Hvis du vil se himlen på jorden, skal du tage til Dubrovnik.

Citat: George Bernard Shaw

En by med middelalderborge og veje af marmor, krystalklart vand og klipper, solskin og strande. Ja, der er ikke meget at udsætte på den kroatiske by Dubrovnik. Og er du Game of Thrones-fan, vil byen stige yderligere i din agtelse. Det er nemlig her, at mange af scenerne fra de syv kongedømmer King’s Landing er optaget.

Lige siden 2011 har Dubrovnik lagt ramme til mange scener i Game of Thrones og byens turisttal er steget eksplosivt i takt med seriens popularitet. Det forstår jeg godt, for her er ganske simpelt vidunderligt. Tiden står stille, men ikke på den kedelige måde.

Imponerende bymur

En af verdens bedst bevarede bymure – og Europas skønneste – omkranser den gamle by i Dubrovnik. Den er 1.940 meter lang, seks meter tyk og 25 meter høj på sit højeste punkt. Bymuren er fra det 14. århundrede, og sidenhen har man bygget adskillige tårne og bastioner til.

Det er et imponerende bygningsværk, som leder tankerne hen på byens historie som en selvstændig bystat. Man kan gå hele vejen på muren og se byen fra oven. Et godt råd: Smut op til Minceta-tårnet for at få den bedste udsigt over den skønne by. Her vil du se røde tage, sandstenskalkede huse, smalle smøger, turkisblåt hav og en by, der er bygget efter en nøje tilrettelagt plan.

Muren kan også bruges til aftenbrug. Køb en drink på Buza Bar. Stedets beliggenhed er idyllisk, op og ned ad klipperne i en slags interimistisk mønster. Når du sidder med din kolde drink, kan du så betragte solen gå ned i havet og føle dig meget lykkelig.

Andre seværdigheder

Gade i Dubrovnik

Det er ikke uden grund, at byen har fået kælenavnet Adriaterhavets perle. Hele den gamle by er nærmest en seværdighed i sig selv. De smalle gader, der snor sig op og ned ad klipperne, de mange trappetrin, kirkerne og husene med vasketøj hængende mellem husmurene a la Italien.

Nede ved havnen ånder fred og idyl og der er ikke langt mellem de forskellige strande.

Stradun i Dubrovnik

En gade skiller sig især ud. Det er hovedgaden Stradun (officielt navn: Placa). Den er belagt med kalksten så blanke og lyse, at de skærer i øjnene på en solskinsdag. Jeg var overbevist om, at det var marmor på grund af stenenes blanke skønhed. Gaden går helt tilbage til det 13. århundrede og skærer sig igennem Dubrovnik. Bygningerne på begge sider er vanvittigt smukke og nogle af dem lige så gamle som gaden. Et godt stykke af den er fyldt med udendørs restauranter.

To klostre er seværdige: Franciskanerklostret og Dominikanerklostret. Det første huser verdens tredjeældste apotek samt et museum. Det andet har en fast udstilling med kunst fra 13-1400 tallet. Domkirken 

Sponzapaladset og Rektorpaladset fortjener også et besøg. Og fra den mere moderne tid: War Photo Limited. Sponzapaladset er et tidligere toldhus, som i dag er et museum over byens tapre indbyggere, der forsvarede deres by. Det smukke rektorpalads husede førhen byens rektorer og bystatens regering. I dag er det et interessant bymuseum.

Verdens klareste vand

Det er både muligt at finde relativt uforstyrrede strande som ovenfor og meget besøgte som nedenfor.
Strand Dubrovnik

Vandet omkring Dubrovnik – ja hele Kroatien – er fuldstændig krystalklart med den kønneste turkis farve, når man ser det fra land. Det har en forklaring: havbunden og stranden består af småbitte klippesten. det betyder, at der ikke er noget støvet sand, som hvirvler op i vandet. Derfor kan man se alt i vandet.

OBS: At vandbunden er småbitte klippesten betyder, at sarte mennesker skal tage badesko med, når de går i vandet. Stenene er runde, men der kan være nogen, som føler sig genereret af de små sten.

Alt det fra Game of Thrones

Efter at have filmet første sæson af Game of Thrones på Malta, rykkede holdet til Dubrovnik. Her blev middelalderbyen forvandlet til King’s Landing og siden er mange af scenerne blev optaget her.

Jeg vil anbefale denne Hello Jetlags grundige anbefaling til en rundtur i tv-seriens navn: Game of Thrones Self-guided Walking Tour. Den er simpelthen så udførlig, at jeg ikke kan gøre det bedre selv. Du kan også booke en af de mange guidet ture, og hvis du er heldig, har guiden ligefrem været statist i serien. Det har mange af byens indbyggere nemlig.

Sejlture til øerne

Både i vandet i Kroatien

Dubrovnik ligger i den kroatiske skærgård og det er muligt at sejle ud til mange af dem. Vi tog for eksempel en båd, der besøgte tre øer på en dag. Derudover tog vi færgen til den pragtfulde ø Hvar, hvor vi holdt ferie i et lejet sommerhus i en uge.

Mange både tilbyder frokost ombord på båden. Som regel er der plads til at ligge og sole sig på dækket, og jeg kan kun anbefale at snuppe en kort eller lang tur til en eller flere af øerne. De mest kendte: Mljet, Hvar, Korcula og Lokrum.

Book en lejlighed

Udsigt fra en altan udenfor Dubrovnik
Udsigten fra vores altan, hvor vi sad og nød vin om aftenen og beundrede solnedgangen.

Det er dyrt at bo helt tæt på den gamle by i Dubrovnik. Med mindre du er helt vild med at bo i centrum, vil jeg anbefale at spare pengene og søge lidt ud. Både Uber og busser er billige at bruge, så det betyder intet med den lille køretur.

Vi var fem mennesker og bookede en lejlighed gennem Airbnb. Lejligheden lå et stykke fra byen, men da den lå ved siden af et busstoppested, betød det ikke spor. Pris pr. døgn: 150 kr. for to værelser, en stue og køkken. Og så havde vi en altan med den mest pragtfulde udsigt.

Værtsfamilien var fantastisk søde. De lavede blandt andet en fødselsdagskage til turens yngste, da de opdagede, hun havde fødselsdag og kørte os til færgen, da vi skulle videre til øen Hvar.

Vigtigt tip

Undgå at besøge Dubrovnik i juli og august måned, hvor der kan være uhyggeligt mange turister. Og husk så at spise en masse is. Isen er hjemmelavet de fleste steder og fuldstændig fabelagtig.

Vil du læse mere om Kroatien som ferieland, kan du klikke dig videre til deres hjemmeside.

Havnen i Dubrovnik
Annonce

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *