Du har set Eiffeltårnet, Montmartre og Louvre. Du vil gerne opleve Paris uden at vandre side om side med turister fra hele verden. Hvor skal du tage hen? Til 10. arrondissement ved kanalen Saint-Martin.

Her lever pariserne. De handler på alle de lokale markeder i weekenden, de drikker morgenkaffe på en af de mange cafeer, soler sig ved kanalen og drikker vin på en af de hyggelige pladser om aftenen.

Det er centralt uden at være crowded. Charmerende uden at være stadset op. Vil du opleve ægte hygge i Paris, bør du runde denne bydel. Her ser du hvorfor.

Bohemeliv

Dette hyggelige spisested ‘Dixiéme degré’ på Rue Sainte-Marthe er indrettet af ejeren, Mickey, som ses på fotoet. Han bor ovenover restauranten og passer omhyggeligt både sine potteplanter og gæster.

Før var 10. arrondissement et sted, man ikke kommer efter mørkets frembrud. Som med mange andre hovedstæder er der dog sket det, at skrot pludselig bliver til slot, når hipstere og kunstnere opdager et område.

Der er mange vintagebutikker, kreativt indrettede spisesteder og kulørte gader. Paris’ bobos har slået sig ned her og det ses mange steder. En bobo? Det er en forkortelse for bourgeois bohememians.

Maleriske cafe- og shoppegader som Quai de Valmy langs kanalen eller den lille brostens-belagte Rue Sainte-Marthe med torvet i toppen er en fryd at opleve.

På Place Sainte-Marthe er der flere små, fortræffelige spisesteder, hvor man kan sidde og betragte livet på pladsen. Det føles som at være på en afslappet ferie ved Middelhavet.

Street art

For en som mig, der ikke er specielt god til at bruge timer på kunstmuseer, er street art en fantastisk kunstform. Kunst til folket og til byen. I 10. arrondissement er der kulørte vægmalerier af enhver art.

De mange udfoldelser med spraydåser minder mig mere om Shoreditch i London end franskmændenes elegante hovedstad. Gå en tur på Rue Saint-Maur eller blot i de mindre gader og giv dig tid til at beundre kunstværkerne. De er også en del af det, der udgør Paris.

Street art i Paris forestillende en pige med blåt hår
Street Art Paris

Kanalen

Napoleon er manden bag kanalen Canal Saint-Martin. Her kunne håndværkere og købmænd fragte deres varer fra et arrondissement til et andet. I dag er de eneste både husbådene, der dovent ligger til kaj og turistbåde, som sejler gæster ned ad den 4,5 km. lange kanal.

Foto: Paris Tourist Office/Amélie Dupont.

Hop på en båd, nyd morgenmaden i solen på en cafe med udendørs servering eller sæt dig ved kanalen sammen med de mange lokale. Tjek også de kønne smedejernsbroer ud samt sluserne, men nyd først og fremmest at være en del af livet langs kanalen.

Symbolet på Frankrig

Statuen Marianne på Place de la republique i Paris
Der er fuld gang i symbolerne på dette monument over den franske republik.

Place de la République er Paris’ største plads uden trafik. I midten står en statue af en kvinde, som skuer ud over det hele. Det er Marianne, kvinden, som symboliserer den franske republik. Ordene ‘Frihed, lighed og broderskab’ ses på dette enorme monument, der blev rejst i anledning af den franske revolutions 90-årige fødselsdag.

Pladsen strækker sig ud over flere arrondissementer og ligger i bydelen Marais. Du kommer let til det jødiske kvarter herfra.

Markeder

Karen Seneca og venidne poserer i en bagerbutik i Paris
En masse hvide asparges til salg på marked i Paris. Ren hygge i Paris.

Mit fjogede smil på fotoet ovenfor siger det hele: Jeg er helt vildt betaget af franske markeder. Frugt og grøntsager er linet op, så de ser allermest delikate ud. Brød i alle former og farver udsender den herligste duft og kyllinger roterer på spyd, mens vinflaskerne langes over disken.

I 10. arrondissement er naturligvis også markeder, fra de store indendørs markeder, Marché Saint-Martin og Marché Saint-Quentin, til de mindre udendørs markeder som Marché Alibert, der kun er åbent om søndagen. Hygge i Paris er nemlig også at gå rundt og bruge sine sanser på et af de lokale markeder.

Meget smukke frugttærter i et vindue i Paris.
Kvarteret myldrer med bagerier, som sælger de lækreste tærter og kager. Ikke kun smagssansen bliver stimuleret, men også syns- og lugtesansen.

Her finder du Paris’ turistinformations guide til Marais-kvarteret og området ved Canal Saint-Martin: The best of Marais.

Du kan også læse mit indlæg om en af verdens mest berømte kirkegårde Pére Lachaise.

Foto øverst: © Paris Tourist Office/Jaques Lebar.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *