Det er svært at holde på pengene i byernes by. Heldigvis er der meget at opleve, som ikke koster noget. Blandt andet har mange museer fri entre og en del kører med gratis adgang på visse ugedage. Jeg har samlet nogle gode gratis seværdigheder i Paris, som ikke koster andet transporten dertil. God fornøjelse.

1. Museum om Paris’ historie

Musée Carnavalet i Marais distriktet er et vidunderligt museum. Her foldes hele Paris historie ud i utallige rum. Du går fra den ene periode til den anden i smukke lokaler og kan få et fantastisk indblik i byens historie lige fra flere tusinde år før Kristi fødsel. Her er tusindvis af udstillede fotografier, kunstværker, møbler, malerier og arkæologiske fund. Men først og fremmest er der indrettet værelser, som de så ud hos kendte parisere som Proust.

Adresse: 23 rue de Sévigné. Åbningstider: Tirsdag til søndag kl. 10-18.

2. Gratis kunst

Musée d’Art Moderne de la ville de Paris er et museum for moderne kunst. Museet har skiftende udstillinger, som kan koste penge at se, men deres permanente udstillinger er gratis. Og det er værd at besøge, for der er både værker af Rodin, Matisse, Picasso og Dufy.

Adresse: 11, avenue du Président Wilson. Åbningstider: Tirsdag til søndag kl. 10-18.

3. Victor Hugos hjem

I Maison de Victor Hugo kan du ganske gratis gå rundt i den lejlighed, forfatteren boede i i 16 år. Her kan man indånde atmosfæren af en genial forfatter og se en række personlige ting så som breve og tegninger – ikke mindst skrivebordet, hvor Victor Hugo stod op og skrev. Det var her, at Hugo skrev en af mine yndlingsbøger, Les Miserables, og en række andre romaner.

Adresse: 6 place des Vosges. Åbningstider: Tirsdag til søndag kl. 10-18.

4. Parfumens historie

Fragonard har to museer om parfumer i Paris: Théâtre musée des Capucines og Le musée de parfum. Begge udstiller flakoner og fortæller om parfume-fremstilling, dufte og meget andet. Og begge har gratis guidede ture, hvor man bliver vist rundt og får fortalt om kunsten at fremstille velduft på flasker.

Åbningstider for Le musée de parfum: Dagligt undtagen søndag fra 9-18. Åbningstider for Théâtre des Capucines musée: Mandag til lørdag 9-18. Søndag 9-17.

5. 12 gratis dage om året

Pompidou-centeret har 12 gratis dage om året, nemlig den første søndag i måneden. Hver måned. Det er svært at komme udenom den moderne bygning, der er et kunstværk i sig selv. Og inde i kunstværket er der mere end 70.000 værker udstillet på de seks etager. Vel at mærke værker af nogle af de største kunstnere nogensinde: Chagall, Kandinsky, Picasso, Miro, Dali og mange, mange flere i kunstens absolutte superliga.

Når øjnene ikke kan rumme flere skulpturer og malerier, kan man tage op på øverste etage og skue ud over Notre-Dame, Eiffeltårnet og Sacré-Coeur. Og gør man det, ved man, hvorfor Paris kaldes ‘Byernes by’.

Læs også: 8 steder med betagende udsigt over Paris.

6. Mona Lisa og alle de andre

Mona Lisa og Louvre skal ses, når man er i Paris. Så hvorfor ikke vælge den dag, hvor indgangen er gratis? Lige som med Pompidou-centeret er det første søndag i hver måned året rundt. Børn under 18 år har iøvrigt gratis adgang hele året.

Åbningstider: Fra 9-18 man, tors, lør- og søndag. Fra 9-21.45 onsdag og fredag. Lukket tirsdag.

7. Park med musik

Luxembourg-haven, Jardin de Luxembourg, er den smukke have eller park foran Luxembourg-slottet, hvor senatet holder til. Både slot og have blev anlagt af dronning Marie de Medici i 1600-tallet.

Det er som Kgs. Have i København, bare større og kønnere med de gamle frugttræer, de fint anlagte bed og de mange blomster. Lige som i Kgs. Have herhjemme er der mange smukke skulpturer, legeplads for små børn, marionetteater og koncerter om sommeren. En af de virkelig hyggelige seværdigheder i Paris.

Adresse: Rue dé Medicis, tæt på latinerkvarteret.

8. Verdensberømt domkirke

Opdateret januar 2020: Notre Dame brændte sidste år og er i gang med at blive renoveret.

Notre Dame er Paris’ mest berømte kirke, og endnu en af de gratis seværdigheder i Paris, som du skal unde dig selv. Det var her, at Napoleon kronede Josephine og sig selv som kejserinde og kejser. Det er ganske gratis at besøge for folk i alle aldre. Og det er et betagende syn! Det koster dog noget – ca. ni euro – at komme op af de 387 trappetrin i tårnet, hvilket de fleste, der har læst Victor Hugos ‘Klokkeren fra Notre Dame‘, sikkert har lyst til.

Åbningstider til 1. sep: Hele ugen fra 9.30-18.30, i weekenden til kl. 23.

9. Kirkegården med Morrisons grav

Kirkegården Pere-Lachaise er den største i Paris, men det er ikke kun derfor, du skal derhen. Den er nemlig usigelig smuk at vandre rundt i, og så er den berømt for at huse mange store kunstneres grave.

En af dem er Jim Morrison, hvis gravsted folk stadig valfarter til. Men der er mange andre berømtheder begravet på kirkegården, for eksempel Oscar Wilde, Chopin, Moliere og Edith Piaf.

Adresse: 16 Rue du Repos. Åbningstider: Mandag-fredag kl. 8-18, lørdag 8.30-18, søndag 9-18.

10. Marked

Det overdækkede marked Marche d’Aligré (også kaldet Beauvau) tæt på Place de la Bastille er et overflødighedshorn af fødevarer, fra ost og brød til kaffe og grøntsager. Her er lokal stemning og masser af sanseindtryk – både for dufte-, syns- og høresanserne. Markedshallen er virkelig smuk og udenfor er der ofte antik- loppemarked.

Adresse: Rue d’Aligre og place d’Aligre i 12. arrondissement.

Læs også

Her kan du se, hvad der sker i Paris. Og hvornår det sker: Paris Info.

Hipster og hygge i Paris: Her er det fedeste kvarter

Foto øverst: Marc Bertrand. © Paris Tourist Office.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *