Vi har fået juletræet og julekalenderen af tyskerne. Mange af vores mest elskede julesalmer er oversat fra tysk. Og mon ikke vores julemarkeder er inspireret af de tyske julemarkeder?

I hvert fald går Tysklands julemarkeder helt tilbage til middelalderen, hvor folk gik på markedet i december for at hamstre kød og andre fødevarer til vinteren. Og den dag i dag er det at tage på julemarked i Lübeck en tradition for mange tyskere – og danskere.

Lübecks julemarked har eksisteret i mere end 350 år, og det handler stadig meget om mad. Omend ikke den slags, der kan hamstres på lang sigt, men det der bliver spist nu og her ved de mange boder i Lübecks gamle bydel, Altstadt, på gågader, ved floden, i kirker og på Sandstrasse.

Julestjerner i Lübeck
Disse fine papirslamper hænger i en af Lübecks boder.

På markederne bliver næseborene konstant pirret af forskellige dufte: lige fra de store pølser, bratwursts, der ligger på kæmperiste over ulmende gløder, til glühwein lunet i fine kobberkedler og de friturestegte kvark-kager mützen.

Der er en overdådighed af mad alle steder. Og når maven er fyldt op, kan man købe spiselige souvenirs og tage dem med hjem – som honningkagerne ‘Lebkuchen-hjerter’, der pynter mange af slikboderne med glasurbeskeder som ‘Ich liebe dich’ eller navnene på tyske fodboldklubber.

Stjernehimmel gange to

Jeg kan varmt anbefale Nordtysklands mest berømte julemarked. Det er simpelthen den perfekte måde at komme i julestemning på. Hele byen er pyntet, stemningen er god og markedet spot on for en ægte jule-entusiast.

Vi ankom til Rådhuspladsen i høj solskin, og hvilket skue! Det kønne rådhus, den enorme Maria-kirke og de smukke bygninger danner en fin ramme om markedet… heldigvis lægger man ikke mærke til den moderne klods af et varehus på den anden side af pladsen på grund af alle juleboderne.

Nok er det kønt om dagen, men når mørket sænker sig over byen, kommer alle lyskæderne til sin ret. Det funkler og glitrer både fra lysene, der omgiver boderne i de hyggelige træhytter, og fra juletræer samt det kæmpe lysnet, der hænger som en stjernehimmel over det største julemarked i Lübeck på Rådhuspladsen (Rathausmarkt).

Glühwein giver varmen

Og godt udstyret med et krus varm glühwein, en syrligere udgave af gløgg, måtte jeg overgive mig til stemningen. Især da glühweinen gav varmen!

Det koster ca. tre euro, 22,50 kr., for et krus ‘tysk gløgg’. Dertil lægger man nogle euro i depositum for keramikkruset, som man kan vælge at beholde eller aflevere og dermed få sine euro tilbage. I det hele taget er priserne generelt lavere end de danske priser.

Haasenhof-Stiftshof Lübeck
L¨beck er så stemningsfuld en by, at man ikke har lyst til at tage derfra igen.

Det er selvfølgelig muligt at købe andet end mad og drikke på et julemarked i Lübeck. Der er boder med julepynt, smykker, uldsokker og sågar en bod, der sælger finsk honning. Jeg selv shoppede kun nogle småting på selve markedet – blandt andet et par smukke, håndstøbte guldstearinlys. Til gengæld har Lübeck flere store centre samt mange fine små butikker med originale ting, som vil være et hit under juletræet.

På markederne ér det mest madboderne og de små krostuer med schlagermusik, der er hovedattraktionerne – både foran Rådhuset og ved det maritime julemarked i Koberg foran St. Jakobi Kirke. Sidstnævnte har i øvrigt et festligt pariserhjul, hvor man fra toppen kan se ned over hele byen.

Marcipan i lange, lækre baner

Jeg anbefaler, at I går til og fra julemarkedet, for det er hundekoldt at gå rundt i timevis udenfor, så en ose- eller shoppetur i de mange butikker i området, et cafébesøg eller en skummende tysk fadøl på et gammeldags værtshus kan absolut være tiltrængt. Og glem endelig ikke stjernen blandt Lübecks butikker: Niederegger!

I butikken kan du købe alt fra frugt og grøntsager i marcipan til elegante gaveæsker med flot indpakkede marcipan og chokolade, cafeen er berømt for sine kager, og serverer noget så spøjst som marcipan-cappuchino. Det smager lige så sødt, som det lyder, men er absolut værd at prøve.

Du kan læse mit indlæg om butikken og cafeen her: Elsker du marcipan, så må du til Lübeck.

Lübeck julemarked

Det er også her, det sner

Det berømte julemarked i Lübeck er i virkeligheden mange forskellige julemarkeder fordelt over hele byen. Markedet på Rådhuspladsen er det største, som forgrener sig ud på gågaden og ned til Koberg:

 • Kunsthåndværkermarked “Lübsche Wiehnacht” i Schuppen 6
 • Julemarked i den historiske gamle by, lukket d. 24. + 25.12.
 • Eventyrskoven ved St. Marienkirken, lukket d. 24. + 25.12.
 • Julemarked for børn og familier, lukket d. 24. + 25.12.
 • Historisk julemarked på St. Marien kirkepladsen
 • Kunsthåndværkermarked ved St. Petri
 • Kinsthåndværkermarked “Lübsche Wiehnacht” i Schuppen 6
 • Nytårshave i Travemünde – Vintermagi ved havet

Har du fået blod på tanden, eller rettere: Jul i sindet, kan du læse mere om Lübecks forskellige julemarkeder og decemberaktiviteter her: Luebecker-weihnachtsmarkt.de.

Vil du se – og smage – markederne, skal du være opmærksom på, at det er svært at finde overnatning i byen i december. Man skal dog ikke langt væk fra Lübeck, før det er muligt at finde et overnatningssted til en rimelig pris.

Transport

 • Lübeck ligger ca. 90 km. fra Puttgarden, som man sejler til fra Rødby.
 • Pris: Fra 499 kr. for en fyldt vogn, retur samme dag.
 • Kører du i egen bil fra for eksempel Aarhus, tager det ca. fire timer.
 • Du kan også tage bus eller tog både fra Jylland og Sjælland. Der er endagsture med bus fra div. byer, hvor du som regel er i Lübeck tre-fire timer, før turen går hjemad.
fb-share-icon0
Tweet 20
fb-share-icon20

En kommentar til “Julemarked i Lübeck fryder ethvert julehjerte”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *