At rejse til London uden at se street art er lige så ærgerligt som at drikke en gin uden tonic. Det er simpelthen en del af besøget, for street art-kunstnerne sørger hele tiden for at give byen liv og kulør.

At kunstmuseer kan trække hårdt på børns tålmodighed, er ikke nogen hemmelighed, men gadens kunst – graffiti – er en helt anden sag. Tænk, at folk bare må male på muren. Hvilken lykke!

To bydele skiller sig ud, når det gælder disse offentligt tilgængelige kunstværker: Brixton i syd og Shoreditch i øst. Begge er gamle arbejderområder, som indenfor de seneste 10 år er blevet vildt hippe, særligt Shoreditch er stedet at være og skal besøges, hvis I vil opleve Londons street art.

Star Trek street art i Clerkenwell, London
En hyldest til Star Trek i Clerkenwell tæt på Old Street Station i Shoreditch.

Heldigvis er der stadig en del af bydelenes rå og vilde fortid at se, og hvis du synes, at navnet Brixton siger dig noget, så ja: Det var David Bowies gamle bydel,. Og det er også her, på Tunstall Road, du kan se det ikoniske Ziggy Stardust-maleri.

Det blev lavet af graffitikunstneren Jimmy C i 2013, og samme dag Bowie udåndende blev det til et mindested for den fantastiske sanger og komponist.

To unge mennesker mindes David Bowie foran et street art portræt af ham i London.
I Brixton lægger fans breve og blomster ved portrættet af David Bowie.

Jimmy C er egentlig australier, men ”gadekunstneren” har gjort sit for at smukkesere London. Et andet af hans store værker er Shakespeare-portrættet tæt på The Globe Theatre, rekonstruktionen af det teater, hvor Shakespeares værker blev spillet første gang. Det ligger lige ved Themsen, så hold øje med det, hvis du er på de kanter.

Det kan være svært at vise vej til det mest berømte street art i London, da disse i sagens natur kan være væk i løbet af en enkelt nat. Mange bliver malet over efter et par år, nogen efter et par måneder og andre er uheldige at få deres kunst sværtet til med grimme tags fra dag et.

Heldigvis får en del mesterværker – som Ziggy Stardust-maleriet – lov at blive. De er nærmest hellige og en del af bylivet.

Shakespeare street art i London

Kendte på murene

Et eksempel er gavlmaleriet af Amy Winehouse på Hackney Road i Shoreditch. Amy holder sin nevø, Cosmo, som blev født efter hendes død, og billedet er enormt rørende. Det er kunstneren Paul ‘Don’ Smith, der lavede værket efter sangerindens død i 2011. Men det er ikke det eneste Amy-værk i byen. Amy Winehouse kan ses overalt, særligt i Camden, hvor hun boede. Her er mange flotte hilsner til deres bysbarn, ikke kun street art – også en smuk skulptur i Camden Lock.

En anden kendis, der kan mindes ved en mur, er George Michael. Hans maleri blev lavet lige efter hans død, kunstneren er East End-maleren Pegasus, og værket kan ses på en mur på Great Eastern Street i Shoreditch. Ordene er gåsehudsfremkaldende for os fans: ”Never Gonna Dance Again”… Suk.

Banksys tunnel

Karen i Banksytunnelen, en af de steder hvor Londons street art kan ses.
Her poserer jeg i Banksytunnelen, som gør et stort indtryk på besøgende.

Den mytiske og mystiske Banksy er en af de mest kendte street artists i London, men mange af hans ting er med tiden malet over. Desværre. Historien siger, at han havde et uvenskab med en anden street artist, som egenhændigt sørgede for at male hans ting over – eller fik andre til det.

Et godt eksempel er den såkaldte Banksy-tunnel, eller: Graffiti-tunnelen, ved Waterloo Station. Her var Banksy en af de første, der dekorerede den lange og ellers grå tunnel. I dag er hele tunnelen malet til, og stadig værd at besøge, selvom Banksys værker er svære at få øje på.

Dyk ned i tunnelen

To portrætter malet i Banksytunnelen.
Leake Street Tunnel alias Banksy Tunnel alias The Graffiti Tunnel. Kært barn har mange navne. Kvaliteten er varierende, men und dig en tur derned.

Når du skal ned i tunnelen, tager du undergrunden til Waterloo Station, og går ca. fem minutter hen til Leake Street, som er en del af tunnelen, der løber under jernbanesporene og platformene på Waterloo Station.

Tunnelen er ca. 200 meter lang, og graffitimalere kan frit spraye løs her. Efter Banksy arrangerede en event i 2008 for en bunke kendte street artists, har det været et lovligt område at male på.

Der er mange smukke malerier, en del knap så smukke og desværre også det rene skidt ind i mellem, men de dårlige kragetæer og, hvad der ellers er sprayet og malet, er også en del af graffitikulturen, så tag det med. Ofte vil I se graffitimalere i gang med at pryde et lille stykke af tunnelen, og det er en fryd at overvære, hvis de er dygtige.

På tur med en kunstner

Split laver meget af Londons street art. Her er en figur i Dalston Eastern Curve Garden.
Split er en af de street artists, jeg holder mest af. Hans enkle streger kan udtrykke mange følelser, og der er mange Split-tændstiksmennesker i Østlondon. Her er en med rødder som fødder i Dalston Eastern Curve Garden.

I Shoreditch, Østlondon, er der så meget street art, at man ligefrem kan komme med på en guidet tur til Londons street art. Her får man fortalt historien bag malerierne og kunstnerne, der har lavet dem. Guiden vil udpege malerier, du måske aldrig selv havde fået øje på, og man får bevæget sig, så kalorierne efter den tunge, engelske morgenmad bliver forbrændt. Win-win.

Det kan tage mellem tre og fire timer at vandre ruten, så det er en dårlig ide at tage små, utålmodige poder med. Børn over ni kan sagtens klare turen. Der er masser af gode historier om denne kunst, som findes på gavle og mure.

Guidede ture til Londons Street Art

Graffiti i Hoxton med masser af farver,
Hoxton tæt på Shoreditch er en fed bydel med gadeboder og en masse street art som denne mur, der er en blanding af stickers, posters og graffiti.

Streetartlondon.co.uk

Alternativeldn.co.uk/

Freetoursbyfoot.com

Flere indlæg om London

Hot og festligt: Notting Hill karneval

Vilde Verdens personlige anbefalinger: Spisesteder i London

10 grønne oaser i London

London: De 10 fedeste oplevelser med teenagere

Tweet 20
fb-share-icon20

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *