Af Rasmus Flindt Pedersen

Man kan sagtens bruge læssevis af dage på at fortabe sig i Firenzes smukke gamle bygninger, små romantiske piazzaer og selvfølgelig den lækre italienske mad. Men byens petit størrelse inviterer også til mindre besøg for eksempel en weekend i Firenze.

Vi besøgte byen fra onsdag aften til fredag eftermiddag, og her er vores tips til must sees, hvis du opholder dig en weekend i Firenze eller er på en kort smuttur til storbyen, hvor du kan slentre til alle seværdigheder.

Byens bedste udsigt

Får du fra Domkirkens kuppel. Den gigantiske næsten 100 meter høje kuppel stod færdig i 1436, og er et imponerende værk. Der er mere end 460 trin op til toppen, og de sidste forcerer du  med kroppen lænende ind mod kuplens yderside, men udsigten er alle anstrengelser værd. Her fra toppen har du et breath-taking 360 grader view ud over hele byen. Et klart must!

På vejen op kommer du også tæt på udsmykningen af kuplens inderside – temaet er dommedag og malerierne en anelse uhyggelige.

Domkirken – Santa Maria Del Fiore er den døbt – er smuk i sig selv udefra og udført i marmor. Den består udover selve kirkerummet og kuplen også af et klokketårn (her er der ‘kun’ 414 trin op) og et dåbskapel. Byggeriet blev påbegyndt i 1296, men stod altså først færdig mere end 100 år efter.

Selve kuplen  viste sig at være en kæmpe udfordring. Ingen anede, hvordan man skulle konstruere en kuppel af den størrelse på det tidspunkt. Det endte med, at man i 1418 udskrev en konkurrence om at lave en model til kuppelbyggeriet. Vinderen blev arkitekten Filippo Brunelleschi. Kuplen blev hans hovedværk.

Praktiske oplysninger før kirken

Køb billet i forvejen på nettet. Så slipper du for køen. Når man køber billet, vælger man, hvilket tidspunkt man for eksempel gerne vil op i kuplen. Derefter – efter en arbejdsdag – får man så billetten med et bekræftet tidspunkt, der ligger så tæt som muligt på det ønskede.

Man kan med rabat købe en kombibillet, så man både kan se kuplen og komme op i klokketårnet og dåbskapellet.

Bemærk: Ingen shorts og bare skuldre i selve kirkerummet.

Byens største fødevaremarked

Frugt, grønt, kød, indvolde, olie, pasta og vin – side om side og på  rad og række. Firenzes fødevaremarked Mercato Centrale – en af Europas største – er et imponerende madmekka. Gangene er fyldt med butiksstande, der sælger italienske lækkerier og specialiteter i et omfang, der får Torvehallerne til at ligne Københavns mindste Irma City.

Nogle af butikkerne er lidt for turistede, men det vrimler med lokale, og man kan få masser af gode sager. Køb en bakke friske kirsebær (gudeskønt), et stykke melon, skinke og noget god ost – så har du til en dejlig picnic.

Bonusinfo 1: Lige ved siden af Mercato Centrale ligger San Lorenzo-markedet med boder, der sælger alverdens souvenirs, tøj og læder (oftest af det billige slags).

Bonusinfo 2: I de små gader nord for markedet er der mulighed for at se de gamle håndværkere i arbejde. Der er flere små shops med blandt andet typografer, skomagere m.m.

Kvalitetslæder i lange baner

For shopaholics med hang til læder  er Scuola del Cuoio et absolut must. Læderskolen ligger i forlængelse af Santa Croce-kirken og den blev startet efter anden verdenskrig i et samarbejde med Franciskanermunkene samt familierne Gori og Casini. Missionen var dengang at give krigens forældreløse børn mulighed for at lære et håndværk, som de kunne leve af.

I dag undervises der stadig, og man kan også se mestrene arbejde med læderet. Derudover er der (selvfølgelig) en stor butik, hvor man kan købe produkterne, som både tæller tasker, punge, bælter og jakker. I modsætning til turistmarkederne – eksempelvis San Lorenzo-markedet – er der her garanti for kvalitet, så det er værd at overveje i løbet af en weekend i Firenze.

Ponto Vecchio-broen

Turisterne hober sig sammen på Ponto Vecchio-broen for at tage billeder ud over Arno-floden og vindues-shoppe hos de hundedyre juvelerer og guldsmede, der side om side har indtaget de gamle forretninger på broen. Engang holdt slagterne til i forretningerne, og de kylede deres affald direkte ned i floden.

Da storhertugen af Toscana, Cosimo I de’ Medici, lod Vasai-korridoren bygge hen over broen i 1500-tallet blev slagterierne – og den fæle stank fra blod og kødrester – dog erstattet med guldsmede for at øge broens prestige-værdi.

Bonusinfo: Man skal selvfølgelig ud på broen, men med mindre du gerne vil kigge på smykker, du ikke har råd til alligevel, så gå derud tidligt morgen eller sent aften og undgå turisthorderne.

Afslapning i Boboli-haven

Den største offentlige park i Firenzes bymidte, og et godt sted at kaste sig på plænen og slappe af, mens man nyder udsigten over byen. Haven ligger godt skjult bag det imponerende, store Pitti-palads, som oprindeligt blev bygget som privatbolig til den stinkende rige bankmand Luca Pitti, der dog gik konkurs og måtte sælge det til sin ærkerival, Medici.

Selve haven blev åbnet for offentligheden tilbage i 1700-tallet og er typisk renæssance med skulpturer, fontæner, amfiteater og sirligt klippede buske. Det er et godt break fra shoppinggadernes larm, og haven var nærmest mennesketom, da vi var der midt på dagen.

Praktisk: Det koster syv euro at komme ind i haven. Dog diverse rabatter for pensionister og studerende og samtidig adgang til Bardini-haven (som vi dog ikke nåede).

Det nåede vi ikke: Uffizi-galleriet

Et must for kunst-elskere, men er man kun i byen to dage, må man prioritere, og da Uffizi-galleriet er noget nær et halv- eller heldagesprojekt, fravalgte vi det. Men nævnes skal det:

Uffizi-galleriet er et af de ældste og mest berømte kunst-museer i den vestlige verden,  Byggeriet af paladset stod færdigt i 1581 for storhertugen Cosimo I de’ Medici, som ville bruge det til administrationskontorer (uffizi betyder kontor). Medici-familien brugte i de følgende år flere af rummene som lagerplads for deres mange, mange kunstgenstande, og det er dem, der nu kan ses i galleriet..

Galleriet blev åbnet for publikum i 1765, og huser også den berømte Corridoio Casariano – en 1000 meter lang væg med selvportrætter af de berømte kunstnere, blandt andet P.S. Krøyer og norske Edvard Munch. Selvportrætterne hænger i Vasari-korridoren, som er bygget oven på den gamle bro, Ponto Vecchio.

Praktisk: Køen til Uffizi-galleriet er for det meste alenlang, og det kan tage både tre, fire og fem timer at komme ind. Det er muligt at booke i forvejen, og så er køen kortere.

Shopping

Der er flere shoppingområder i Firenze, og turistbutikkerne ligger side om side med små sjove tingel-tangel-butikker, designer-shops og kædeforretninger:

Den historiske bymidte: Gaderne via Tornabuoni, via Strozzi og Via Vigna Nuova er stedet for tøj og designervarer, som ingen dødelige har råd til. Her er Gucci, Fendi, Salvatore Ferragamo og resten af de store designere samlet i den historiske midte.

Kvarteret mellem domkirken og Arno er shoppecentrum for almindelige mennesker. Her er både internationale og italienske kædemærker.

På den anden side af Ponto Vecchio: På Guicciardini og smågaderne på din venstre hånd, når du kommer fra bymidten vrimler med småbutikker af enhver art. Turist-fælder og små lokale shops side om side. På Piazza Pitti finder man blandt andet et lille bogbinderværksted fra 1856. Her kan man købe marmoreret papir og læderindbundne notesbøger. Der er også flere vintagebutikker og små tøjbutikker i dette kvarter.

Santa Groce-kvarteret – nord for kirken – byder på nogle af byens bedste restauranter og også mindre butikker og sjove designer – og vintage-shops. For eksempel Ciao Mrs. Macis! på Borgo Pinti.

Her kan du bo

Vi boede på Hotel Torre Guelfa, et trestjernet hotel, som er indrettet i et gammelt tårn. Beliggenheden kunne ikke være bedre – lige ved Arno-floden og 600 meter (maks.) til Duomo, og det bedste ved hotellet er tårnet, hvorfra man har en skøn udsigt over byen. Her er der også borde og stole, og om aftenen er baren åben, så man kan få et glas rødvin og lidt snacks.

I det hele taget er fællesområderne flotte og lyse. Værelserne er spartansk indrettet og ret mørke ( i hvert fald det, vi boede på, som havde vindue ud til en smal, mørk gade), men de er rene og pæne og badeværelset af nyere dato. Alt i alt et rigtig godt hotel, som vi helt sikkert vender tilbage til: Pris for to nætter: 338 euro (incl. turistskat)

Er budgettet ikke så stort er en anden overnatningsmulighed det lille bed&breakfast, La Signora di Firenze. Det er yderst populært på flere brugersites – ikke mindst Tripadvisor. Beliggenheden er god – midt i centrum – og prisen er omkring 100 euro per nat. Book i god tid, når du planlægger din weekend i Firenze.

Sådan kommer du derned

  • Der er masser af billige flyafgange til Firenze.
  • Vi fløj for omkring 1100 kr. tur-retur med Vueling.
  • Det er rasende nemt at komme fra lufthavnen og ind til centrum med bus, der kører til stationen. Herfra kan du gå til de fleste hoteller, der ligger centralt.

Flere artikler fra Italien

Guide til gode spisesteder i Toscana

Slow food for dummies i Brescia

Tips til en eventyrlig bilferie i Toscana

Amalfikysten – rejsetips til “et stykke af himmelen”

fb-share-icon0
Tweet 5
fb-share-icon10

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *