‘Wiens gader er brolagt med kultur, gaderne i andre byer med asfalt.’ Sådan skrev den østrigske forfatter Karl Kraus i 1800-tallet. Når man går rundt i Wien, er man tilbøjelig til at give ham ret. Det ér en by ladet med kunst og kultur, men det er også en folkelig by.

Her er mine otte grunde til at holde ferie i Wien og udforske Østrigs hovedstad.

Fine kaffehuse

Wien har en lang tradition for fine kaffehuse, som med sine uniformerede tjenere og servering på sølvbakker er i en helt anden liga end vores cafeer. Helt tilbage i 1685 åbnede det første kaffehus i den tidligere kejserby, og de er her endnu! Alle de smukke, gamle kaffehuse – nogle af dem med en flere hundrede år historie bag sig.

En af dem er Cafe Frauenhuber, Wiens ældste kaffehus på Himmelpfortgasse 6, hvor både Beethoven og Mozart har givet koncert for gæsterne.

Kontrastfyldt arkitektur

De imponerende bygninger og slotte fra Kejsertiden er smukt placeret rundt omkring i Wien. Et vældigt skue. Du skal dog ikke køre mange stop med sporvognen, før du er i et arbejderkvarter som taget ud af en historisk roman. Far endelig vild i byen eller snup nogle stop med sporvognen og gå en tur i de mindre mondæne områder.

Det er også sjovt at se, hvordan wienerne elsker farver. Mange boligblokke er pastelfarvede eller malet med dristige farver i forhold til for eksempel Aarhus’ og Københavns ensartethed. Wien har også spændende ny arkitektur som Haas-Haus. Og så er der jo Hundertwassers fantasibygninger:

Hundertwasser

Kunsthaus i Wien

Denne multikunstner fortjener et afsnit for sig selv. Dels fordi jeg elsker hans værker – arkitektur og billedkunst – dels fordi en kunstner med følgende motto, fortjener respekt: ‘Jeg vil vise, hvor let det er at skabe paradis på jorden.’ Wien har mange spor efter denne vidunderlige mand, som opfandt urban gardening, mange år før begrebet overhovedet opstod. Ingen firkanter og kedelige flader, men buede gulve, træer, der vokser gennem murene og masser af farver.

Se blandt andet kraftværket Fernheizwerk, boligerne Hundertwasserhaus og museet Kunsthaus. Overfor museet er der en arkade med små butikker designet af Hunderwasser, husk at gå ind på toilettet! Det koster penge, men er værd at tjekke ud, da det også er designet af den kulørte kunstner.

Chokolade

Mozart er vokset op i Salzburg, og Mozartkuglerne blev opfundet af konditor Fürst i byen i 1890, men de bliver naturligvis også solgt overalt i Wien. Der findes mange varianter over samme tema, og mange kaldes også Mozartkugler blot med en tilføjelse på grund af rettigheder. Hvis det skal være de originale fra Fürsts efterkommere, skal du købe dem, der hedder Original Salzburger Mozartkugel.

Chokoladekagen Sacher Torte er en specialitet, som de fleste turister ønsker at smage, når de holder ferie i Wien. Det er en kage med abrikosmarmelade og chokoladeovertræk, og jeg må indrømme, at jeg ikke helt forstår dens popularitet, tør som den er, men kagen hører næsten med til en ferie i Wien. Er du helt vild med chokolade, kan du også besøge Chokolademuseet Schokomuseum.

Wienerschnitzel og husmandskost

Wien har mange fine restauranter med gastronomi i høj klasse blandt andet en af verdens bedste restauranter Steirereck im Stadtpark. Men, men, men: Man kommer ikke udenom Wienersnitsler, der fylder hele tallerkenen, gullasch, Tafelspitz (kogt oksekød) og Knödeln. Det hører med til en ferie i Wien, og når solen ikke skinner, er det dejligt at fylde maven med tung husmandskost.

Personligt er jeg vild med Knödln – store, runde brødkugler med fyld, enten som dessert (med for eks. en abrikos i) eller tilbehør til hovedretten (her kan der være bacon og div. grøntsager samt urter.

Historisk sus

Den Spanske Rideskole, Stephansdom, Schönbrunn Slot, Sisi Museum, Museumskvarteret, Hofburg (som i dag huser den østrigske præsident) osv., osv. Wien er en by med en fornem historie, og der er utrolig meget at se samt en atmosfære af den fordums kejsertid.

Musik og vals

Østrig og musik hører uløseligt sammen – ikke på grund af Hinterseer, men på grund af den klassiske musik. Wiens statsopera – Wiener Staatsoper – er et af de fornemmeste i verden og koncertsalen Musikverein lige så. Det er her nytårsdagskoncerten, som vises over hele verden også i Danmark, foregår. Men der er koncerter hver dag året rundt, og selvom prisen er pebret, er det afgjort en oplevelse, der er værd at betale for.

Markeder

Hvor der er et torv, kan der være et marked… Wien har mange markeder fordelt over hele byen, og det er superhyggeligt at snuse rundt på markederne. Især jule- og påskemarkederne er fine. Dem kan du læse om i her: Den perfekte juleby Wien.

Du kan også læse mere om byens mange markeder på Wiens hjemmeside her: Wien Info – Markeder.

Foto øverst: Del af Parlamentsbygningen ©WienTourismus / Karl Thomas.

fb-share-icon0
Tweet 20
fb-share-icon20

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *