Italiens svar på franskmændenes champagne hedder Franciacorta, og er de mest liflige dråber man kan tænke sig. Vindistriktet af samme navn ligger ved den smukke sø, Iseo, området er frodigt, bjergrigt og præget af de kønne vinmarker fra de mere end 90 vingårde.

Franciacorta er den eneste af de italienske vine, som bliver lavet efter champagnemetoden og har den højeste appellation: DOCG. Reglerne for, hvor længe den skal lagre og gære, er strikse, for eksempel må man udelukkende fremstille vinen ved at andengære den i flasker minimum 18 måneder, og den må ikke frigives før 25 måneder efter druerne er høstet.

Berlucchi ligger smukt omgivet af grønne vinmarker.

Jeg har besøgt tre meget forskellige vingårde, som fremstiller den boblende drik, og til alle elskere af mousserende vine kan jeg kun sige en ting: Afsted!

Man kan cykle eller køre de 80 km. langs vinruten La Strada del Vino Franciacorta og kigge ind til de forskellige producenter, eller man kan tage dem en dag ad gangen. Uanset hvad, så er det en dejlig tur med mange åh’er og næh’er i betagelse over landskabet og ikke mindst vinene.

Første stop: Berlucchi

Franciacortaflasker på køl udenfor med vinglas klar til at blive fyldt.

For 54 år siden sendte vinbonden Guido Berlucchi 3.000 flasker mousserende vin på markedet. Tidligere havde han beskæftiget sig med rødvin, men takket være en ihærdig medarbejder, Franco Ziliani, begyndte han at eksperimentere med mousserende vin.

Det blev startskuddet på den Franciacorta, som Berlucchi nu sælger ca. fire millioner flasker af om året. Halvdelen af dem er den perlende, friske Cuvée Imperial til ca. 80-90 kroner pr. flasken.

Berlucchis hovedsæde ligger i en gammel middelalderborg ved Borgonato. Her produceres vin ‘en masse’, og der er åbent for gæster året rundt. Jeg var med en guide rundt i den enorme vinkælder fra 1700-tallet, hvor jeg dels fik en virkelig interessant indføring i Franciacortas historie og teknikken bag mousserende vin, dels beundrede de smukke egetræstønder samt de lange rækker af flasker med kommende bobler.

Rundturen i de gamle kælderrum endte naturligvis med smagsprøver  blandt andet af deres klassikere 61 Brut og 61 Rosé. Virkelig to skønne vine, den hvide med en frisk smag, så den nærmest kan drikkes som vand. Dansk vand må det i så fald være.

Jeg er i øvrigt vild med deres etiketter – en ligegyldig detalje, vil ægte feinschmeckere nok mene, men for mig betyder det noget. Den er enkel og smuk.

OBS: Det koster 15 euro for et besøg med to smagsprøver. Skal den have hele armen, må man betale 45 euro, men så er smagsprøverne til gengæld eksklusive: Cellarius Franciacorta Rosé 2010, Palazzo Lana Franciacorta Satèn 2006 og Palazzo Lana Franciacorta Brut 2004. Børn under 18 år har gratis adgang.

Andet stop: Il Mosnel

Franciacorta på egetræstønder i en vinkælder.

I Camignone finder man il Mosnel, som har produceret DOCG Franciacorta siden 1968, men hvis historie går tilbage til 1836, hvor Bablogio-familien begyndte at lave vin. I dag er vingården stadig i familiens eje, men faktisk er der lavet vin endnu længere tilbage end 1836.

Vi skal helt tilbage til 1600-tallet, hvor familien Cacciamatta ejede vingården og de dertil hørende vinkældre. Derfor er det også med et sus fra vinhistoriens vinger, at man går rundt i de flere hundrede år vinkældre, hvor der både fremstilles og lagres rød. hvid og mousserende vin. Vingården er mindre end Berlucchi, men ikke mindre interessant.

Alle kan besøge iL Mosnel, men det kræver, at man bestiller tid på deres hjemmeside. Husk også at bestille bord på deres hyggelige restaurant, hvor vingårdsbesøget kan afsluttes med il Mosnel-dråber. Restauranten serverer lokale produkter.

Tredje stop: Ca’ del Bosco

Sidst men så sandelig ikke mindst besøgte jeg det imponerende og højmoderne Ca’ del Bosco. Et besøg, jeg vil anbefale alle. Det er nemlig en helt anderledes oplevelse, der venter her. Den nyeste teknologi kombineret med gammel viden, kunst inde og ude samt en gennemført professionel udstilling af hele herligheden.

Ca’ del Bosco blev grundlagt af Annamaria Clementi Zanella, som købte et lille stykke jord med vinstokke samt et hus i Erbusco, som skulle bruges til sommerhus. Hendes søn Maurizio Zanella blev allerede som 17-årig interesseret i vinproduktion, og Annamaria hjalp ham i gang med et banklån året efter.

Fem flasker med Franciacorta, som roterer.
Foto fra udstillingen, hvor man kan se, hvordan en Franciacorta vendes i løbet af gæringstiden.

Hun fik også en bonde til at hjælpe med at plante alle vinstokkene, og bonden, Gandossi, blev der til hans død i 2011. Zanellas bedste Franciacorta er naturligvis opkaldt efter moren, som satte det hele i gang: Cuvée Annamaria Clementi.

I dag er Zanella anerkendt og berømte for sin moderne metoder for eksempel har han opfundet og fået fremstillet et ‘badekar’ til druer, der vaskes, så svampesporer og alt muligt andet snavs er væk, før de skal lagres.

Ca’ del Boscos mousserende vin har vundet flere priser, men de laver også rødvin som Maurizio Zanella (opkaldt efter den innovative ejer), der er  Ca’ del Boscos stjerne blandt de ‘stillestående’ vine.

Det sidste foto er fra vinmarkerne, som ligger rundt om denne hypermoderne vingård. Også her er der kunstværker.

Skulptur på Ca’ del Boscos vinmark i Franciacorta.

Flere indlæg om vin og mad i Italien

Guide til vin og vingårde i Toscana

Slow food for dummies i Brescia

Her er gode restauranter i Firenze

Anbefaling: Her skal du spise i Toscana

fb-share-icon0
Tweet 5
fb-share-icon10

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *