A

Apps: Slå roaming fra, når du rejser, så du undgår dyre telefonregninger. Forinden kan du sørge for at downloade et kort, som du kan bruge som gps, når du ikke har wifi-forbindelse. Du kan også bruge Google Maps uden at have internetforbindelse. Du skal blot indtaste dit rejsemål i Google Maps. Når det dukker op, trykker du på “Mere” og vælger “Download offlinekort”, hvorefter du downloader det til telefonen.

B

Bagage: De fleste ved det allerede, men da jeg ofte oplever, at folk får kasseret parfumer, flasker m.m. i lufthavnens security, skriver jeg det alligevel: Husk, at du kun må have flasker og cremer med i håndbagagen på max. 100 ml. Husk også, at disse flydende ting skal opbevares i en gennemsigtig plasticpose på securitybåndet.

Og få så lige styr på den bærbare computer, før det bliver din tur, så du ikke skaber kø ved båndet, når du står og roder efter den i håndbagagen.

C

Check in: Mange flyselskaber har online check in. Vær opmærksom på, at det kan betale sig at sidde klar ved computeren, når din flyafgangs check in åbner på hjemmesiden. Så kan du sikre dig en god plads på de fly, der har gratis sædevalg.

Bemærk flyselskabets krav til boardingkort: Skal du printe det og medbringe det ved check-in? Eller er det fint nok at have det på sin telefon? De fleste flyselskaber er strikse, hvis man ikke gør, som de foreskriver – for eksempel koster det flere hundrede kroner, hvis du ikke har printet eller downloadet Ryanairs boardingkort.

D

Drikkevarer: Få flyselskaber serverer stadig vand og andre drikkevarer ombord på flyet. I de toldfrie butikker i Københavns Lufthavn kan du købe en flaske vand til en tier. Hvorfor ikke spare penge for noget så kedeligt – men basalt – som vand og medbringe en flaske selv?

Generelt skal du være omhyggelig med vand, når du rejser. Er du et sted, hvor det anbefales at holde sig fra postevand, så skal du ikke kun afholde dig fra at drikke postevand, men heller ikke bruge det til tandbørstning m.m. Bestiller du en drink, skal du altid spørge tjeneren, om isterningerne er lavet på poste- eller flaskevand.

E

El: Skal du til lande, der bruger anderledes stikkontakter end os, skal du have en adapter, så du kan oplade telefoner m.m. på hotellet. Man kan købe en multiadapter, som virker i alle lande. Jeg har selv sådan en, som ligger sammen med mit pas. Så ved jeg, at jeg altid kan finde den, når jeg skal rejse.

Det er dyrt at købe adapteren i lufthavnen, så køb den inden du tager hjemmefra.

F

Forsikring: I Europa skal du medbringe det blå sygesikringskort, som sikrer dig behandling på lige fod med indbyggerne i det pågældende land. Undersøg, om du evt. skal have en ekstra rejseforsikring, så du også kan blive behandlet på private hospitaler. Det blå sygesikringskort dækker heller ikke hjemrejse i tilfælde af sygdom, så min anbefaling er, at du altid tegner en rejseforsikring. Se mere her: Forbrug.dk.

For rejser udenfor Europa skal du altid have en rejseforsikring. Lad være med at spille hasard – du kan risikere at blive syg eller miste din bagage. Rejser du mere end et par gange om året, er det billigst at købe en årsrejseforsikring.

G

Gate: Hvis du downloader Billund, København eller andre lufthavnes apps, vil du som regel få meddelelser på din telefon om gate og boarding samt eventuelle forsinkelser.

H

Helbred: Jeg tager altid støttestrømper på i flyet, da det kan være medvirkende til at forhindre blodpropper. Ligesom med adapteren er det dyrt at købe disse strømper i lufthavnen, så få det ordnet inden din rejse.

I

Indkvartering: Personligt vil jeg aldrig betale penge for et hotelværelse før ankomsten – eller afrejsen. Undtaget er Airbnb, som opbevarer pengene indtil din afrejse, hvorefter værten får pengene. Hvis du finder en privat lejlighed på nettet udenom for eksempel de kendte søgemaskiner og Airbnb, så lad være med at overføre penge til ejeren, før du er ankommet. Der er mange eksempler på, at folk er blevet franarret penge for en lejlighed, som de ikke har adgang til, når de dukker op.

J

Jungle: Det kan godt være, at der er slanger og meget andet i en jungle, men det er myggen, der er verdens farligste dyr. Køb en rigtig god myggespray og brug den et par gange om dagen. I 2017 fandt Forbrugerstyrelsen, at Autan var den bedste på det danske marked.

K

Kreditkort: Når du hæver penge i udlandet, så gør det altid i en banks hæveautomat i stedet for de mange ATM-maskiner, som er ejet af private. Sidstnævnte giver som regel en dårlig kurs i forhold til banken – også selvom de reklamerer med gebyrfri hævning. Hæv op til maksimum, da du som regel betaler ca. 50 kr. pr. gang for at hæve.

Hvis maskinen beder dig svare, om du vil have det pågældende lands kurs eller den danske, skal du ikke tage den danske kurs – det er dyrere.

Se også: Vilde Verdens valutaguide.

L

Lufthavn: Ferier er lig med mange afgang og masser af rejsende. Især er der tryk på de danske lufthavne i sommerferien og efterårsferien. Passagerchef Thomas Hoff Andersson fra Københavns Lufthavn har følgende råd til rejsende i de travle perioder: ‘Hvis det er muligt, så tjek ind hjemmefra, få printet boardingkort eller download det til telefonen.

Husk at pakke håndbagagen rigtigt. Det vil sige ingen væskebeholdere på mere end 100 milliliter, der skal samles i én en-liters pose. Læg laptops, tablets og andet elektronik øverst, så det er nemt at tage ud. Og husk at få det hele med igen efter sikkerhedstjekket’.

M

Malariapiller: Før jeg skulle til Sydafrika, var jeg i syv sind: Skulle jeg virkelig tage malariapiller eller lade være? Når man læser om bivirkningerne, står de nærmest i kø. Jeg tog dem og havde ikke en eneste bivirkning. Og som min vaccinationslæge sagde, så er det bedre at få hovedpine og kvalme end malaria.

N

Navn: Husk, at det er vigtigt, du skriver dit fulde navn, når du booker flybilletter. Har du glemt at skrive mellemnavnet, kan du risikere at betale en del for at ændre billetten, når du checker ind i lufthavnen.

O

Oplader: Det er en god ide at tage en adapter med, hvis dit rejsemål ikke bruger samme stik som herhjemme. Det er ikke alle hoteller, som kan hjælpe med adaptere. Se også under A.

P

Pas: Nogen lande accepterer ikke pas, der udløber om seks måneder eller mindre. Hvis dit pas snart udløber, skal du tjekke om dit rejsemål accepterer pas med kort holdbarhed. Medbring gerne en kopi af dit pas, det gør proceduren lettere, hvis du mister det på rejsen.

Podcast: Få fly har wifi, så husk at downloade podcasts før flyveturen, for eksempel disse: 10 dødspændende podcasts.

Q

Quiz: På lange strækninger for eksempel under bilferien eller oversøiske flyveture er det hyggeligt at foretage sig andet end at se film eller læse bøger. Hvorfor ikke lave en quiz, som alle kan være med til?

R

Refusion: Bliver dit fly forsinket mere end to timer, bliver det aflyst, er flyselskabet gået konkurs – så kan du få refunderet et beløb eller få en form for kompensation for eksempel spisebilletter eller hotelophold. Hvad du har ret til, afhænger af flyveturens længde. Læs om reglerne her: Flypassager.dk.

Hvis du ikke orker at diskutere med et flyselskab, kan du henvende dig til Flypenge.dk, som kan køre sagen for dig under devisen no cure – no pay.

S

Skiferie: Læs Forbrugerstyrelsens artikel med gode råd til dig, der skal på skiferie. Den handler blandt andet om de rette forsikringer: Skiferie er ikke kun sjov.

T

Transport: Taxi, bus, tog eller metro? Ofte er det billigst at tage en bus fra lufthavnen til dit bestemmelsessted. For eksempel er det som regel halv pris at tage bus i stedet for tog fra en af lufthavnene ved London. Se for eksempel busselskabet Terravision, der har lufthavnstransfer til mange europæiske storbyer inklusiv Moskva.

Når du skal med en taxi, skal du generelt altid spørge taxichaufføren om den forventede pris, så du ikke bliver ubehageligt overrasket. Forlang, at han/hun slår taxameteret til, så de ikke lægger noget til prisen. Og husk drikkepenge!

U

Udenrigsministeriet: Her kan du søge på dit bestemmelsessted for at se, om der er noget, du skal være opmærksom på i det land, du skal til. Det kan være trusselsvurderinger, sundhedsforhold, visa-krav, vaccinationsråd og meget andet. Her kan du søge på dit rejsemål:  Rejsevejledninger.

V

Vaccinationer: Statens Serum Institut har en oversigt over, hvilke vaccinationer man skal have i en lang række lande. Den er nyttig at bruge, men Seruminstituttet er ikke nødvendigvis det billigste sted at blive stukket, så brug Google til at undersøge priser.

Y

Yacht: Det er muligt at tilbringe sin ferie på vandet, selvom man ikke har certifikat til at styre et skib eller en båd. For eksempel kan man tage på ferie i en gület i Tyrkiet eller ombord på en husbåd i Portugal.

Vilde Verden har forskellige indlæg om ferie ombord bl.a.:

Ombord på sejlskibet Star Clipper – et pust fra en svunden tid

Ren afslapning ombord på en husbåd i Portugal

Skøn sejlerferie i Tyrkiet

Z

Zimbabwe: Hvorfor tage dette land med på denne huskeliste til rejsen? Fordi det pt er noget så usædvanligt som et land uden penge. Der er simpelthen ikke penge i hævemaskinerne, så her skal du medbringe cash – helst dollars. Et eksempel på at det er smart at researche på det enkelte land, før du rejser.

Æ

Ækvator: Breddegraden, der deler jordkloden i syd og nord. Solen står højere på himmelen over lande tæt på Ækvator. Det betyder, at UV-indekset er højt og vi skal være ekstra omhyggelige med at beskytte huden mod solskader.

Ø

Øre-problemer: Nogen mennesker får ondt i ørerne, når flyet letter og lander. Det kan udlignes ved at gabe, sutte og synke, tygge tyggegummi, drikke vand og for småbørn: Få flaske eller blive ammet. Trykket er værst, når man er forkølet, så næsespray er et must i håndbagagen for “snotunger”.

Mine børn opholdt sig altid mere under vand end over, da de var mindre. Det resulterede flere gange i ørebetændelse, hvilket betød smerter og lægebesøg. I følge netdoktor.dk kan svømning i beskidt vand eller vand tilsat meget klor give ørebetændelse. Klorvandet fordi det kan udtørre øregangen, det beskidte vand pga. bakterier. Elsker dine børn at svømme under vandet, er silikonepropper en måde at forebygge ørebetændelse på.

Å

Årsrejseforsikring: En rigtig god ting at have. Her kan du rejse lige så tosset, du vil på et år og være fuldt forsikret. Der er dog enkelte undtagelser: Skal du på skiferie, vil det være nødvendigt at købe en tillægsforsikring og du må ikke være i udlandet mere end 30 dage i træk.

Priserne afhænger, om du kun skal have til Europa eller resten af verden. I gennemsnit betaler man 1.000 kr. for den fulde pakke til hele verden med erstatning af bagage, varige mén opstået på rejsen osv. Europa-forsikringen er ca. den halve pris.A

Foto: Jasper Carlberg, Copenhagen Airports A/S.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *