. Du kan opleve dødishuller, tage på safari, se tropiske hajer, gå på verdens længste træskib, shoppe i hyggelige byer og meget mere. Her er naturparadiset Mols Bjerge og Ree Park Safari.

Af gæsteblogger Lissen Jacobsen

Ih du vilde, var det fristende at udbryde igen og igen, da vi udforskede Djurslands natur og andre seværdigheder i et par dage. Udbruddet var stærkt inspireret af Visit Djurslands eget smarte slogan: Det vildeste Danmark. Tillægsordet ”vild” er velanbragt i masser af sammenhænge. Både når det gælder en tur i Ree Park Safari med et stort antal vilde dyr som næsehorn, løver, tigre og giraffer, og når man traver rundt i Mols Bjerge – en af Danmarks fire nationalparker. Djursland er et vildt sted!

Her er smuk natur og mulighed for både spontane og tilrettelagte oplevelser. Til de sidste hører guidede ture, hvor man virkelig får forståelsen af, hvorfor istidslandskabet Mols Bjerge ser ud, som det gør, og hvordan det er gået til. De guidede ture kan foregå både til fods og på cykel, men man kan også bare selv køre eller gå derude.

Mols Bjerge – en tur til istiden

Nu er Mols Bjerge, der strækker sig over et areal på 180 km, jo ikke rigtige bjerge, som enhver dansker ved. Men det gør nu ikke noget. Randmorænebakker, smeltevandssletter og slugter, søer, bronzealderhøje, skov og kratere som Djurslands natur er en del af, dur i høj grad også. Og det er nu alligevel sjovt at gå op på toppen af Agri Bavnehøj på 137 meter og se det omgivende landskab hele vejen rundt, og så langt øjet rækker.

Netop fra denne top gik alle målingerne til det gamle danske landkort, og stenen, som markerer det præcise nulpunkt i kortets koordinatsystem, kan du faktisk se her.

Hele det imponerende landskab er skabt gennem diverse istider, og den seneste ophørte for godt 8000 år siden. Kraterne kaldes også dødishuller, fordi de er skabt de steder, hvor store isblokke var tusinder af år om at smelte. Midt i dette både vilde og milde paradis går heste, kvæg og får i store indhegninger for at græsse og dermed pleje naturen. Man må gerne gå derind, hvis der er en låge eller færist.

I 2016 blev en ny 20 km lang rute, Mols Bjerge-Stien indviet og certificeret efter Dansk Vandrelaugs kvalitetskrav. Man behøver ikke gå hele ruten, f.eks. viser et skilt ca. midt på ruten en genvej. Du kan også prøve den mere end 100 år gamle og tre km lange Italienske Sti, som fører til Femmøller by og den to km lange Strandkær Sti. Det er ikke svært at bruge en hel dag herude i den skønne natur, som der selvfølgelig er gratis adgang til.

Afrika midt i Djursland

Man kan også sagtens tilbringe en dag i Ree Park Safari med at opleve dyr fra de fire kontinenter Afrika, Asien, Nord- og Sydamerika. Man kan godt gå rundt og se en masse, men det er de ekstra penge værd at tage med på en tur i Landrover og komme helt tæt på dyrene på den danske udgave af en afrikansk græssavanne.

Her går giraffer, gnuer, antiloper, strudse, kameler og andre vilde dyr rundt og hygger sig, ser det ud til, og de har god plads. Man kan også se et par geparder, en enkelt leopard og i særligt indhegnede områder løver og tigre. De to Sumatra-tigre er placeret lige ved den afrikanske naturlegeplads, Watoto Kaya, og det giver en vis kilden i maven at vide, at de lusker rundt lige der bag hegnet.

Giraffer i Ree Safaripark

Togbanen ”Amerika Ekspressen” med et ægte damplokomotiv kan man i særligt sikrede, små togvogne køre en tur over prærien og se bisonokser, elge, sortbjørne, arktiske ulve og præriehunde. På de otte ”abeøer” trives en masse forskellige abearter i så stor frihed som muligt. På ”Madagascar” bor de charmerende lemurer.

Der er dyr at se overalt, og så kan man oven i købet overnatte i safari lodges og shelters. Man får chancen for at opleve den særlige aftenstemning og er med til ”at lægge dem i seng”. Selvfølgelig under betryggende forhold.

Du kan læse om de mange aktiviteter og vilde muligheder på parkens hjemmeside reepark.dk.

Flere eksotiske muligheder

Er dine børn eller børnebørn både vilde med dyr og med Djursland, er det værd at besøge Randers Regnskov, Kattegatcenteret og Skandinavisk Dyrepark. Se mere her: Det vildeste Danmark.

NB: Foto øverst er bragt med Destination Djurslands tilladelse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *