Tyrkiets største by har det hele og kan snildt underholde både bedsteforældre, forældre og børn på ferien. Her er tips til en familieferie i Istanbul.

Sig navnet ’Istanbul’ og de, der har været der, får et længselsfuldt blik i øjnene. Byen har nemlig alt det, der skal til for at få en spændende og god ferie: Smukke bygningsværker, masser af historie, imødekommende mennesker, vidunderlig mad, store europæiske shoppingboulevarder og små eksotiske gyder a la Mellemøsten.

Det er den eneste by i verden, som befinder sig i to verdensdele, Asien og Europa, og en by så spækket med historie, at man kan blive ved med at opleve. Uanset, om alderen er fem eller 65.

Her er nogle highlights til en familieferie i Istanbul, denne magiske by, som engang var hovedstaden i romerriget og i det byzantinske rige under navnet Konstantinopel.

Moske med vikinghilsen

Der er to moskeer, som ikke er til at komme udenom: Hagia Sophia (Ayasofya) og Den Blå Moske (Sultanahmet). Heldigvis ligger de skråt overfor hinanden, så man kan se dem samme dag.

Hagia Sophia er små 1500 år gammel, og var kirke, indtil den blev forvandlet til en moske. For os nordboere er det sjovt at gå op på ’første sal’ og betragte nogle runer, der blev ridset af to vikinger, der formodentlig har været livvagter for den byzantinske hersker i 900-tallet.

Hvis du ikke kan finde dem, kan du spørge en af de ansatte. De er ikke så store, men det er sjovt med denne hilsen fra Nordens fortid.

Den blå moske

Moskeen er kun museum i dag, og ikke nær så stemningsfuld som Den Blå Moske. Her er bedende dagen lang, og som kvinde skal du iføre dig tørklæde for at komme ind. Set udefra er der ikke noget blåt over moskeen, snarere gråt, men når du kommer ind, ved du, hvorfor den har fået navnet. Moskeen er fuldstændig overvældende med fliser og kakler i alle blå nuancer. Bygget til at imponere, og det lykkes!

Mihrimah Sultan-moskeen ligger i et andet kvarter, men er også værd at besøge – især på grund af den måde lyset falder på gennem vinduerne. Det er… ja, himmelsk.

Sejlture mellem øst og vest

En tur i en af de mange både, som sejler langs Bosporus-strædet, er hyggeligt for alle aldersgrupper. Samtidig er det en god måde at holde en pause fra storbyen på. Vi tog en helt traditionel tur med den offentlige færge fra Eminönü og nød det i fulde drag.

Det koster ikke mere end ca. 40 kr. pr. voksen, men vær opmærksom på, at turen fra Europa til Asien tager halvanden time hver vej, så det er ikke noget for utålmodige børn. Til gengæld kan du gå en tur og spise en frokost i Asien, Anadolu, indtil båden sejler tilbage til den europæiske del af Istanbul.

Bliv vasket som en baby

Tyrkiet er berømt for de tyrkiske bade, hamam, hvor man bliver vasket, skrubbet og masseret af håndfaste bademestre, og jeg vil absolut anbefale et besøg. Istanbul er en gigantisk storby med alt, hvad der nu hører til af larm, trafik og menneskemylder, og et par timer i en hamam sætter pulsen helt ned.

Du ligger på en varm marmorplade og bliver vasket som en baby for derefter at få de blødeste sæbebobler ned over dig og til sidst ende på massagebriksen.

Undgå turistfælderne ved at spørge tjeneren på en restaurant, taxachaufføren eller andre lokale, hvor de selv foretrækker at gå. Det skulle give garanti for, at du havner i et autentisk sted.

Shopping i nye og gamle omgivelser

Grand Bazaar er en indendørs basar med smukke hvælvede lofter og kakler. Her er garanti for lokalkolorit med de mange afdelinger for bl.a. krydderier, grøntsager, tøj og alt muligt tingel-tangel. Gå først og fremmest derind for stemningen og prøv at time det, så du kan spise derinde.

Der er mange gode, billige spisesteder, hvor du kan spise dig mæt i tyrkiske specialiteter. Mere lokal stemning: Gademarkedet i Kadiköy. Det foregår hver tirsdag, og er for lokale handlende, så det oser af stemning.

Taksim-pladsen er Istanbuls ’rådhusplads’. Herfra starter Istiklal Cadessi, den store gågade med de statelige bygninger og palæer. Her kan du få amerikanske, europæiske og tyrkiske mærkevarer, og for ungernes skyld: Tage en tur i den antikke sporvogn. Der er også et væld af moderne storcentre i Istanbul, men det er spild af tid at besøge, med mindre I skal tilbringe mange dage i byen.

Særlige børnevenlige steder

Miniaturk

Verdens største miniaturepark med 120 modeller af forskellige berømte, tyrkiske bygningsværker gennem tiden fra Topkapi-paladset til et alter for Zeus. Her er også legeplads og et lille tog, der futter rundt mellem de små bygninger. Et perfekt sted at besøge, når I er på familieferie i Istanbul.

Istanbul Dolphinarium

Her er hver dag optræden med sæler, delfiner og hvalrosser, og hvis du booker på nettet, kan du komme til at svømme med delfinerne. Jeg kan varmt anbefale stedet til jer, der skal på familieferie i Istanbul. OBS: Børnene skal være over seks år for at svømme i bassinet.

Kuvvetleri Müzesi

Det tyrkiske luftvåbens museum over fly gennem tiderne. Her er forskellige fly, uniformer, våben og meget andet, som vil interessere små flyentusiaster. Museet ligger i Yeşilköy, tæt på lufthavnen. De samme poder vil også elske Rahmi Koc Industrial Museum, hvor de kan kravle rundt i en u-båd, se udstilling med legetøj som damplokomotiver og udforske gamle sporvogne. De voksne vil sikkert finde udstillingen om det moderne Tyrkiets elskede grundlægger Atatürk interessant.

De underjordiske cisterner

Cisternerne (Yerebatan Sarayı) er over 1500 år gamle, bygget under jorden – og holdt oppe af 336 søjler – for at sikre byens vandforsyning. James Bond-fans vil genkende cisternerne fra filmen ’From Russia with Love’, men alle vil have glæde af en tur under jorden. Det er en smule uhyggeligt at gå dernede, omgivet af vand og de fine søjler, men det er uhygge på et hyggeligt plan. Bare nok til at få en smule gåsehud, og virkelig spændende. 

Paladsets herligheder

Topkapi-paladset er fascinerende for store og små. Så meget skønhed og rigdom og med så flot en udsigt, at det tager pusten fra en. Men der er rigtig mange bygninger og virkelig meget at se, så børnene kører formentlig trætte før de voksne.

Derfor er det en god ide på forhånd at vælge de bygninger, man vil se som haremmet og skatkammeret med verdens femte største diamant.

Læs mere om Istanbul

Dette er Tyrkiets officielle hjemmeside for turister: GoTurkey.

Tyrkiet har et af verdens bedste køkkener. Her er 10 ting du skal smage i Tyrkiet.

Her kan du søge efter de billigste flybilletter til Istanbul og alle andre byer i verden (reklamelink):

Travelmarket.dk – Flybilletter

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *