Før jeg besøgte Kalmar, kendte jeg kun til byen af en årsag: Kalmar-unionen. Det var en politisk union mellem det dansk-norske rige og det svenske rige, der blev dannet tilbage i 1397, dengang Danmark var et mægtigt land i forhold til nu. De tre lande, der i dag udgør Skandinavien, var nemlig under dansk krone (dronning Margrethe 1.) på det tidspunkt.

Unionen blev dannet på Kalmar Slot, som i dag er en enestående turistattraktion, der gør alt for at tiltrække ikke kun voksne historie-interesserede gæster, men også børn, der holder af ridderlege og historier.

Hele sommerferien er der aktiviteter for for poderne, og den kønne slotsgård samt området uden om slottet er omdannet til et riddermarked. Her bliver der fægtet med ægte riddere fra middelalderen, der kan laves ting i workshops, købes spændende ting og meget andet.

Emil og Van Gogh

For voksne er Kalmar Slot interessant dels i kraft af malerierne inklusiv dem i loftet, våbensamlingen, fangetårnet og slotskirken, dels på grund af kunstudstillingerne og koncerterne, der finder sted. Og hurra! Da jeg var der, kørte en udstilling med Emil fra Lønneberg-tegneren, Björn Berg, hvis tegninger var kædet sammen med små rum fra Katholt.

I år har slottet en helt anden men lige så magisk udstilling: The Van Gogh Experience. Her kan gæsterne gå rundt i Van Goghs malerier, som er blæst op i de smukke rum. Udstillingen kører fra 30. april frem til november og du kan læse om den i mit indlæg Svensk slot omdannes til Van Goghs univers.

Skønjomfruer synger sange fra middelalderen foran Kalmar Slot.

I nærheden af slottet – i Västerlånggatan 21 – ligger en lille, hyggelig oase: Kalmars Kulturkvarter. Her er søndagscafe med kage og kaffe i haven hele sommeren fra kl. 13 til 15. Af og til med live musik og børneunderholdning samt grillaften fredag sommeraftener, hvor det kun koster 100 sv. kr. at gå ombord i grillbuffeten.

Danmark har sat sine spor

I det hele taget er det spændende for danskere at besøge Kalmar, fordi meget af byens historie er flettet sammen med Danmarkshistorien. På det fire etagers store Kalmar Läns Museum er der for eksempel en imponerende udstilling om det svenske orlogsskib Kronan, som sank ud for Øland i 1676 efter et søslag mod den dansk-hollandske flåde.

800 mænd døde, og museet gennemgår historien både ved hjælp af menneskehøje voksdukker, effekter fra skibet og en model af Kronan.

Udover skibet og de stakkels druknedes historie, udstiller museet også Kalmars egen historie. En af de – for mig – mest betagende udstillinger, handler om maleren Jenny Nyström, der blev født i Kalmar i 1854. En dygtig maler, der samtidig måtte ernære sig som tegner af for eksempel julekort og bøger. Udstillingen viser nogle af hendes værker, tableuer fra hendes Smålandskøkken (hun elskede at bage), juletegninger og meget andet.

Gamle Stan i Kalmar er hyggelig at snuse rundt i, og der skal naturligvis også kigges ind i Domkirken på Stortorget. Kirken blev færdig i 1703, og selvom det er smukt at gå rundt derinde, så kig nedad. Gulvet er nemlig lavet af gamle gravsten.

Kunst i Kalmar

Kalmar Kunstmuseums faste samling består afsvensk billedkunst fra 1800- og 1900-tallet, men museet har også skiftende udstillinger. Frem til september vil der blandt andet være en stor udstilling om kunst, der skildrer livet og naturen i Småland.

Museet er temmelig nyt. Det åbnede i 2008 og er tegnet af arkitekterne Martin Videgård Hansson og Bolle Tham. Efter at have studeret kunstværkerne, kan man gå en tur i byens kønne park, Stadsparken, som museet ligger i.

ABBA kom forbi

Parkerne i Kalmar danner af og til ramme om koncerter, og det er vel og mærke smukke rammer. Vi var til friluftskoncert med selveste Benny Andersson fra ABBA – et af mine idoler, da jeg var barn.

Den legendariske ABBA-Benny med harmonika.

Så det var et mindeværdigt øjeblik, da jeg stod nærmest ansigt til ansigt med manden. Ok, ABBA-musikken var lagt på hylden til fordel for svensk spillemandsmusik. Men en fest var det. Især fordi der var dansegulv foran scenen, og utallige svenske par dansede lystigt til musikken.

Broen til øen

Kalmar ligger smukt ved vandet, og fra byen går der en seks km. lang bro til den dejlige ø, Øland. Snyd ikke jer selv for at gå, cykle eller køre på opdagelse på øen. Det tager ikke lang tid at komme derover, men øen er stor, så skal I virkelig se de mange, interessante steder, er der brug for overnatning i mindst et par døgn.

En af topattraktionerne på øen er Borgholms Slot, der formår at gøre et slotsbesøg til en kunstnerisk oplevelse på grund af den spændende måde, de præsenterer deres historie på. En anden seværdighed er Sollidens Slott, det svenske kongehus’ ferieslot beliggende i pragtfulde omgivelser.

Læs også mine indlæg Dejlige dage på solskinsøen Øland og Her kan du opleve dronning Silvias smukke sommerhave.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *