Reklame. Billund Lufthavn, Wizz Air, Polennu.dk og Polens Turistorganisation sponsorerede turen.

Warszawas – og Polens – historie er dramatisk. Lige siden landets fødsel i 996 har det været udsat, og polakkerne har nærmest kampen for selvstændighed i deres DNA. Selve Warszawa var sønderbombet efter 2. verdenskrig, kun 10-15 procent af bygningerne stod tilbage, men byen har rejst sig af asken og er en moderne storby med respekt for historien.

Det betyder blandt andet, at hele den gamle bydel er blevet rekonstrueret så nøjagtigt som muligt, og i dag fremstår autentisk som før den hæslige krig. Her er mine bud på interessante oplevelser, når du holder ferie i Warszawa, Polens hovedstad.

1. Polin – museum over de polske jøder

Rekonstruktionen af en meget smuk østeuropæisk synagoge er et af Polins high lights. Foto: M. Starowieyska

Jøderne har en lang historie I Polen. De fleste kender historien om udryddelsen af polske jøder under 2. verdenskrig, men hvad er hele historien om det jødiske samfund i Polen? Det kan du blive klogere på i det smukke museum Polin.

Jødernes historie i Polen rækker nemlig tusind år tilbage, og denne historie bliver levendegjort på et museum, hvor bygningen i sig selv er et besøg værd. Det er et arkitektonisk mesterværk med sten, kobber og glas tegnet af den finske arkitekt Rainer Mahlamäki.

Alt i bygningen har en symbolsk betydning, de kurvede vægge, lyset, materialevalget, og det jeg selv savnede lidt, når jeg gik rundt i de forskellige udstillingssale – at blive grebet følelsesmæssigt – fandt jeg i selve bygningen. Museet er brandnyt, åbnede i 2012, og udstillingerne er derfor moderne og informative.

Vi får den helt tidlige historie, vi kan gå ind i et rum, der er en kopi af en gammel synagoge, og vi kan sætte os på et togsæde med en film kørende udenfor vinduet, så det virker som om, man kører forbi forarmede jøder under 2. verdenskrig.

Husk Kleenex

Der er mange gode og kreative måder at fortælle de polske jøders historie på, men jeg manglede lidt mere kød og blod. Det kunne for eksempel være voksfigurer med datidens tøj på eller realistiske scenarier. Uanset hvad, så skal det ses, for det er ikke kun et monument over et folk, men også en advarsel om, hvad der kan ske, når racismen løber løbsk. Og så er det vigtigt at vide, at jødernes historie i Europa er lang og forunderlig, ikke kun de fem forbandede år i 40’erne.

Udenfor museet er der en plancheudstilling med mennesker, der enten har været i en af udryddelseslejrene eller hvis pårørende var det. Husk Kleenex, når du læser deres vidnesbyrd!

Og så kan du også dvæle ved monumentet over de modige jøder, der gjorde opstand mod tyskerne i 1943. Museet og monumentet ligger på selvsamme sted, som jøderne blev samlet og deporteret til koncentrationslejre. Ufatteligt at forestille sig det, når man står i et frit land i moderne omgivelser.

Tip: Gratis adgang om torsdagen.

Link: Polin

2. Ghettomuren

Under 2. Verdenskrig flyttede tyskerne alle jøder ind I et særligt område, hvor de spærret inde af en mur levede en kummerlig og angstfuld tilværelse i en overbefolket ghetto. Folk blev løbende transporteret i godstog til Auschwitch og andre lige så grusomme steder, og dagligt blev der henrettet mennesker i fuld offentlighed.

Hundredetusinde af mennesker var stuvet sammen, og da tyskerne havde gjort deres job – nemlig at udrydde samtlige beboere, sørgede de for at sønderbombe hele ghettoen i 1943. Ikke en bygning stod efter krigen, ikke et menneske var der at se, intet andet end det stumme skrig fra forpinte mennesker. 3,5 mio. jøder boede i Polen før 2. verdenskrig, i dag er der 25.000.

Det siger sig selv, at det ikke er muligt at gå en tur i den jødiske ghetto. Siden krigen er der bygget beboelsesejendomme overalt. Kun få steder er der rester af den forhadte mur, der skilte den normale verden fra sultens og frygtens ghetto. På adressen ul. Zlota 62 kan du dog gå ind i gården og finde resterne af den mur, der omgav ghettoen.

Mindes de afdøde med sten

Her midt i den hyggelige gård omgivet af boliger, kan man se et stykke af muren. Der er mindeplader på muren og som regel blomster på fliserne foran den, men det mest rørende er småstenene, der er lagt ind i murens sprækker.

Jøder lægger en sten på deres pårørendes gravsteder i stedet for blomster. Det opstod formentlig af tanken om, at alle er lige, derfor skulle det ikke handle om, hvem der havde råd til den største buket eller krans. En lille sten kan alle tage fra jorden og lægge på graven. På den måde viser de, at de har besøgt graven. Det er rørende at se, hvordan pårørende eller måske ligefrem overlevende også holder traditionen i ave på dette førhen så skumle sted.


3. Neonmuseet

Alle byer har snart et Soho, således også den polske hovedstad. Soho Factory er en række workshops, gallerier, barer og spisesteder i gamle industribygninger.

Det er også her, man finder Neonmuseet. For os, der elsker bling-bling og neonskilte, er det vidunderligt at gå rundt blandt alle de lysende, kulørte skilte. Her er alt fra kommunismens tid, lige fra vvs-reklamer til grafisk smukke bogstaver og figurer.

Under kommunismens tid besluttede den polske regering at lyse lidt op i det ret triste gadebillede. En af løsningerne var neon, jo flere, desto bedre. Grøn, rød, gul, blå… ja alle mulige farver og former, og mange designet under den kolde krig af kendte kunstnere.

Tip: I den lille shop kan du købe flotte krus, der har en praktisk form, så de kan stables. Krusene var meget brugt under kommunisttiden, og på museet er der flere cool motiver. 

Link: Neon Muzeum

4. Warszawas bymuseum

Dette museum er så nyrenoveret, at jeg besøgte det en måneds tid før selve åbningen. Her var det tydeligt, at der er lagt mange tanker i, hvordan Warszawas historie skal præsenteres. Der er tænkt utraditionelt, så vi ikke skal igennem den sædvanlige kronologiske gennemgang. Til gengæld er genstandene samlet i temaer, for eksempel sølv, malerier med byen som motiv og forskellige kunstværker, der viser Warszawas vartegn: En havfrue med sværd og skjold.

Museet ligger midt i den gamle bydel og er et must see, hvis du vil vide, hvad det er for en by, du besøger.

Tip: Husk at få fat i en gratis audioguide ved indgangen. Gratis entre om torsdagen.

Link: Muzeum Warszawy

5. Museet over den polske opstand

Warsaw Rising Museum (se foto øverst) bør være i toppen af to see-listen. Museet er interaktivt, fantasifuldt og enormt. Og så er det et monument over de tapre Warszawa-borgere, der gjorde oprør mod den nazistiske besættelsesmagt i 1944. Opstanden varede desværre kun i 63 dage, og så var det hele slut.

Der var nemlig dømt fiasko helt fra begyndelsen. Det vidste de modige oprørere udmærket godt, men de ville hellere dø i kamp end blive slagtet som dyr. Det var i hvert fald, hvad vores meget nationalistiske guide fortalte os. En anden mulighed kan også være, at undergrundshæren ville have kontrollen over deres egen by, inden Stalin & Co. nåede dertil.

På Warsaw Rising Museum får vi hele historien om besættelsen, magtovertagelsen, livet under naziregimet, dem, der kæmpede, og dem, der faldt. Det hele fortalt med en hel masse virkemidler så som en bronzemur med hjerteslag og hjertelyd, tyske plakater med navne på alle de mennesker, der skulle henrettes dagligt, kampfly og meget andet.

Du kan også gå en tur i kloakkerne, hvor undergrundshæren holdt til. Det er klaustrofobisk og trangt, så man får en fornemmelse af, hvor uhyggeligt det var at gå dernede.

Museet er enormt larmende, men det er en del af præsentationen, fordi det skal være så realistisk, at gæsterne får en fornemmelse af perioden.

Tip: Gratis om søndagen. Husk audioguides på dansk.

Link: The Warsaw Rising Museum

Museum Rising i Warszawa

6. Chopin Museum

Polakkerne er lige så stolte af Chopin, som østrigerne er af Mozart. Og på Fryderyk Chopin Muzeum over komponisten kommer man hele vejen rundt om hans liv og værker.

Jeg nåede desværre ikke at besøge museet, men det skulle være ret fantastisk, især for operaelskere. Hvis du kan nøjes med mindre, så sæt dig på en af de granitbænke, som spiller Chopinmusik, når du aktiverer dem – blandt andet står der nogen ved Den Ukendte Soldats Grav. Se foto øverst.

Link: Chopin Museum

7. Kulturpaladset

Den højeste bygning i Polen blev bygget i begyndelsen af 50’erne som en gave til det polske folk fra selveste Stalin. Eller gave er måske så meget sagt, for det var en påtvungen gave, der var umulig at afslå. Der har været diskussioner om at rive symbolet på kommunisttiden ned, men heldigvis har Kulturpaladset fået lov at blive stående. Det er en del af byens historie, og det er et pragtværk af en kæmpeklods.

Udsigten fra Kulturpaladset er mildest talt fremragende.

Tager du elevatoren op til 30. etage kan du se ud over hele byen, men du skal også unde dig selv at snuse rundt i bygningens hall. Kulturpaladset er ikke kun højt, det er også bredt. I underetagen finder man både biografer, museer, konferencesale og meget andet.

Tip: Det er muligt at komme på guidet rundtur i bygningen.

Link: Pałac Kultury

8. Den gamle bydel

Stare Miasto hedder den gamle bydel, og den er slet ikke så gammel, som stilen indikerer. Sandheden er, at byen blev sønderbombet under 2. verdenskrig, og at alt var ruiner. Men de patriotiske Warszawa-borgere fik genrejst byen sten for sten ved hjælp af fotos, malerier og bykort. Alt i den gamle bydel blev bygget så nøjagtigt som muligt, ja, mange af stenene fra ruinerne indgik endda i byggerierne, så de gamle huse lever videre i de nye.

Hele den nye, gamle bydel var færdig i 1963, og den er i dag på UNESCOs verdensarvsliste.

9. Lazienki Parken

Den går helt tilbage til 1600-tallet, og er grøn, stor og fredelig. Frække egern kommer helt tæt på og æder gerne af din hånd, hvis du har nødder med. Der er blomsterbede med alle farver, vandløb, statuer og springvand. Kommer du en weekend, vil du se mange familier spadsere en tur i det grønne – men ingen ligger på tæpper og hygger sig, det må man nemlig ikke.

Til gengæld er der ofte koncerter i løbet af sommersæsonen, og det er befriende at en storby med 1,8 indbyggere har et åndehul som denne park. Ja, i det hele taget synes jeg, at Warszawa har mange parker og pladser.

Tip: I parken ligger restauranten Belvedere i det gamle orangeri. Maden er fortræffelig, navnlig på grund af de eklatant smukke anretninger.

10. Maden

Jeg er en ørn efter polsk mad. Masser af mørt kød, fyldige supper, surkål og de lækreste dumplings med fyld. Det traditionelle køkken er bastant og mættende – lige noget for mig.

Mange foretrækker mere sofistikeret mad og tro mig – det er der masser af i Warszawa! Her er simpelthen en perlerække af moderne og innovative restauranter og cafeer. Og prisen, ja, den er lavere end herhjemme.

Naturligvis skal man også smage på de mange varianter af nationaldrikken vodka.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *