‘Jeg elsker San Fransisco og Brighton har noget San Fransisco over sig. Den ligger ved havet, der er et stort homo-miljø og en følelse af, at folk er der, fordi de nyder livet’.

Citatet er multikunstneren Brian Enos, og han er ikke den første, som har sammenlignet badebyen Brighton med San Fransisco. Byen har en særlig nerve, som består af lige dele frisind og frisk luft fra Den Engelske Kanal. Brighton er den første engelske by, der valgte en politiker fra “De Grønne” ind i parlamentet, den har Englands største Pride-optog og er fyldt med hyggelige, skæve smøger.

Først alt det praktiske

En weekend i Brighton kan kombineres med en ferie i London. Der kører tog til badebyen hver tyvende minut fra diverse stationer i London. Men en weekend-smuttur fra Danmark til Brighton kan sagtens lade sig gøre. Alt i alt tager det ikke længere tid end en køretur fra Aalborg til København.

Såvel Norwegian som Easy Jet har fly fra København til Gatwick lufthavn. Herfra kan I tage toget fra lufthavnen direkte til Brighton. Det tager ikke mere end en god halv times togtur og prisen er kun 10 pund. Returbilletter til Gatwick kan ofte købes for under 800 kr. pr. stk.

Jeg vil anbefale at finde en hyggeligt hotel i nærheden af vandet. Time Out har en glimrende liste over alt fra spahoteller til små, charmerende bed & breakfast. I kan også booke en lejlighed gennem airbnb. Det er ofte billigst.

Hyggeshopping og smalle smøger

Skobutik Brighton
Kaffe og kage på et turkis bord i Brighton
Min datter og jeg tog os en velfortjent pause i North Lane. Såvel servering som smag var helt i top.

Ingen anden by i England har så høj en koncentration af små, “skæve” butikker i forhold til størrelsen. Det er simpelthen utroligt, hvad man kan købe i de dejlige områder The Artists’ Quarter, The Lanes og North Laine.

Her er små dekorative kager, der er gotisk inspirerede smykker. Her er sko med 20 cm. høj hæl, der en butik med upcoming designere. Kig op, når du går rundt i de smalle smøger og gyder. Her vil du se de charmerende kviste og andre detaljer på husene, der ser ud til at være bygget lidt hulter til bulter.

Snyd ikke jer selv for et besøg i chokolade-slaraffenlandet Choccywoccydoodah, der ligger i Meeting House Lane. Man får et – positivt – chok, når man træder ind i butikken.

Livsnyderens sommerhus

George d. 4's sommerslot i Brighton
En prins, der ventede på at blive konge, fik bygget dette eventyrslot.

Midt i byen ligger dette asiatisk inspireret sommerslot The Royal Pavilion. Hvis nogen tænker, at det er et tempel, når de går forbi. kan jeg godt forstå dem. Eventyrligt og overdådigt ser det ud. Og en smule misplaceret. Slottet blev bygget til livsnyderen George d. 4, før han blev konge.

Her tilbragte han tiden med at ride, bade og feste med sin elskerinde og gæster fra ind- og udland. Dengang, i begyndelsen af 1800-tallet, var befolkningen forargede over den royale lediggang på slottet. I dag er byen stolt af den spændende bygning, som er lige så eventyrlig inde som ude.

Ved vandet

Brighton Pier
Måger og mennesker flokkes om Brighton Pier.

Brighton har mange km. strand og ditto standpromenade. Det er ikke en finkornet sandstrand, som vi danskere er forvænt med, men der er så meget stemning ved vandet, at det ikke betyder spor.

Se blot Brighton Pier. Mere end 500 meter lang bro aka. forlystelsespark og spisested. Det er så britisk, at det basker. Visse steder er der drøn på med spillemaskiner, høj musik og legepladser, andre steder kan man snuppe en solstol, sætte sig tilbage og nyde (folke)livet.

Mågerne kredser om stedet i forventning om godbidder, bølgerne slår ind mod strandkanten og livet føles let. Brighton Pier har ikke den nordiske smagfulde charme, men en helt særlig atmosfære af lethed og leg.

Største Pride og bedste barer

Brighton er en regnbueby med Englands største koncentration af LGBTQer. Især bydelen
Kemptown er et fristed med et væld af cafeer, restauranter, butikker og homobarer. Hvis man vide mere om historien bag, kan man endda booke sig på en LGBTQ History Tour.

I august fyldes Brightons gader af en farvestrålende og fantastisk parade: Brighton & Hove Pride. I år foregår det fra 2. til 4. august, og hovednavnet er Kylie Minogue.

Er du til fest og frisind, skal du unde dig selv den oplevelse. Det er intet mindre end Englands største og mest populære Pride-festival, og folk kommer strømmende fra hele verden for at deltage. I juli er der en mindre festival, men ikke mindre festligt: Trans Pride Festival.

Tårnet op til himlen

Arkitekterne bag London Eye har designet et tårn til himlen, som troner ved stranden under det prosaiske navn: British Airways i360. Fra toppen kan man se hele vejen til Isle of Wight på en klar dag for derefter at gå i Nyetimber Sky Bar og nyde en drink.

Det er verdens højest bevægelige observationstårn med sine 162 meters højde. Udsigten er betagende og kan beundres fra tårnets glaskuppel. Om det pynter på byen, kan diskuteres. Det kan udsigtens skønhed til gengæld ikke.

Markeder og malede badehuse

Strandhusene i Hove er meget populære på Instagram. No wonder! Foto: 13082Pixabay.

På London Road ligger et overdækket marked, Brighton Open Market, som er et klassisk engelsk marked. Her er blandt andet lokalproducerede delikatesser, kunsthåndværk, plakater, bøger og vintagetøj. Selvfølgelig er der også madboder og barer. Markedet ligger kun fem minutters rask gang fra stationen.

Hove vokser nærmest sammen med Brighton og her skal I holde øje med Hove Monthly Local Market. Et hyggeligt marked, der foregår en gang hver måned, og som har skønne ting – for eksempel hjemmelavet chokoladebarer, legetøj i træ og hånddryppede lys.

I Hove kan I også se de kønne badehuse i klare farver. Et ægte Instagram-moment. I det hele taget er strandpromenaden stedet at være, hvis man vil have den ægte feriestemning. Dog er der flere hyggelige, interessante spisesteder oppe i byen.

Lille gade i Brighton
Husk også at slentre rundt i beboelseskvarterene. Der er meget at se på i de smalle gyder.

Dette var en præsentation af Brighton, som sagtens kan besøges på en endags-tur, hvis I er i London og trænger til havluft. Jeg håber at inspirere nogen til at se mere af England end London. God fornøjelse!

Læs også om det mest charmerende, engelske hotel, jeg har boet på: The Woolpack In – det hyggeligste hotel i hele Kent. Det ligger en time og 45 minutters kørsel fra Brighton, så hvis I lejer bil, vil jeg anbefale at overnatte her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *