Istanbul er nok en af de mest fascinerende byer, jeg har besøgt. Byen er den eneste by, der både ligger i Europa og Asien, og at være turist i Istanbul er en rejse både ind i det eksotiske og det velkendte.

Her præsenterer jeg fem fantastiske bygninger, som i sig selv er grund nok til at besøge millionbyen. Men der er mange andre grunde for eksempel menneskerne, maden, de tyrkiske bade (hamam), de snævre gyder og de brede boulevarder.

1 & 2. Byens majestæter

Moske i Istanbul

Der er to moskeer, som ikke er til at komme udenom: Hagia Sophia (Link: Ayasofya) og Den Blå Moske (Link: Sultanahmet Camii). Heldigvis ligger de tæt på hinanden, så man kan besøge dem samme dag.

Hagia Sophia er små 1500 år gammel, og var kirke, indtil den blev forvandlet til en moske. For os nordboere er det sjovt at gå op på ’første sal’ og betragte nogle runer, der blev ridset af to vikinger, der formodentlig har været livvagter for den byzantinske hersker i 900-tallet. De er ikke så store, men det er sjovt med denne hilsen fra Nordens fortid.

Moskeen er museum i dag, og ikke nær så stemningsfuld som Den Blå Moske, hvor der er bedende dagen lang. Set udefra er der ikke noget blåt over moskeen, snarere gråt, men når du kommer ind, ved du, hvorfor den har fået det navn. Moskeen er fuldstændig betagende smuk med fliser og kakler i alle mulige blå nuancer. Den er bygget til at imponere, og det lykkes i den grad!

3. De underjordiske cisterner

Cisternerne (Yerebatan Sarayı) er over 1500 år gamle, bygget under jorden af romerne og holdt oppe af 336 søjler for at sikre byens vandforsyning. James Bond-fans vil genkende cisternerne fra filmen ’From Russia with Love’, men alle vil have glæde af denne tur under byen.

Det er en smule uhyggeligt at gå dernede, omgivet af vand og de gamle søjler søjler, men det er uhygge på et hyggeligt plan. Bare nok til at få en smule gåsehud, og virkelig interessant.

4. Det kostbare palads

Malet gyldent loft i Topkapi i Istanbul

Topkapi-paladset er enormt. Både i sin skønhed og størrelse. Hvis der er børn med, er det en god ide at udse sig nogle af bygningerne på forhånd, ellers kører de trætte, for der er virkelig meget at se.

Husk: Haremmet og skatkammeret med verdens femtestørste diamant er et must.

5. Den store bazar

Istanbul bazar

Grand Bazaar er en indendørs basar med 61 små gader, 3.000 boder og butikker og smukke hvælvede lofter og kakler. Her er garanti for lokalkolorit med de mange afdelinger for bl.a. krydderier, grøntsager, tøj og alt muligt andet tingel-tangel.

Gå først og fremmest derind for at snuse til stemningen og prøv at time det, så du kan spise der, for der er mange gode, billige spisesteder, hvor du kan spise dig mæt i tyrkiske retter.

Vil du vide mere om tyrkisk mad, kan du læse mit indlæg: 10 ting, du skal smage i Tyrkiet.

Marcus Seneca i forgrunden, tyrkiske mænd i baggrunden i Istanbul
fb-share-icon0
Tweet 20
fb-share-icon20

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *