Har du nogensinde oplevet en Schuhplattler, spist en knödel eller vandret i Kitzbüheler Alpen? Jeg er temmelig begejstret over Østrig som ferieland – særligt Tyrol, og derfor har jeg lavet denne guide til Tyrol. Men først en lille ordforklaring:
Schuhplattler er en dans, som er flere 100 år gammel. I dag opføres den kun af mænd, men i de gode, gamle dage var det en pardans, hvor mændene kurtiserede kvinderne ved at opføre de mest spøjse dansetrin; blandt andet klap med hænderne på skosåler og knæ.
Knödel er også en gammel sag. Det består af brødstykker, æg og mel æltet sammen og kogt i store kugler. Du kan få det som dessert eller som del af en hovedret, og alt efter kokkens formåen smager det himmelsk eller bare kedeligt. Jeg er vild med Knödel, især når der er æltet godt med bacon i. Og Kitzbüheler Alpen? Det er her, vi begynder turen.

Bo i en alpeby
Kitzbühel er en meget kendt ski-by, men byen er mindst lige så charmerende i de tre andre årstider. Her er gamle huse med et overflod af blomster i altankasserne, hyggelige små knejper og restauranter og vældige, grønne bjerge som ramme om byen.
Du kan bruge byen som udgangspunkt for alle dine aktiviteter som golf, bjergvandring og mountainbiking, og du kan slentre en tur gennem byens middelalder-midte, som er bilfri.
Min søn og jeg boede først i Brixen im Thale og derefter i Wagrain. Derfor kan vi af hele vores hjerte anbefale Hotel Hubertus i Brixen im Thale. Ja, i det hele taget et ophold i den lille, kønne by.
Hubertus er, som mange østrigske hoteller, familieejet og drevet. Og hvilken familie! En bror og en søster samt brorens kone og deres søde unger. De er alle med til at gøre hotellet levende og hyggeligt, og de bor sågar på hotellet, så man kan hilse på børnene under den lækre – hovedsaligt økologiske – morgenmad. Maden er skøn med skøn på, traditionel med et twist, og værelserne store.

På e-bike omkring Brixen
En ting, der næsten bør være et must, når man er på disse kanter: En cykeltur – på mountainbikes for de sportstrænede og e-bikes for os andre. Vi lejede e-bikes sammen med Regina fra Brixentals turistbureau, og cyklede en solrig, varm dag langs Brixental Radweg. På grusveje og asfalt, langs brusende kilder og gennem bakkede dale for til sidst at hjule op ad et bjerg!
Aldrig har vi troet, at vi skulle være i stand til at cykle opad og opad uden at stå af cyklen og trække. Men ok, en e-bike hjælper virkelig godt på farten. Og så er det supersjovt at komme omkring på den måde: Vind i håret, naturens dufte og tid til virkelig at se det, man kører forbi i modsætning til en biltur.
Vores endestation var det hyggeligste gæstgiveri Alpengasthof Labalm oppe i alperne, hvor vi fik wienerschnitzler og knödeln til den store guldmedalje, mens vi beundrede udsigten og de søde ænder, der rendte rundt i en 100 procent øko-andegård. Cykelturen nedad var vildt sjov, men der kommer sindsyg meget fart på, så husk hjelmen. 50 km. blev det til den dag.
Vandreture i alpeland
Hiking i Kitzbüheler Alpen er det andet must-do og skal selvfølgelig med i en guide til Tyrol. Der er mange ruter, som turistbureauet kan hjælpe med at sammensætte, så det passer til jeres dagsform. Og det er muligt at gå turene selv eller med guide. Jeg havde en guide i hånden, og det var meget godt, for jeg tror ikke, at min selvdisciplin havde holdt til at gå turen alene.
Faktisk løb hun nærmest opad som en anden bjergged, så jeg måtte tvinge hende til at holde pauser. Min undskyldning: Jeg skal lige tage et par billeder… Du kan læse om turen her: Betagende bjergvandring i alperne.

Alpengasthof Labalm.
Et par dage efter var jeg igen på vandring denne gang med min søn. Dog meget mindre strabadserende. Denne gang var udgangspunktet landsbyen Wagrain, hvor vi tog den tre km. lange svævebane ‘Flying Mozart’ til skyerne og parken Grafenberg. Udover at byde på vandreruter har parken også fantastiske legemuligheder og aktiviteter for børn i 1.700 meters højde: Svævebaner, gynger, tømmerflåder, vandlegepladser, klatring og meget andet.
Dagsbillet for voksne: 19,80 euro. For børn: 9,90 euro. Og for hunde: Tre euro. Du må nemlig godt tage hunden med derop. I det hele taget synes det som om, at tyrolerne har deres (godt opdragne) hunde med overalt…
Når I kommer ned med svævebanen, kan I passende spise på AlmMonte, som har usædvanlig lækker mad. Vi fik henholdsvis tartar serveret i en delikat anretning med bl.a. vagtelæg og en gigantisk burger med hjemmelavede pommes frites, lækkert!

Vi fik også spist et par gange på vores ‘all inclusive’ hotel Wagrainerhof, som ligger lige midt i byen, og er ganske udmærket. En del af deres service var, at man måtte smøre solide madpakker til at tage med på udflugter i Tyrol. Mange danskere bor her under skisæsonen.
Der er simpelthen så mange skønne byer i dette område af Østrig. Blandt andre er Wagrain og nabobyen Kleinarl også de kønneste, mest tuttenuttede byer, som bør besøges og nydes. Det var i Kleinarl, at min søn og jeg var så heldige at blive inviteret til koncert med byens hornorkester samt danseopvisning i Schuhplattler.

Fire gange om året afholder byen disse muntre aftener, som er lige så etnisk interessante som indianernes pow wow. Sønnike mente, at det var det mest bizarre, han nogensinde havde oplevet, men vi smilede om kap som flækkede træsko hele aftenen. Det var umuligt at lade være.
Det er dejligt at mærke, hvordan tyrolerne holder deres kultur i hævd. Og dejligt er det at besøge dette hjørne af Østrig.
Flere indlæg om Østrig
Tips til fem forrygende oplevelser i Salzburg
Det skal du se, shoppe og spise i Wien
Er du Sound of Music-fan? Se alle filmlocations her