Vi er efterhånden alle sammen klar over det. Klimaet belastes af vores transport, hvad enten det er til lads, til vands eller i luften. For os, der elsker at rejse, er det dog svært at holde os i ro og droppe en af de store miljøsyndere, fly.

Her er klimakompensation en god ting. Nogen luftfartsselskaber gør det let for os at betale ekstra til plantning af træer o.lign., når vi booker vores billet. Andre omtaler det ikke med et ord.

Heldigvis kan vi selv finde ud af et cirka-beløb på, hvor meget CO2 vi udleder under vores flyvetur. På hjemmesiden myclimate.com er der en CO2-lommeregner, hvor vi kan taste afgangs- og ankomstby samt antal passager ind, hvorefter CO2-udledningen vises.

Co2-udledning for min seneste rejse

Jeg er netop kommet hjem fra Paris sammen med to veninder. En hurtig indtastning på myclimate.com viser, at vi tre tilsammen udledte 1,4 ton CO2 på vores flyvetur frem og tilbage mellem København og Paris. Det er immervæk en klat!

Hjemmesiden tilbyder, at vi kan klimakompensere ved at støtte forskellige bæredygtige projekter og grøn forskning. Beløbet for vores “klimasynd” til og fra Paris er beregnet til 32 euro, ca. 240 kr. Altså 80 kr. fra hver. Det er da til at betale.

Naturligvis har vi ikke reddet klimaet med et trylleslag, fordi vi hver især betaler 80 kr. i klimakompensation. Men det er så meget bedre at støtte klimaprojekter end at lade være. Mange bække små…

Fly ikke den største synder

Der er meget fokus på flyrejsers klimasynd, men faktisk er det ikke den største synder af alle. Den grønne tænketank Concito har lavet beregninger af danskeres CO2-udledning. Drivhusgasudledning pr. dansker er 19 ton. Her står fly i gennemsnit for et ton om året.

De største syndere er vores forbrug, for eksempel af tøj, møbler, biler og andre materielle ting (fem ton) samt det offentlige forbrug på sygehuse, i institutioner, vejnet osv (seks ton).

Personligt synes jeg alligevel, at det er en god ide at betale klimakompensation, når vi flyver. Og så kan man i øvrigt også gøre andre klimavenlige ting under rejsen, for eksempel bruge solcreme, der ikke belaster miljøet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *