Tekst og foto: Anne Bennike

Det er over 50 år siden, at de første danske charterturister steg ud af flyet for at holde ferie på Rhodos. Selv om turistmængden er steget betragteligt siden, er den græske klassiker stadig lige fascinerende og dejlig.

Og det er uanset, om du er til sol og strand, kultur, shopping, kulinariske specialiteter eller fest. Der er altid noget at lave på den store græske ø.

Det skal du se

Rhodos har i den grad haft en omtumlet tilværelse. Det var først i 1948, at øen blev en del af Grækenland, efter at have haft både tyrkerne, italienerne og tyskerne på uvelkomment besøg. Det har gjort, at øen er et overflødighedshorn af forskellig kultur.

Den gamle middelalderby i Rhodos by er virkelig spændende at gå rundt i, især hvis man bevæger sig lidt væk fra de mest centrale gader, som er overfyldt med turister og butikker af svingende kvalitet. Her er der stille, og man kan gå helt i fred og nyde de gamle bygninger.

Den-gamle-by Rhodos

Det er ikke svært at finde gode steder at bade, når man er på ferie på Rhodos. Men Kallithea Springs bør man tage til mindst en gang på ferien. I 1929 byggede italienerne en spa rundt om kilderne, som springer ved Kallithea.

Dette spa er for nyligt blevet restaureret, og nu er det et fint badested med cafe, liggestole, brusere og en vig, hvor man kan hoppe i det rolige vand.
Entre: 3 Euro.
Kallithea Springs, Leof. Kallitheas, Kallithea

Er man til fly, har Rhodos sin helt egen version af Flyvergrillen i Kastrup. For enden af landingsbanen ved lufthavnen kan man sidde og nyde en Frappé og se på flyene, der letter. Maden er ikke noget at råbe hurra for.
Airport View Restaurant and Café, Nik. Plastira, Paradisi (for enden af landingsbanen).

Det er ikke dyrt at leje bil på Rhodos, og dumt ikke at gøre det. Lej den et par dage, så er der tid til at komme hele øen rundt. I den hyggelige bjergby Siana (billedet foroven) sælger de hjemmeproduceret honning og brændevin, og man kan spise en god frokost på en af de små tavernaer i byen.

Det er også et must at køre forbi ”Den hvide by”, Lindos, som ligger på en klippe ved havet. Her er selvfølgelig masser af turistbutikker, men det kan man nemt se bort fra, når man går rundt i de smalle gader omgivet af hvide mure. På toppen af byen ligger Akropolis Templet. Ud over det historisk interessante ved stedet, er her også en formidabel udsigt.

Hvis der er tid til det, kan man sejle med færgen til nogle af Rhodos naboøer. Simi er en smuk, lille ø, hvor husene ligger op af klipperne. Her kan man tage en frokost på en af restauranterne, der ligger helt ned til det krystalklare vand, som man bagefter kan tage en dukkert i.

Her skal du spise

Som på alle andre steder, hvor turister flokkes, har Rhodos både fremragende og helt forfærdelige restauranter. Det handler om mavefornemmelse og om at prøve sig frem, så man ikke ryger direkte i turistfælden.

Man skal ikke lade sig narre af, at spisekortet er på alle de nordiske sprog, og at den hyggelige restaurant er fyldt med danskere, nordmænd og svenskere. På Oasis Andreas får man klassisk græsk mad og stemning, når det er allerbedst.

Ude ved bordene styrer Andreas den gæstfrie servering med smil og varme, mens hans kone, Eleni, står i køkkenet og tryller den mest fantastiske mad frem. Moussakaen fås ikke bedre og Elenis grillede grønsager og calamari med tzatziki er uovertrufne.
Oasis Andreas, G. Papanikolaou 5, Rhodos by

Tamam Restaurants facade  på Rhodos

Lokal mad på ferien

Et andet par, som også gør det yderst glimrende, er Andreas og Marie. På deres restaurant, Tamam, serverer de en nyfortolkning af græsk mad. Det er lidt dyrere end mange andre steder Rhodos, og det ikke er muligt at bestille bord, så man skal ofte vente i 20-30 minutter på at få et bord.

Men det må ikke afskrække. For maden, der spænder fra alt fra kanin, ovnbagt ost med honning og mandler til lækre salater og kæmperejer med pasta er fremragende. Det samme er vinen, som den unge datter i huset står for. Det er også her, grækerne spiser, når turisterne er taget hjem for vinteren.
Tamam, G. Leontos 1, Rhodos by.

I Faliraki, som ikke har meget kulinarisk at byde på, lyser Manolis Taverna op. Den ligger i udkanten af byen, og har hverken kulørte lamper, store skilte med happy hour eller høj musik. Til gengæld er serveringen og deres kleftiko (lam stegt i ovnen med grønsager og krydderurter) suveræn.
Manolis Taverna, Apollonos, Faliraki

Restaurant Manolis Taverna på Rhodos

Helt ude ved havneindløbet og lige ned til Elli Beach ligger en tidsmaskine;  Når man går ind på To Meltemi, er det som at komme tilbage til dengang, hvor der ikke var noget, der hed masseturisme. Stedet er simpelt og meget græsk indrettet med de obligatoriske træstole med flettede sæder og en vidunderlig udsigt ud over havet.

Her kommer nærmest kun grækere og enkelte franskmænd og spaniere. Prøv deres glimrende Simi-rejer (friterede rejer med skal), bestil brød, tzatziki og retsina til og spis til lyden af bølgerne, der ruller op på stranden. Enkelt og helt genialt.
To Meltemi.

Tallerken med friske rejer samt en flaske vin m.m. på Cypern

Her skal du sove

Der er hoteller overalt på Rhodos og i alle kategorier. Mange bestiller en pakkerejse hjemmefra. Uanset hvordan man skal holde ferie på Rhodos, er disse hoteller værd at gå efter:

Hotel Constantin: Vil man have den gamle fornemmelse af charter, er Hotel Constantin i Rhodos by et godt bud. Det ligger på nordspidsen af øen, og vælger man værelser ud til vejen, er der en fabelagtig udsigt over havnen, havet og borgen i den gamle by. Værelserne er enkelt indrettet og lidt slidte. Men personalet er yderst venligt, og mange af gæsterne kommer igen år efter år.

Hotellet har en udmærket pool og en bar, hvor man kan sidde udenfor og nyde de varme aftener med drinks, hvor der ikke er sparret på alkoholen.
Hotel Constantin, Amerikis 65, Rhodos By

Rhodos havn set fra vandet

Sentido Apollo Blue: Hvis man er til ferier, hvor der skal være masser af aktiviteter for børnene, er Faliraki et godt bud. Her ligger Rhodos bedste strand, et kæmpe vandland, barer og restauranter og øens mest luksuriøse hoteller. I absolut top er Sentido Apollo Blue, som ligger lige ned til stranden. Værelserne er store og lækkert indrettede og der er flere pools at vælge mellem.

Hotellet har all inclusive, og det er ikke bare den sædvanlige omgang spaghetti med bolognese og halvtør kylling. Buffeten bugner af lækre græske og internationale retter, og man sidder i et åbent lokale med udsigt til hav og strand. Der er også børneklub, underholdning, spa og fitnesscenter på hotellet.
Sentido Apollo Blue, Faliraki

Casa Lindos: Hvis man vil bo i den pittoreske hvide by, Lindos, er det værd at overveje Casa Lindos, som ligger i et gammelt restaureret hus midt i byen. Indretningen er som på græske postkort, og der er ikke langt til strand. Der er meget leben i Lindos om dagen, men når dagturisterne er taget hjem, er der ro i de smalle gader, hvor der ikke kan køre biler. En oase, når man holder ferie på Rhodos.
Casa Lindos, Lindos

Borg i vandet ud for Rhodos. Ill til indlæg om ferie på Rhodos

Her skal du shoppe

Ud over de sædvanlige turistbutikker med alt godt fra Kina indenfor fodboldtrøjer, badehåndklæder og tingeltangel, har Rhodos nogle ganske fine steder at shoppe.

Lædervarer er et hit på Rhodos, og der er mange butikker, der sælger tasker og sandaler, især i den gamle by. Vil du være sikker på, at kvaliteten er fin, skal du besøge Ioanni Zapatero, der ligger i den nordlige ende af Rhodos By. Her er et væld af smukke sandaler, som ejeren og hendes familie selv sidder og laver.

Hvis du har et helt specielt ønske til farve og form, er det muligt at bestille et par, som er klar i løbet af et par dage. Her er åbent til sen aften, og priserne er meget rimelige.

Ioanni Zapatero, Mandilara 21, Rhodos By

Grækerne er af uransagelige årsager meget glade for Lacoste. Derfor ligger der en del butikker med krokodilletøj i Rhodos by. Her er der ofte gode tilbud på de lækre T-shirts, shorts og kjoler. Der ligger også en Lacoste Outlet i udkanten af byen, hvor det kan lade sig gøre at finde gode sager.
Lacoste Outlet, Dedrinou 2A, Rhodos By

Rhodos er fyldt med smykkeforretninger med mere eller mindre smagfulde varer. Et godt og sikkert bud at investere i lidt guld er hos M. Papadimitriou. Det er ejeren selv, der laver mange af smykkerne, og stilen er lidt mere nordlig end hos mange af de andre butikker.
M. Papadimitriou, Sofokleous 17, i den gamle by

Cirka 25 kilometer syd for Rhodos by, på vejen til Lindos, ligger et stort Benetton Outlet med masser af varer fra det italienske tøjfirma.

Rejsen til Rhodos

Sommeren er lang på Rhodos, og charterselskaberne har rejser helt ind i oktober. Det er da også nemmest at booke en pakkerejse gennem et af charterselskaberne. Her skal du kun tænke på, hvor du vil bo, hvor luksuriøst og om du vil gå ud at spise hver dag eller tage hotellets all inclusive, når du er på ferie på Rhodos.

Ellers flyver Aegean Airlines, der er en del af Star Alliance fra København til Rhodos med en mellemlanding i Athen. Det er også muligt at flyve med SAS til Athen og så flyve videre med Aegean. Taxa fra lufthavnen til Rhodos By er ca. 25 Euro.

Annonce
fb-share-icon0
Tweet 20
fb-share-icon20

En kommentar til “Stor guide til din ferie på Rhodos”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *