To kemikalier er de store syndere, der er med til at smadre verdens koralrev. Undlader vi at bruge solcreme med dem i, kan der komme liv tilbage til korallerne.

To kemikalier i solbeskyttende produkter er medskyldig i koral-død mange steder i verden: Benzophenone-3 (også kaldet oxybenzone) og Ethylhexyl methoxycinnamate (også kendt som octinoxate).

Derfor råder alverdens miljøorganisationer os til at kigge godt efter, når vi køber solcreme. Det står nemlig skidt til med koralrev verden over. 80 procent af det caribiske koralrev er forsvundet, 77 procent i Thailand er helt eller delvist ødelagte og halvdelen af korallerne i Australiens ellers så imponerende Great Barrier Reef er væk.

Hjælp til selvhjælp

En af de store syndere er altså den solcreme, vi smører os ind med, før vi hopper i bølgerne. Kemikalierne ændrer nemlig korallernes dna og gør dem ekstra sårbare over for temperaturstigninger. Det betyder, at de blegner og dør under høje temperaturer. Og de unge koraller får hormonforstyrrelser, som igen medfører døden.

Når vi smører et tykt lag solcreme på, før vi løber ud i vandet, er det langt fra al cremen, der bliver siddende på huden. I stedet ryger det i havet. Hvis vi i stedet bruger en solcreme uden de giftige kemikalier, er det ikke kun godt for havet, men også for os selv. De to kemikalier mistænkes nemlig også for at være hormonforstyrrende for mennesker.

19 solcremer uden farlig kemi

I sommeren, 2018, gennemførte Forbrugerrådet en undersøgelse af kemi i solprodukter. Her fandt de 12 produkter på det danske marked, der indeholder stoffer, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Den gode nyhed er, at 19 produkter i testen “bestod” prøven. Blandt andet er flere af Matas’ produkter og den kendte blogger Mascha Vangs Solfaktor 30 uden de farlige stoffer. De kan bruges med god samvittighed – både overfor havets liv, ens eget samt ens børns.

Læs også

Her kan du købe aflad, når du flyver

Sådan undgår du at medvirke til dyrplageri på din rejse.

Plastik Change om plastik i plejeprodukter

2 kommentarer til “Sådan vælger du klimavenlig solcreme

    1. Ja, jeg var faktisk forbavset over, hvor meget solcreme kan ødelægge havet. Jeg kan ikke lade være med at tænke over, hvordan jeg bare har smurt mine unger og mig selv ind i det stads…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *