Solskinsøen byder tusinder af danskere velkommen årligt, men der er mange muligheder for at opleve sit helt eget Kreta.

Jeg har været på Kreta en del gange. Det samme har tusindvis af danskere, som elsker denne særlige græske ø, og som vender tilbage år efter år. Gerne på det samme hotel. Det kan godt skræmme nogen, at der er så mange turister på øen, specielt i løbet af sommersæsonen, men det er synd.

Der er nemlig rigeligt med muligheder for at strikke sine helt egne ture sammen og opleve det autentiske Kreta. Den offentlige transport fungerer fint på øen, og der er masser af busser fra de tre turistbyer, Heraklion, Rethymnon og Chania, til attraktioner som Knossos eller til særligt fine sandstrande langs kysten. Her er en lille guide til Kreta.

Hygge i landsbyerne

Blomster på husfacade i Kreta. Ill. til guide til Kreta

Lejer du en bil, er der frit slag på alle de kretenske hylder, og du kommer hurtigt væk fra masseturismen og lige ind i dagligstuen hos indbyggerne. Nogle gange bogstavelig talt, for kører du op i bjergene til de små, kønne landsbyer, er det ikke urealistisk at blive inviteret indenfor til en skarp raki, Kretas særlige snaps.

I disse bjerglandsbyer kan man sagtens tilbringe et par timer med at sidde ude foran en lille taverna og spille backgammon, drikke kaffe og nyde stemningen omgivet af landsbyens stovte, gamle mænd. Som alle andre steder i Grækenland er dagligstuen rykket udenfor, og de ældre kan sagtens for tiden til at gå i timevis ved at småsludre, spille eller sidde småmediterende og kigge ud i luften.

Jo, oldtidsbyen Knossos er topseværdigheden på Kreta, men en eftermiddag i selskab med det ægte Kreta er absolut på højde med det historiske monument.

Et af områder, der er værd at besøge, er Sfakia i det sydvestlige Kreta.  Her er hyggelige landsbyer langs kysten og i bjergene. Kreta er en lille ø på størrelse med Sjælland, men på trods af størrelsen har hvert område sit særpræg. Sfakianere er hårdføre folk, der er omgivet af bjerge og klipper.

Siden tidernes morgen har de forsvaret sig mod pirater og fremmede magter, og langs kysten ser man mange forter, bygget i forskellige perioder og af forskellige ’besættere’ som venetianere og tyrkere. Kør for eksempel hen til fortet, Frangokastello, der ligner en borg, som alle små børn har tegnet på et tidspunkt i deres liv: Monstrøst og med takker langs hele muren.

Kløft for de mindre hårdføre

Imbroskløften med en tunnel på Kreta

I samme område ligger Imbros. Landsbyen er ikke specielt kønnere end de andre, men den er virkelig værd at besøge. Her er nemlig indgangen til Imbroskløften, som er lettere at klare end den berømte – og berygtede – Samariakløft. Vi tankede op med en lokal delikatesse, Sfakianipandekager, på den nærmeste taverna, før vi begav os ud på den otte km. lange vandretur gennem kløften.

Tidligere havde jeg taget turen i Samariakløften, 18. km’s smuk men strabadserende vandretur, og da jeg vandrede i Imbroskløften, priste jeg mig lykkelig for at have taget den lettere løsning denne gang. Derfor skal den med her i min guide til Kreta.

Imbroskløften på Kreta

Ruten er smuk og nemmere at overskue. Men tag ikke fejl, det er hårdt at gå på stenede stier, der er ikke meget skygge og det er vigtigt at se sig godt for, så man ikke vrikker om på foden. Når det så er sagt, så er det en fantastisk vandretur: De grønne blade på træerne, de små blomster, der titter frem mellem klippesten, de mangefarvede klipper og den turkisblå himmel får nærmest sjælen til at løfte sig.

Heldigvis er det muligt at opleve kløfter fra bilsædet, så dårligt gående også kan mærke suset. En halv times køretur fra Chania ligger landsbyen Perivoila. Kører man fra den by til Theriso, vil man på et tidspunkt opleve bjergene tårne op på begge sider af den smalle vej. Et betagende og en smule uhyggeligt syn, for vejen er ganske smal, og man kan føle sig vældig lille mellem de lodrette klippevægge.

Landsby med hele 19 kirker

Når nu turen går til Theriso, så besøg Frihedsmuseet. Landsbyen er kendt for at være centrum for frihedskampe mod tyrkerne i 1800-tallet og begyndelsen af 1900-tallet, og de er mindst lige stolte af deres indsats, som danske frihedskæmpere er.

På den anden side af øen ligger Choumeriako, som vil henrykke enhver med kærlighed til det autentiske. Den lille bjergby kan prale af hele 19 kirker og en ægte, uforfalsket landsbystemning. Der er ro i gaderne, blomster i krukkerne og en vidunderlig udsigt.

Der er i det hele taget mange maleriske byer på øen, og lejer man en bil og kører opad, er det umuligt ikke at støde på en fin landsby med lige netop sin særegenhed. Sus af sted, glem GPS’en og husk at hamstre lokalt produceret olivenolie, honning og krydderurter.

Kretas særlige delikatesser

Græsk salat
Når man er i Grækenland, skal man selvfølgelig have tzatziki og græsk salat.

Lige som Danmarks solskinsø, Bornholm, har sine egnsretter som Sol over Gudhjem, har kretenserne også en række lokale retter og delikatesser, som er typisk for deres ø. Der er endda varianter afhængigt af, om du er nord, syd, øst eller vest på øen.

De fleste landsbyer har deres helt egen ost som regel lavet af fåre- eller gedemælk. Graviera er den mest udbredte ost efter feta. Det er en fast fåreost med en mild sød smag, og kan nydes af folk, der normalt ikke bryder sig om gede- og fåreost. Prøv den for eksempel friturestegt under navnet Saganaki. Mizithra er en anden kendt ost, som smager skønt og cremet, når den kun har været lagret i kort tid, men som er sur og salt efter mange måneders lagring.

Støder du på navnet Kaltsounia, skal du ikke tøve med at købe dem. Det er ganske små tærter, eller pies, som fås både i en sød og en salt udgave. De søde er som regel tilsat et par dryp rosenvand og serveres med honning.

Græsk mad serveret i keramikfade på Kreta
Dolmades, fyldte vinblade med lækkert fyld af ris, kød og krydderier.

Der gror et væld af urter i bjergene på Kreta. En af dem er Stamnagathi, som er særligt velsmagende sammen med lam. Hold øje med navnet på menukortet, for den vilde plante har fået et comeback i takt med, at kretenserne er blevet mere bevidste om deres madkultur. Vilde urter og planter kaldes i øvrigt ‘horta’ under et.

Når brudepar inviterer til bryllup, ved alle, at der vil være Gamopilafo på menuen. Det er en beskeden ret, som smager himmelsk, og som kan købes på de fleste små taverner. Retten består af ris, der tilberedes med en kraftig fond, kogt på lam eller hane.  Herefter tilsættes lidt citron, nogle urter og smør fra gedemælk.

Hvis du vælger at gå tur i Imbroskløften, vil du allerede ved startstedet kunne tanke maven op med en traditionel Sfakiani pandekage. De ligner almindelige pandekager, men der er rørt smuldreost i dejen, og det gør dem ekstra lækre, men sørg for selv at hælde honning på dem, for de er meget søde i sig selv.

Kreta i tal

  • 8.336 kvadratkilometers areal og dermed Grækenlands største ø. Samtidig er det også den sydligst beliggende ø.
  • 650.000 indbyggere er der på øen. Næste samtlige er græsk-ortodokse.
  • 300 solskinsdage om året og nærmest ingen risiko for regn i sommersæsonen.
  • 1913 er året, hvor Kreta blev genforenet med Grækenland efter århundreders besættelse af tyrkerne.

Læs mere om Kreta

Min debut som all inclusive-gæst på Kreta

10 aktiviteter du kan kaste dig over på Kreta

Incredible Crete

Annonce

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *