OBS: Opdateret marts 2020.

Museer med gratis adgang bør være en selvfølgelighed i dagens Danmark. De udstiller vores arvegods, vores kulturarv og historie, og er dermed alles eje. Sådan var det engang, sådan er det desværre ikke mere. Til gengæld er det muligt at komme gratis ind på udvalgte dage eller aftener.

Hvis du for eksempel besøger Glyptoteket om onsdagen, skal du betale 115 kroner i entre. Hvis du derimod gør det dagen før, tirsdag, er der gratis adgang til museets permanente samling. Samme princip er der på Thorvaldsens Museum: Onsdag er det ganske gratis, de andre dage skal du betale for entreen.

Her har jeg samlet 10 museer i København, som alle har gratis adgang, enten hele ugen, på udvalgte dage eller for udvalgte. Tjek listen. Der er stadig nogen, der lader dig slippe ind uden at kræve entre.

Gratis hele ugen

Davids Samling med tre samlinger, islamisk samling, ældre europæisk samling og nyere dansk samling, har gratis adgang hele ugen for både børn og voksne. Museet ligger på Kronprinsessegade ved Kongens Have.

Åbningstider: Tirs-søndag kl. 10-17, onsdag kl. 10-21, lukket om mandagen.

Udstilling på Davids Samling.
Davids Samling har meget at byde på og så er det gratis at komme ind. Foto: Davids Samling.

En gratis ugedag

Thorvaldsens Museum med værker af den fantastiske billedhugger Bertel Thorvaldsen og andre kunstnere på hans samtid er gratis at besøge hver onsdag. Resten af ugen koster det 90 kr. at komme ind, så det er en god ide at time besøget til om onsdagen.

Hvis du vil vide mere om museet, som er mit yndlingsmuseum i København, kan du læse mit indlæg her: Flotteste museum i København.

Åbningstider: Tirs-søndag kl. 10-17, torsdag kl. 10-21, lukket om mandagen.

Glyptoteket er et af de museer, der har gratis adgang i København en bestemt ugedag, nemlig om tirsdagen (særudstillinger koster dog 60 kr.) Resten af ugen koster det 115 kr. Børn under 18 kommer gratis ind alle dage. Museet har en stor samling af kunstværker og kulturhistoriske genstande fra Egypten, det antikke Grækenland, Etrurien og Romerriget samt fransk og dansk kunst i det 19. århundrede.

Åbningstider: Tirs-søndag kl. 10-17, torsdag kl. 10-21, lukket om mandagen.

Gammelt el-skilt fra Københavns Museum, der ikke er et af de gratis museer, men dog har en gratisdag om ugen.
Langt om længe blev Københavns Museum færdigt og nu kan man komme gratis ind hver mandag. Foto: Københavns Museum.

Københavns nye museum Københavns Museum har gratis adgang hver onsdag, men de advarer om, at der er mange mennesker. Alle andre dage koster en entrebillet 90 kr., så det er måske værd at gøre forsøget?

Kunsthal Charlottenborg med europæisk samtidskunst har gratis entre hver onsdag fra kl. 17. Museet lukker kl. 20 om onsdagen, så du kan sagtens nå det hele på tre timer. Børn under 16 år har altid gratis entre.

Åbningstider: Tirs-fredag kl. 12-20, lørdag-søndag 11-17, lukket om mandagen.

Kun gratis for børn

Skulpturgaden på SMK, som har været et af de gratis museer, men nu er det kun børn og unge, der kommer gratis ind.
Skulpturgaden på Statens Museum for Kunst forbinder den gamle og den nye afdeling. Foto: SMK.

Statens Museum for Kunst er desværre ikke længere et af de gratis museer for voksne – kun for børn og unge under 18 år. En voksenbillet koster 120 kroner. Har du et barn med, slipper du med at betale 100 kr. i alt.

Museet er enormt, og det er umuligt at se det hele i løbet af et besøg, så med mindre særudstillingerne er af særlig interesse, betyder det ikke spor at misse dem. Desuden har de ændret deres åbningstider, så de nu åbner kl. 10 til 18 tirsdag til søndag og kl. 10-20 om onsdagen. Mandag er der lukket.

Nationalmuseet har gratis entre hele ugen for unge under 18 år, men os, der er over 18, skal betale hele 110 kr. i entre. Til gengæld slipper du billigere med et barn i hånden. Prisen for et barn og et voksen er nemlig 90 kr. i alt..

Åbningstider: Man-søndag kl. 10-17, torsdag kl. 10-20. Januar, februar, marts, november og december er der lukket om mandagen.

Tøjhusmuseet om krig og våben er endnu et af de museer med gratis adgang i København hele ugen for børn og unge under 18. Vi andre skal af med 80 kr. Et barn sammen med voksen kan dog slippe med 70 kr. i alt.

Åbningstider: Tirs-søndag kl. 10-17. Der er lukket om mandagen.

Dansk Arkitektur Center er et spændende sted, og har åbent alle dage fra kl. 10 til 18. Hver torsdag holder de åbent til kl. 21. Det er gratis for børn og unge under 18 år, mens voksne skal af med 95 kr. og studerende skal af med 70 kr. Dansk Arkitektur Center er flyttet til BLOX og er en stor oplevelse. 

Åbningstider: Alle dage kl. 10-18 dog torsdag kl. 10-21.

Gratis i visse tilfælde

Blåt køkken på Arbejdermuseet, et af de gratis museer i Kbh - hvis man er medlem af en fagforening.
Mange ældre vil nikke genkendende til den blå almuefarve i køkkenet og mange andre ting på Arbejdermuseet. Foto: Arbejdermuseet.

Arbejdermuseet tæt på Torvehallerne tager 90 kroner i entre for gæster over 17 år og 65 kr. for unge og studerende mellem 18 og 25 år. Men der er gratis adgang for alle medlemmer (inklusive deres ægtefæller og hjemmeboende børn) af en lang række fagforeninger for eksempel 3F og HK.

Her kan du se, om dit fagforbund er med, og husk dit medlemskort: Liste over dem, der har gratis adgang.

Åbningstider: Alle dage kl. 10-16, onsdagen lukker museet først kl. 19.

Andre gratis glæder

Botanisk Have med Danmarks største videnskabelige samling af planter ligger lige i hjertet af København. Haven har altid gratis entre. Det koster dog penge at besøge Palmehuset: 60 kr. for voksne, 40 kr. for børn. Åbningstider:

  • 1. oktober-31. marts kl. 8.30-16.
  • 1. april-30. september kl. 8.30-18.

Christiansborg Slots tårn, Tårnet, er også gratis at besøge. Her får du en betagende udsigt over byen uden at betale en øre for det. Se foto øverst (af Copenhagen Media Center). Du kan også vælge at spise en frokost i Tårnets restaurant, som er fremragende. Åbningstider til Tårnet: Kl. 11-20 hver dag, lukket om mandagen.

Kastellet, som ligger ned til vandet kan besøges helt gratis. Der er supersmukt med de mange fine, gamle militæranlæg og en frisk gåtur med en dejlig udsigt udover vandet er heller ikke at fornægte, hvis vejret er til det. Det er også her, man finder monumentet for Danmarks internationale indsats efter 1948.

Mosaisk begravelsesplads på Nørrebro er et interessant og stemningsfuldt sted. Du kan læse om det i mit indlæg: Fredfyldt for evigt på den jødiske kirkegård. Åbningstider: Søn-torsdag kl. 10-18 fra 3. april til 30. september.

Assistens Kirkegård er endnu en kirkegård i København, som jeg vil anbefale at besøge. Her er blandt andet vores nationale åndelige fyrtårn som H. C. Andersen og Søren Kierkegaard begravet. Åbningstider:

  • 1. oktober-31 marts kl. 7-19.
  • 1. april-30. september kl. 7-22.
Annonce

4 kommentarer til “Gratis museer og museer med gratisdage i København

  1. Meget fint med gratis adgang, jeg synes bare at vores Nationalmuseum også burde havde det.

    Der burde også være en rabat for pensionister

    1. Jeg er fuldstændig enig. I London har alle de store statsejede museer gratis entre. Det betyder, at pensionister, børnefamilier osv. har råd til at opleve både historiske museer og kunstmuseer. Det burde være sådan herhjemme! Godt nytår

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *