Lübeck kommer af ordet elskelig, og elskelig er denne tyske by, som har været en selvstændig bystat fra 1226 helt frem til 1937. En weekend i Lübeck vil stort set tilfredsstille enhver smag. Her er en stor fredet bydel med hyggelige stræder, pompøse kirker og herskabelige huse, der er både knejper og fancy barer, mad og drikke er stadig væsentlig billigere end i Danmark og shopping-mulighederne er gode.

Jeg har både oplevet byen ved juletid og under forårssolen. Begge dele har sin charme, men her er mine råd til en rigtig god weekend i Lübeck:

Det skal du se

Marienkirche: Den tredje største kirke i Tyskland og et imponerende skue både ude og inde. Kirken er særlig interessant for os, der kender udtrykket ‘Døden for Lübeck’ og ikke aner, hvor det stammer fra. Her er forklaringen: Indeni kirken er der et 30 meter langt maleri, der viser døden danse rundt med en lang række mennesker fra alle samfundslag. Kirken ligger ved Rådhuset, som er et gotisk bygningsværk tilbage fra 1300-tallet.

Tårne Lübeck

Engelsgrube: Hansekøbmændene var rige. De byggede store, flotte huse, der knejsede ud mod gaden, men da velstanden steg, og der ikke var plads til at have facade ud til gaden, blev der bygget huse bagved. Mindre betydningsfulde borgere fik så lov at bo i anden eller tredje række, så der opstod et mylder af smøger og baggårde.

I dag kan man stadig gå ind ad snævre gyder og se de – nu – hyggelige huse og baggårde. Så kig dig godt for, når du går tur i den gamle bydel. Især ved Engelsgrube kan du tage mange afstikkere ind til disse charmerende småhuse, der ligger gemt bag de herskabelige bygninger ud til vejen.  

Kanalrundfart: Lübeck blev bygget på en ø, og en kanalrundfart giver en god fornemmelse af byen, som den var og som den er.

De tre store: Forfatteren Thomas Mann, politikeren Willy Brandt og forfatteren Günter Grass er fra Lübeck, og de har hver især et hus med udstillinger over deres virke. Især Thomas Manns hus, Buddenbrookhaus, er spændende. Udstillingen er lavet i det hus, der er rammen i hans kæmpeværk ‘Huset Buddenbrook’. Det var hans bedsteforældres hus, og museet fortæller både forfatteren og slægtens historie. Et must for kendere af romanen.

Europæiske Hansemuseum: Museet er brandnyt og topmoderne. Her er interaktive udstillinger om Hanseforbundet og de store Hansekøbmænd. Forbundet strakte sig over byer som Novgorod, Lübeck, Brügge, Bergen og London, så museet dækker ikke kun Lübeck.

Her er et marked med kostbare stoffer som silke og eksotiske krydderier. Her er Silkevejens rute beskrevet, Hansekøbmændenes hierarki og pyntesyge forklaret og deres våben udstillet. Alt i alt et museum, der lader brugeren opleve med alle sanser, så selv de mindste får noget ud af besøget. Se mere HER.

Hansekøbmænd

Her skal du snolde

Jeg har skrevet om den vidunderlige kombination af butik og konditori før. Niederegger hedder den og er nok Tysklands mest berømte marcipanproducent. Det er ikke til at komme udenom et besøg, for butikken bugner af marcipan og chokolade i alle mulige varianter.

Konditoriet ovenpå serverer den bedste valnøddekage, jeg har smagt i mit liv. De, der ikke kan få nok af alt det søde, kan tilmed bestille en marcipan-cappuccino. Du finder Niedereggers butik på gågaden ved rådhuset samt en Niedreggercafe lige overfor butikken.

Her skal du spise

Hansamuseet, som jeg har beskrevet øverst, har en restaurant, der serverer noget af Lübecks mest velsmagende og delikate mad. Skal I besøge dette museum, er det derfor oplagt at snuppe frokosten på Restaurant NORD, som den hedder. Selv fik jeg en pastaret med svampe, som var udsøgt, mine rejsefæller kastede sig over en kæmpe skål salat med lammestrimler, der også tændte lys i deres øjne.

Aftensmaden skal for mange indtages på en de traditionelle restauranter, der laver ægte tysk mad med en masse brasede kartofler og kød. Faktisk spottede jeg en, der havde følgende motto: ‘Vores grøntsager består af kød’.  De, der hellere vil have en anderledes oplevelse, kan med fordel besøge LabSaal.

Her har Nadia Weller skabt en flot hyggehule med mormors og mors forskellige tallerkner og glas, rå murstensvægge og daglige menuer. Til hovedret fik vi økologisk laks på en bund af grønstager ledsaget af stegte kartofler på spyd, desserten var en panna cotta med rabarber, men måltidets virkelige stjerne var Nadias kokos-teriyakisuppe med ristede græskarkerner. Wauw!

Nadia Weller, ejer af restauranten LabSaal i Lübeck.

Nadia Weller driver det dejligste spisested i Lübeck: LabSaal.

Her skal du drikke

Kan du lide at sidde ved vandet? Og kan du lide gin? Så er Dietrich’s stedet! Her kan man få gin i alle mulige og umulige variationer, og da jeg er relativ let at imponere, faldt jeg næsten bagover af begejstring over deres enorme isterninger.

Kandinsky på Fleischhauerstraße er en ryger-pub, der har udendørs servering hele sommeren. Min veninde og jeg nød en Aperol i solen til kun 4,80 euro.

To vinglas med Aperol serveret på udendørs cafe i Lübeck

Her kan du sove

Jeg har været i Lübeck to gange og har overnattet på samme hotel: Holiday Inn. Det er et udmærket hotel men uden den store personlighed. Til gengæld ligger det centralt, kun ca. 10 minutters gang fra den gamle bydel.

Gavle på huse i Lübeck

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *