Langt de fleste, der besøger De Forenede Arabiske Emirater valfarter til Dubai, men hovedstaden Abu Dhabi er absolut også et besøg værd. Byens enorme moské er et storslået byggeri med plads til over 40.000 mennesker.

Tekst og fotos af rejsejournalist Anette Lillevang Kristiansen

Abu Dhabi: Svedperlerne driver i en lind strøm ned ad panden på mig. Jeg tørrer det af med bagsiden af håndleddet og hanker op i min lange, dueblå kjole – eller abaya, som den kaldes i den muslimske verden.

Jeg mente ellers at være nogenlunde tækkelig klædt på til lejligheden, men nej. Alle os kvinder bliver vist ind i et omklædningsrum til et udvalg af stativer med kjoler hængende på bøjler sorteret efter størrelse, og så er det på med de tætte, lange rober, der når helt ned til gulvet, og derudover er udstyret med hætte.

Klædt på til lejligheden

Fra morgenstunden havde jeg ellers iklædt mig en sømmelig nederdel og en neutral T-shirt og puttet et tørklæde i rygsækken, men der er ikke noget at gøre. Anstændig påklædning, tak!

”Skik følge eller land fly” – sådan hedder et godt gammelt ordsprog, og det gælder jo i særdeleshed, når man står i en af verdens største muslimske moskéer i et mellemøstligt land. Så føler man egentlig, at man blender meget godt ind i hele ånden og stemningen, når man yndefuldt fejer henover de kølige hvide marmorfliser i sin ankellange løsthængende abaya.

Et arkitektonisk mesterværk

Moske i Abu Dhabi
Man forbløffes i den grad over udsmykningen i Sheikh Zayed moskéen. Den er bygget i hvidt marmor og alle blomsterdekorationerne er fremstillet af kulørte halvædelstene.

Dagen efter jeg landede i De Forenede Arabiske Emiraters hovedstad, Abu Dhabi, prajede jeg en taxi og bad om at blive kørt til Sheikh Zayed moskéen. Jeg boede kun ti minutters kørsel derfra og tænkte, at det sikkert var et godt sted at starte på mine oplevelser i dette for mig nye land og lettere ukendte territorium.

Jeg har set masser af moskéer rundt om i verden, men må indrømme at det her sted alligevel er noget særligt. Alene entreen ind til moskéen er imponerende. Ikke så meget på grund af indgangs-bygningen, men mere på grund af personalets håndtering af de mange besøgende. Det er koordinering og organisering på højt plan.

Alle ledes hurtigt og effektivt gennem billetautomaten, sikkerhedsvagten og scanneren, kvinderne ind i omklædningsrummet, på med en abaya, alle op ad en rulletrappe og gennem en lang gang. Til sidst lander man foran moskeen, der ligger svøbt i funklende hvidt lige foran øjnene på én.

Fine detaljer overalt

Ingen slinger i valsen og træder du et skridt forkert, så står der en sortklædt sikkerhedsvagt og rømmer sig diskret.

Man må gerne tage billeder, og jeg fyrer den da også af med mit kamera, efterhånden som vi besøgende arbejder os igennem de lange korridorer af hvidt i hvidt. Den moské er et virkeligt arkitektonisk mesterværk, og jeg studerer hver en lille detalje af mosaikker og blomsterdekorationer af slebne, kulørte halvædelstene, der er indlagt i både vægge og på gulv.

Det hele er betagende, både størrelsen på bygningen, antallet af løgkupler, de fire over 100 meter høje minareter, de mange forgyldte søjlekapitæler og ikke mindst den helt særlige stemning, der hersker derinde.

Moskéen er åben for alle

Sheikh Zayed moskéen set indefra

Indenfor er moskeén ikke mindre imponerende. Det, der næsten er mest bemærkelsesværdigt, er bedetæppet. Det vejer 35 tons og betragtes som et af verdens største. Det tog mere end 1200 mand to år at fremstille tæppet, der har over to milliarder knuder og er lavet af newzealandsk og iransk uld. Man står med åben mund, når man ser det tæppe og hører tallene – det er helt surrealistisk.

Det er de færreste moskéer, som ikke-muslimer må besøge, men heldigvis er der åbent for alle interesserede besøgende i Sheikh Zayed Moskéen, når man blot overholder reglerne om påklædning, følger de afmærkede gangkorridorer og tager sine billeder ved de særlige fotostops. Det er et overordentligt betagende sted, som man absolut skal unde sig selv at opleve, hvis man er i Abu Dhabi.

Læs også

Her er mit indlæg om andre seværdigheder i Abu Dhabi, for eksempel det overdådige præsidentpalads og et kunstmuseum, der ligner et enormt rumskib.

Du kan også læse om oasebyen Al Ain, som er et besøg værd.

Fakta om Abu Dhabi

  • Min flybillet kostede 4.900 kroner over Istanbul til Abu Dhabi.
  • Hvis man vil rejse med bus (både bybusser og langdistancebusser,) skal man købe et rejsekort. Emiratet Abu Dhabi har deres egne kort, som kan købes på busstationen. Dubai har NOL-rejsekort, som også kan købes i Abu Dhabi. Man sætter penge ind på kortene i automater på busstationen og ved de fleste busstop.
  • Turen fra Abu Dhabi til Dubai koster omkring 75 kroner. Det tager ca. to timer at rejse mellem de to byer ad gode motorveje.
  • Der findes hoteller og overnatning i alle prisklasser, men generelt så starter hoteller ved omkring 500 kroner pr. nat nogle gange med morgenmad. Det kan godt gøres billigere på hostels og med privat indkvartering. Book god tid i forvejen.
  • Prisniveauet er generelt højt i De Forenede Arabiske Emirater, især mad kan være dyrt, men man kan godt få et enkelt måltid for 50 kr. Tøj, sko og smykker har mindst samme priser som i Danmark. Det er ikke noget specielt billigt land, men med lidt snilde og god planlægning, kan man sagtens rejse der for rimelige penge.
Annonce

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *