Tekst og fotos af Rasmus Flindt Pedersen

Du kan bruge dage på Bornholm. Eller du kan bruge uger. Men uanset hvor langt dit ophold er, findes der oplevelser til enhver smag. Frem for alt indbyder øen til at køre ud i det blå – i bil eller på cykel.

Bornholm er som sådan til at overskue. På cirka halvanden time kan du nå hele vejen rundt, og på din vej er der et utal af skilte, der viser ind til diverse kunstværksteder. Bornholm er begavet med Glas- og Keramikskolen, og det afspejler sig i landskabet.

Rundt omkring har lokale kunstnere slået sig ned med eget værksted og hver sit udtryk. De er bestemt værd at besøge, samtidig med at der selvfølgelig er en række seværdigheder, du bare SKAL se, når du besøger Bornholm. Her er min guide til Bornholm, Danmarks solskinsø.

Mand kører foran hest på Bornholm

Kunst og kunsthåndværk

Sorte skilte i vejkanten peger mod det ene kunsthåndværksted efter det andet på din vej rundt om Bornholm. Mange af øens kunstnere er samlet i et kollektiv under navnet ABAC. Hvis du får fat i deres brochure, kan du måske finde ud af, hvilke værksteder du skal køre efter. Alternativt kan du improvisere. Vi hilste på flere af de lokale kreative sjæle, og de skal klart med i vores guide til Bornholm:

Lov i Listed: Restaurant Kadeau (ja, den med en Michelin-søster i København) bruger stort set udelukkende service fra dette lille keramikværksted. Dagen efter at have nydt et måltid på restauranten fandt vi keramikkilden i en lille by, nordvest for Svaneke; Listed.

Butikken hedder Lov i Listed, og mens vi kiggede (og købte) fik vi historien om Torben og Susanne Glerup Lov, der gennem årene har lavet porcelænstel til både restauranter, caféer og private. Torben er en af de sidste kerramikdrejere på øen, der har fokus på håndværket og ikke bare designet. Han gør det godt – og designet er også virkelig smukt.

Link: Lovilisted.dk

I samme by så vi ved en tilfældighed, at der stod Guldsmed Sebastian Frost på en stor husgavl. Nu er det muligvis os, der ikke er med på noderne, men vi havde aldrig hørt om manden før. Han er guldsmed med butik i Listed og to steder i USA. Han er kendt for den svævende diamant, og hans design er enkelt og unikt. Mens vi kiggede (og købte et smukt armbåndsur), fik vi historien om en rejse til Sydafrika, som har inspireret ham til at lave et helt bestemt smykke.

I caféen, der er indrettet i samme bygning, serverede hans kone noget af øens bedste kaffe, hjemmebagte kager, champagne og jordbær med fløde. Det kunne vi nyde udenfor – med udsigt til den lille bitte havn. Ren idyl og hygge.

Link: Sebastianfrost.dk

Et tilfældigt skilt på vejen fra Allinge til Svaneke ledte os også på sporet af keramiker Simon Koefoed. Han har værksted og butik under et og samme tag i Rø ved Gudhjem, så du kan både se processen og det færdige produkt – Simon laver bl.a. skåle, vaser og fyrfadsstager.

LinkSimonkeramik.dk

Kaori Juzu er en japansk smykkedesigner, udlært i 2008. Hun bor i en lille bornholmerflække, Tejn. Her laver hun smykker i emalje, kobber og guld. Selv om hun ikke har et decideret showroom, er du velkommen til at komme og se hendes kreationer i værkstedet. Vi sendte hende blot en mail på forhånd.

Link: Klenodie.dk/

På Grønbechs Gård i Haslekan du se forskellige udstillinger af både lokale, nationale og internationale kunstnere. Her er også en butik, hvor flere af øens kunstnere er repræsenterede. Her bed vi mærke i flere, som vi bagefter fandt på øen. For der er trods alt noget særligt over at møde håndværkerne selv.

De Bornholmske specialiteter er selvfølgelig en attraktion i sig selv, og hører med til en guide til Bornholm. Lige fra øllet og bolcherne i Svaneke til gårdbutikkerne med lokal honning og røgede mandler. Find dem i turistguides og hold øje med skiltene på din vej.

Tip: Hvis du kommer i nærheden af den gamle købmandsbutik i Svaneke, så prøv deres røgede mandler. De er vanedannende.

Tre must sees

Har du været på lejrskole på øen som barn, har du formentlig allerede set de fleste af øens store attraktioner. Men ingen tager såmænd skade af at opleve den slags to gange i livet – eller flere for den sags skyld. En guide til Bornholm kan ikke komme udenom disse tre seværdigheder, som du selvfølgelig skal se:

1) Hammershus – fordi det er et historisk bygningsværk, fordi det er gratis, og fordi udsigten derfra er spektakulær. (Tip: Tag et tæppe og picnickurven med – der er god plads til en lille skovtur udenfor borgens murer. Men ryd op efter dig selv!)

2) Rundkirkerne (i hvert fald en af dem), fordi de er smukke og anderledes. Sæt dig et øjeblik og nyd roen – og hold for guds skyld kæft.

3) Opalsøen, fordi den simpelthen tager pusten fra dig. Når du står og ser ud over det klare, turkisgrønne vand omgivet af høje klipper, føler du dig dig hensat til en helt anden og mere eksotisk verden – som var du et sted langt væk i de sydamerikanske bjerge. Modige sjæle hopper i søen fra klipperne. Vi var kyllinger.

Fire til familierne

  1. Lillis glasværksted i Allinge, hvor børnene kan lave deres eget glas-ophæng. Link: Perlekurser
  2. Rovfugleshow i Nyker. Der er show hver dag. Link: Bornholmsrovfugleshow.dk 
  3. Brændegårdshaven, den gamle, hyggelige forlystelsespark/zoo/vandland ved Svaneke, Af uransagelige årsager har nogen i et øjebliks sindssyge ændret navnet til Jobo-land, men det går vel over engang.
  4. Badestrande – du finder de bedste af slagsen på sydkysten. Visse steder er sandet her så fint, at det i gamle dage blev brugt til at timeglas.

Her kan du bo

Pension Langebjerg i Allinge Sandvig: Hvis det ikke behøver at være luksus men bare rent, pænt og hyggeligt. Vi boede der i tre nætter og kan kun anbefale det. Værelserne er lyse, rengøringen i top og morgenmaden frisk og god. De får karakteren 12 for perfekte, blødkogte æg. Pris for dobbeltværelse, tre nætter i juni: 2085 kroner incl. morgenmad.

Link: Langebjerg

Pension Brinken i Sandkås er et andet prisvenligst sted. Også rent og pænt og fin morgenmad. Pris for tre nætter i juni: Cirka 1600 kroner.

Link: Pension Brinken 

Til de mere luksuriøse, romantiske sjæle er der to oplagte:

Stammershalle Badehotel. Smukt udefra og indefra. Har ikke selv boet der, men har kun hørt godt om det. Restauranten skulle også være god, køkkenchefen vandt titlen som årets kok i 2012.

Link:: Stammershalle-badehotel.dk

Melsted Badehotel. Ligger lige ved vandet. Igen, har ikke selv boet der, men har hørt godt om det.

Link: Melsted-badehotel.dk

Solnedgang på Bornholm

Transporten

Cykel: Bornholm har et imponerende net af cykelstier, der er masser af muligheder for at leje cykler, og du kan få hæfter med forslag til cykelruter. Skiltningen er tilmed idiotsikker. Det er stort set umuligt at fare vild på cykelvejene, der går gennem skov og strand.

Ulempe: Bakkerne! Hvis den fysiske form ikke allerede er der, skal du nok få tabt nogle kilo efter en uge på cykel. Derfor: Lej for filan en mountainbike, hvis du planlægger at køre langt. Vær sikker på, at den passer til din størrelse.

Og pas så på ude i skovene. Der er mange sving, og det kan nemt gå galt, når det samtidig går stejlt ned ad bakke.

Link:Bornholm.info

Bus: Ulempen er selvfølgelig, at det ikke er nær så fleksibelt. Et ugekort til alle zoner i syv dage koster 500 kr. for en voksen.

Link: Bat.dk

Mere om Bornholm

Læs også om Karens aktive ferie på Bornholm og om rappeling, der er grænseoverskridende og sjovt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *