OBS: Indlægget indeholder et reklamelink.

Gemütlichkeit. Ordet er måske ikke så kønt som vores ‘hygge’, men tyskerne er gode til det med hygge. Især i juletiden, hvor hver eneste by med respekt for sig selv og sine borgere har et julemarked. Hovedstaden er ingen undtagelse, og jul i Berlin byder på mere end 60 julemarkeder fordelt over hele byen.

Jeg har været på juletur i Berlin, hvor jeg besøgte det ene julemarked efter det andet, smagte på typiske julelækkerier og osede i alle boderne. Her er mine personlige bud på, hvordan du kan få fuld udbytte af en juletur til Tysklands hovedstad.

1 Begynd på toppen

Tv-tårnet i Berlin
TV-tårnet er et af Berlins berømte vartegn. Foto: Wolfgang Scholvien/visitberlin.

Her er stedet med en betagende udsigt over byen: TV-tårnet på Alexanderplatz alias Berliner Fernsehturm. Det rager 368 m. op i himmelen, og man kan tage elevatoren 203 m. op til panorama-etagen i den runde kuppel. Her er der enorme vinduer og udtrykket ‘så langt øjet rækker’ er dækkende.

Udsigten er fænomenal, og plancher under alle vinduerne viser, hvad det er, vi ser. Over panorama-etagen ligger en restaurant. Her roterer kuplen, mens man spiser middag til priser, der ikke er højere end på en mellemgod dansk restaurant.

Fordelen ved at stige til vejrs om dagen er, at man kan se byen klart, men jeg vil alligevel anbefale en aftentur, hvor udsigten giver en sand rus af lys og farver. At restaurantens loft er fyldt med bittesmå, lysende stjerner, gør oplevelsen endnu mere betagende.

2 Jul på Alexanderplatz

Julepynt i Berlin

En kort gåtur fra TV-tårnet ligger det store julemarked på Alexanderplatz. Der er træboder med stort set alt, hvad hjertet begærer (og ikke begærer). Fra fornuftige øko-uldsokker til glasdekorationer og t-shirts med motiver. Når jul i Berlin er bedst.

Mad og drikke er her rigeligt af. Currywurst, kål i alle afskygninger, brasede kartofler, supper, gullasch og andre varme, solide retter. Men også ungarske pizzaer, tyrkiske dürüm og kinesiske wokretter. Du kan blive mæt for 30 kr. og få varmen med en glühwein til 25 kr. – eller snuppe en skummende fadøl i det store partytelt, hvor der ofte er underholdning.

Og så kan du shoppe julepynt! I et større træhus ligger nemlig alle juleelskeres paradis: Glaskugelhaus. Her er glaskugler af enhver art: elefanter, tandpastatuber, agurker, violiner, ballerinaer og andre vidunderlige motiver. De billigste koster 30 kr., til gengæld er hele herligheden lavet af glaskunstnere fra Lauscha.

Julemarkedet har også et børneland, en skøjtebane og Europas største julepyramide. Ved siden af ligger lavpriskæden Primark og de noget dyrere varehuse Galeria Kaufhaus og Alexa.

3 Byens fineste marked

Det smukke marked Gendarmenmarkt. Foto: Michael Setzpfandt/Weihnachtsmarkt-berlin.de.

Alle julemarkederne i Berlin er gratis at besøge – undtagen julemarkedet på Gendarmenmarkt. Indgangen koster en euro, et beskedent beløb for at gå rundt blandt de hvide telte med de lysende stjerner på toppen.

Dette julemarked har lige det ekstra i forhold til de andre. Dels er der omgivelserne, som er en hel del kønnere end for eksempel Alexanderplatz, dels er der mere interessant mad lavet af dygtige kokke, og dels er udvalget af varer større. Der er også meget forskellig underholdning fra jazzkoncerter til gospel og gøgl.

Chancen for at finde en unik julegave er stor, og julestemningen kan få endnu et nøk opad, hvis man besøger de to kirker på pladsen Französischer Dom og Deutscher Dom.

Åbent fra den 25. november til og med den 31. december kl. 11-22. Fra kl. 11 til 14 er der gratis entre på hverdage, børn under 12 år kommer gratis ind.

4 Holy shit-markedet

Holy shit, hvor er det hyggeligt. Foto: © by Rolf G. Wackenberg.

Holy.Shit.Shoppings julemarked i Kraftwerk Berlin er langt fra romantisk. Til gengæld er det et cool marked med et spændende udvalg af unge, hippe designere og kunstnere. Her er uanede gavemuligheder, mange som ikke ligner det, du kan få i butikker.

Markedet har kun åbent en eneste weekend i december – i år er det den 7. og 8. december fra kl. 12-20.

5 Jul på slottet

Indrømmet, jeg har aldrig været på Charlottenburg Slots julemarked, men kun kørt forbi. En stor fejl, for igen er rammerne smukke og markedet et af de mest populære.

Samtidig kan man slå to fluer med et smæk ved at besøge slottet, dog ikke om mandagen, hvor museet har lukket. Julemarkedet er ikke så stort, men godt besøgt takket være de romantiske omgivelser. I nærheden er der det danske julemarked ved Christianskirken den 30. november-1. december.

6 Hip jul

Hyggelig stemning og hipstergaver. Foto: weinachtsrodeo.de.

Weinachtsrodeo er er endnu et marked med hippe kunstnere og kunsthåndværkere. Her er du sikker på at finde unikke gaver og lækker street food. Og så behøver du ikke fryse, for markedet er indendørs, og ligger i Warenhaus am Weinberg.

Åbent den 30.11-1.12, den 7-8.12 samt den 14-15. december.

7 Jul i den gamle bydel

Kugler berlin

Julemarkedet i den gamle bydel Spandau er et kæmpe marked med varer og mad fra stort set alle verdenshjørner. Mere end 400 boder er linet op, og markedet besøges af en million mennesker årligt.

Det er umuligt at gå sulten derfra, men det gælder nu for alle julemarkederne. Spørgsmålet handler ikke så meget om valg som fravalg, når man er på juleferie eller holder jul i Berlin. Både hvad angår mad, indkøb og markeder.

Spandauer Weihnachtsmarkt har åbent fra d. 25.11 til 22. december.

8 Jul ved rådhuset

Dette marked har det meget mundrette navn Weihnachtsmarkt vor dem Roten Rathaus – julemarked ved det røde rådhus. Og dette flotte marked er placeret mellem rådhuset og Marienkirche, hvor stemningen er lagt med boder, der er malet som facader a la bygninger fra begyndelsen af 1900-tallet.

Julemarkedet ligger tæt på TV-tårnet og må være børnenes favorit. Her er nemlig et tivoliland med pariserhjul, dukketater, en kæmpe skøjtebane og meget andet godt for børn. Åbent fra 25. november til 29. december kl. 12-22 hverdage og kl. 11-22 i weekender. Juleaften lukket.

Læs også Sissel-Jo Gazans personlige guidebog om Berlin “Vi elsker stadig Berlin”. Vejl. pris 250 kr., men kan købes i Saxo for 214,95 kr., hvis du klikker på linket her.

Læs flere indlæg om Berlin

Guide til ferie i Berlin med børn

Berlin: Tips til seværdigheder fra 2. verdenskrig

Her er bogen til Berlinelskere

Foto øverst: Philipp Dubrau/weihnachtsmarkt-berlin.de.

Annonce
fb-share-icon0
Tweet 20
fb-share-icon20

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *