Der er mange grunde til at holde ferie på Cypern. Det lille land, som består af en græsk og en tyrkisk domineret del, bærer både på historie, kultur, solskin og strande.

1. Mange solskinstimer

Hele sommeren er der sol- og badegaranti, år du holder ferie på Cypern. September er også en sommermåned på Cypern og i oktober er gennemsnitstemperaturen på land 22 og i vand 24. En perfekt temperatur, som gør, at du ikke sveder for voldsomt, men kan tage på stranden og pjaske i vandet, som er dejlig varmt.

Cypern har over 300 solskinsdage om året, så der rig lejlighed til at bade i det turkisblå vand.

Swimmingpool på Cypern

2. To kulturer samme sted

Cypern har en græsk-cypriotisk og en tyrkisk del, som er adskilt af en grænse i hovedstaden Nicosia. Verdenssamfundet anerkender Cypern som en republik, men Tyrkiet nægter at acceptere det. De holder fortsat hårdt på den tyrkiske del mod nord.

Problemerne mellem tyrkerne og grækerne kan dog ikke mærkes, når du rejser. Derfor vil jeg anbefale både at opleve den græsk-cypriotiske del og den tyrkiske. I hovedstaden Nicosia kan du gå fra den græske til den tyrkiske del meget let ved en grænseovergang. Husk pas! Der er nemlig paskontrol, men det tager ikke mere end ti minutter, så er du på den anden side – og nærmest i et andet land.

To kvinder med tørklæder sidder ved udendørs cafe i Nicosia

3. Kærlighedsgudinden er født her

De græske guder havde saft og kraft som de romerske og de nordiske. Ikke noget med at være hævet over menneskelige følelser som jalousi og hævngerrighed. Tværtimod. Afrodite var en af de mere blide af slagsen. Kærligheden, skønheden og frugtbarhedens gudinde var hun, og denne gudinde kom til verden på Cypern.

Det skete på en temmelig spøjs måde. Hun blev født i havets skum og opstod af en kastreret guds sæd. I dag kan vi bade ved den klippe, hvor hun blev til.

Afrodites fødested på Cypern

4. Frisk seafood

Der er ingen grænser for, hvad man kan få af friskfanget fisk, blæksprutter og skaldyr, når man er på ferie på Cypern. Fiske-elskere kan simpelthen svælge i alt godt fra havet. Tilberedningen er som regel enkel, så smagen ikke drukner i krydderier o.lign.

Personligt kan jeg anbefale Alati by the Sea i Pernera, som både har smukt interiør – indvendig såvel som udvendig – og en fin udsigt over det hav, som de arme kræ boltrede sig i, inden de landede på middagsbordet.

To tallerkner med fiskeanretning på, Cypern

5. Det søde liv

Cyprioterne er ikke de store dessertmennesker, men ofte får man frisk frugt som afslutning på et måltid. Saftige, røde vandmelonskiver er heller ikke nogen dårlig erstatning for en dessert. Naturligvis kan man altid få is, men lander du de rigtige steder (læs: væk fra turistrestauranterne), kan du få sprøde, søde kager, baklava, eller Delights. Disse søde stykker fås i alle smagsvarianter, fra citrusfrugt og rosenvand til vanilje, med og uden nødder og i forskellige former. Et par stykker smager skønt til stærk kaffe.

Hvis du vil se, hvordan de fremstilles, kan du besøge et loukoumi, der fremstiller de søde bidder uden tilsætningsstoffer og alskens skidt. Det er virkelig en oplevelse, når man er vant til masseproducerede slik, der sælges i milliontal. På et ægte loukoumi kan du se hele processen, fra sukker og stivelse bliver kogt over ild i en kobbergryde til den er en fast masse, som bliver rullet ud på et flormelisdrysset bord.

Kvinde laver turkish delights i Arsinoe Yeroskipos Delights

Det kræver mange armmuskler at ælte denne masse, og derefter rulle den, så den kan glide gennem en maskine, der først hakker massen i strimler, derefter vendes de manuelt og bliver nu hakket til små tern.

I byen Yeroskipou er der flere steder, hvor du uden betaling kan betragte processen og købe den ægte vare. Et af stederne hedder Loukoumi Arsinoe, og det er herfra billedet ovenfor blev taget. Et hyggeligt sted, der har været i familiens eje i generationer.

6. Kaffe

Italienerne har deres espresso, araberne krydret kaffeshots med kardemomme og cyprioterne drikker cypriotisk kaffe. Den bliver lavet efter samme princip som i Tyrkiet men ve den, der kalder det tyrkisk kaffe! På den græsktalende del af øen er det nærmest helligbrøde. Uanset, hvad vi kalder kaffen, så er det en god, stærk opkvikker lavet efter en flere hundrede år gammel tradition.

Den laves langsomt og drikkes hurtigt. Dog skal du undgå at bunde, for så bliver din mund fuld af støvet kaffegrums.

Jeg drikker sjældent cappuccino i lande syd for Italien. Der er ikke grænser for, hvor mange forskellige måder jeg har fået min yndlingsdrik på: Med flødeskum, med vaniljeis, med kogt mælk uden skum osv. På Cypern var det heller ikke let at få den rigtige vare, derfor anbefaler jeg filterkaffe eller Nescafe.

Cypriotisk mand laver traditionel kaffe

7. Kirker og kirkegårde

Nogen elsker at se gamle kirker, andre gider ikke sjoske rundt i “Guds hus” i ferien. Jeg tilhører den første gruppe, men hvad jeg virkelig elsker, er at besøge kirkegårde. Måske lidt morbid ferieafslapning, men måden vi håndterer vores døde på, siger utrolig meget om os. Der er en skønhed over kirkegårde, fordi de er så fyldt med kærlighed fra de pårørende til deres afdøde.

Så giv det en chance, opsøg en kirkegård. Lige som i for eksempel Italien har cyprioterne også en tradition med at dekorere gravsten med de afdødes portrætter. Det gør gravene dybt personlige, og for os kirkegårdsluskere er det nok til at få fantasien i sving.

Gravsten på kirkegård, Cypern

Kirker og klostre er der mange af på øen. En af kirkerne, Sankt Lazarus i Larnaca, er berømt for at huse Lazarus’ grav. Lazarus er ham, Jesus genoplivede ifølge det Ny testamente. Han skulle efter sigende have slået sig ned på Cypern efter Jesus’ død. Også i området: Hala Sultan Tekke, en moske bygget på den grund, hvor det hævdes, at profeten Mohammeds plejemor døde.

Besøg også St. Nicholaskirken fra det 11. århundrede. Dels for at se de smukke vægmalerier, dels for at nyde udsigten højt oppe i Trodosbjergene.

8. Arkæologiske fund

Både den græsktalende del og det besatte område i nord har enestående arkæologiske fund og ruiner. Og hvis man ikke får nok af at besøge de forskellige steder, er Cyperns Museum i Nicosia et fremragende museum. Her udstilles fund fra stenalderen og op, og udstillingerne er overskuelige og lette at gå til.

Søjler i Kongernes Dal på Cypern
Romerne var her og der og alle vegne i oldtiden. Her er vi i Kongernes Dal.

Læs også indlægget med ferietips til Cypern samt Vilde Verdens indlæg om sightseeing i og omkring Pafos.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *