Ferie i Parga er for alle solhungrende, græske fans. De græske øer har længe været oaser for feriehungrende danskere, men fastlandet byder på lige så meget idyl og afslapning.

Ja, måske mere, for den maleriske by Parga er ikke overrendt som de kendte ferieøer. Her er ro på og mulighed for at få pulsen helt ned.

En kort køretur fra Parga ligger floden Styx, hvor færgemanden Charon sejlede de dødes sjæle over til dødsriget Hades. Det mente oldtidens grækere i hvert fald, og derfor lagde de en mønt under deres afdødes tunge, så den travle færgemand kunne få penge for overfarten. Var der ingen penge, måtte den afdøde blive på bredden i al evighed.

Når man er bevæger sig rundt i området, er det svært at forestille sig, at et så fuldendt sted skulle være den direkte adgang til dødsriget. Tværtimod. Selve Parga ligger smukt afrundet som et amfiteater rundt om det turkisblå hav.

Udsigt fra et hotel i Parga
Parga ligger i en bugt, og der er rig lejlighed for at tage på vandreture i bjergene, sejlture på havet og meget andet.

De kulørte huse er bygget side op og side ned ad klipperne og danner en perfekt ramme om de hyggelige cafeer ved vandet.

En ferie i Parga er lig med ro og idyl. Det er en vished om, at uanset hvor man kigger hen, er der skønhed at skue. Fra øen Jomfru Maria med de to minikirker, der ligger fem minutters bådtur fra centrum, til de olivenklædte bjerge i baggrunden.

Det er svært at blive stresset her. Den gamle bydel er bilfri, nok går det stejlt op og ned derinde i de små gyder, men der er masser af muligheder for at holde en pause på en taverna eller to.

Med tog til toppen

Fra Pargas havnepromenade kan man tage et lille turist-tog op ad bjerget til den gamle vandmølle i landsbyen Anthousa. Her kan kan vandre videre på egen hånd og vinke til de gamle, sortklædte damer, der sidder i deres haver.

Gå op og se et forfriskende køligt vandfald og spis middag på restaurant Anthousa, som har verdens bedste udsigt og de lækreste rødtunger.

Græsk salat på ferie i Parga.
Græsk mad er simpelthen bare toppen. Vi er mange, der savner solmodne tomater, når vi er i Danmark.

Turen derop i dette skrumplende futtog er mindst halvdelen af fornøjelsen. Her er nemlig lejlighed til at komme tæt på olivenlundene og studere, hvordan olivenbønderne har lavet et sindigt net mellem træerne, så de modne oliven bliver fanget, når de slipper grenene.

Det er også muligt at gå derop. Bemærk mit ordvalg, for det er en temmelig hård vandretur op til landsbyen. Til gengæld er det dejligt at have tid til at dvæle ved naturen og belønningen venter i form af en landsby med frodige appelsintræer.

Hvis I ikke gider at gå hjem igen, kan I snuppe en taxa. Det koster ikke mere end ca. 70 kroner til Parga.

Varmt vejr og varme mennesker

Beboerne er i en liga for sig, hvad angår omsorg og gæstfrihed. Jeg holdt ferie i Parga med med mine forældre. Der skulle kun vise sig antydningen af en lille svedperle på panden af min mor, før et venligt menneske tilbød hende en stol.

Når vi tog taxabåden fra byen til stranden Valtos, som ligger en lille klippetur væk, blev min hun nærmest båret ned i båden af den flinke styrmand.

Et lille køligt vandfald oppe ved den gamle olivenmølle. Turen derop går langs olivenplantager.

Selv på vores lille hotel stod ejeren på spring for at hjælpe, når han spottede os. En temmelig stor kontrast til den danske mentalitet, som jeg er sikker på, at ældre turister vil nyde. Vi andre har nu heller ikke noget at brokke os over. Faktisk er det utrolig svært at tvinge negative tanker frem på dette sted.

Parga har noget, som de populære græske øer ikke har. Grækerne har kendt til byen – ja hele bugten – som feriested længe. Resten af Europa er ved at få øje på den.

Det er dog ikke lykkedes at ødelægge den harmoniske stemning. Og skulle du savne en ø eller to, er det let at hoppe ombord på en færge og sejle til græske øer som Korfu, Paxos og Zakynthos.

Sådan kommer du på ferie i Parga

Rejsebureauer som Apollo og Spies har rejser til Parga fra maj til midt oktober.

Du kan også købe returbillet fra København til den nærmeste lufthavn, der ligger 65 km. fra Parga. Herfra kan du tage bus eller leje en bil.

Er du på ferie på Korfu, kan du tage en dagstur til Parga. Det tager to en halv time med færge hver vej.

Fem fantastiske udflugter

Meteora bliver kaldt Grækenlands Grand Canyon.
Meteora bliver kaldt Grækenlands Grand Canyon. Et forunderligt skue og en udflugt værd.

1. Olivenmuseet Paragaea har til huse i en gammel olivenoliefabrik. Her lærer gæsterne om olivenproduktion før i tiden og får samtidig indsigt i, hvordan de bitre frugter bliver omdannet til velsmagende olie.

2. Nogen er vilde med riverrafting, andre kan bedre lide at opleve roen ved en kølig flod i smukke omgivelser. Ved Styx – eller Acheron-floden som den også hedder – er det muligt at gå en tur gennem det krystalklare og iskolde vand. Floden og de mange små vandfald er et paradisisk sted og kan findes en halv times kørsel fra Parga.

3. Parga slot er en fæstning, der troner majestætisk på en bakketop og er svær at komme udenom. Man kan se det, næsten uanset hvor man opholder sig i byen. Slottet blev bygget i det 11. århundrede som værn mod pirater, ombygget af tyrkerne og senere hen venetianerne som et effektivt skjold mod fremmede magter.  

4. Oplev to lande på en ferie: Parga ligger kun et par timers køretur fra grænsen til Albanien. Her kan du udforske de nærmeste byer og se den velbevarede ruinby Butrint.

5. Meteora bliver kaldt Grækenlands Grand Canyon. Det er et dramatisk landskab med en række klostre på toppen af stejle bjerge, som nærmest ligner gevaldige søjler. Området er enestående i verden.

Top 3 strande

1. Valtos er en tre km. lang sandstrand. Der går taxabåde hver halve time fra Pargas mole til stranden. Uanset om I er interesseret i at opleve Valtos eller ej, skal I unde jer selv en tur med taxabåden. En dejlig tur, der tager 20 minutter og koster et par euro.

2. Sarakiniko Beach ligger ca. 12 km. fra Parga men er udflugten værd. Det er en halvmåneformet strand, som er om givet af oliventræer.

3. Parga Beach ligger I forlængelse af havnefronten i Parga. Det er nemt at hoppe i vandet efter at have travet de små gader tynde og dygtige svømmere kan svømme over til den lille Jomfru Maria-ø.

Læs også vores guide til Rhodos og Kreta.

fb-share-icon0
Tweet 20
fb-share-icon20

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *