Er du i gang med at planlægge sommerferie? Ved du ikke, hvor ferien skal gå til? Så har jeg en ide: Tag til Kroatien. Det lille land, som tidligere var en del af Jugoslavien, rummer alt, hvad en sommerferiegæst har brug for.

Hvis du ikke er overbevist, så kan du læse mine personlige bud på, hvorfor Kroatien er et fedt ferieland.

Vasketøj hænger ud fra vinduet i Split, Kroatien

Byerne er charmerende

Uanset, om du er historieinteresseret, shoppelysten eller bare elsker at gå rundt og udforske små gyder og store gader, så er der noget for dig. Fra de små, kønne landsbyers slidte charme til de større byers gågader og imponerende bygninger og pladser.

Disse byer er blandt de mest seværdige: Split, Dubrovnik, Zadar, Zagreb, Trogir og Pula. Se for eksempel mit indlæg: Ferie i eventyrbyen Dubrovnik.

Gade i Dubrovnik, Kroatien

Vandet er krystalklart

Tre piger bader i havet i Kroatien
Langt de fleste steder kan man vade direkte ud i det lune vand, som hurtigt bliver dybt.

Badevandet er så krystalklart som postevand, at det virker som om, at man bare kan bukke sig ned og drikke af det. Det kan man naturligvis ikke på grund af salt-indholdet, men ikke desto mindre er det lige så rent, som det ser ud til.

Ved Kvarnerbugten i Dalamatien kan du ligefrem opleve delfiner lege i bølgerne. Hvis du tager en bådtur, vil du ofte se delfiner hoppe op ad vandet og svømme om kap med båden. En oplevelse, som får hjertet til at juble.

Kvinde træder vande i havet
Jeg er ikke den mest hotte bikinimodel, men pyt. Billedet viser, hvor klart vandet er.

Øerne er awesome

Havnefront på en ø i Kroatien
De små havne omgivet af maleriske stenhuse og palmer giver den rette feriestemning.

De 1.000 øers land. Det er et af Kroatien Turistinformations slogans. Og med rette. Landet har 1.244 øer, rev og holme. Selvom fastlandet er dejligt, er det synd ikke at sejle på eventyr til øerne. Der er masser af muligheder for øhop og øferie. Da det er relativt billigt at leje en båd – med eller uden skipper – er det bestemt en mulighed, der er værd at gribe.

Jeg har været på en del øer ud for Istrien-halvøen, nogle små, andre store. Hver især har deres charme. Øen Brač få timers sejltur fra Split nede i Dalmatien står dog mit hjerte ekstra nært. Måske fordi den er tilpas stor til, at der er meget at udforske, og tilpas lille til at være overskuelig. En ferie her får pulsen ned, helt ned. Billeje er billigt i Kroatien og da det ikke koster så meget at få bilen med ombord på færgen til øen, er det smart at leje en bil, der står klar i lufthavnen.

Klipper Kroatien
Øen Brač har alt til feriehjertet: Uforstyrrede landsbyer, byer med gang i den og en vild og vidunderlig natur.

Mad og frisk frugt

Kasser af frugt

Friske ferskner og abrikoser, figener med saft, som driver ned ad hagen, når man tager en bid, tomater, der er solmodne og saftige. Jo, her er rigelig mulighed for at mæske sig i frugt på ‘fra jord til bord’-måden.

Dertil er der skaldyr og fisk i rigelige mængder og variationer. Kødelskere kan spise sig mæt i aromatiske gryderetter, grillet spyd og krydret pølser. Prøv også pašticada, som har simret i timevis, serveret med gnocchi eller de lækre Lika-kartofler stegt med bacon.

Priserne er lave

Marked med grøntsager i Split i Kroatien
Alle byer med respekt for sig selv har et marked. Det er drønbilligt at købe friske råvarer på markeder. Udover det er det også brandhyggeligt at gå rundt og bruge alle sanser.

Generelt er priserne lavere end i Danmark. Der er visse undtagelser. Er du i Dubrovnik kommer du til at betale mere for overnatning såvel som mad og drikke, end du gør på for eksempel en af øerne.

Går du efter de små, autentiske restauranter, kan du både spise godt, mættende og billigt. En fadøl koster ca. 15 kr. og en lækker, hjemmerørt is under en dansk tier. Men husk at betale med kuna, kroaternes valuta, så får du mere for pengene, end hvis du bruger euro.

Du kan få en masse trøfler

Zigante skilt med tegning af trøffel i Kroatien
Tartufi betyder trøffel og Zigante har dem i alle afskygninger.

Halvøen Istrien er utrolig frugtbar. Olivenlunde, figentræer og meget andet pryder landskabet. Men nede i jorden findes Istriens guld: Trøfler. Især de hvide trøfler er kostbare, da de kun findes to steder i verden: I Piemonte, Italien, og i Istrien – nærmere bestemt: i skovene ved de kønne byer Motovun og Livade.

En gåtur i byerne viser, at vi befinder os i trøffelland. Her er små, hyggelige butikker, der sælger hvide og sorte trøfler, restauranter, der sælger mad med trøfler revet henover som ost og sågar en rekord-holder. Verdens største hvide trøffel (1,31 kg.) blev fundet i denne egn. I Zigantes butik i Livade kan du se det stolte diplom.

Og så skinner solen

Vinglas på altan i Kroatien
Kold hvidvin og forrygende udsigt efter en varm dag i Dubrovnik.

Kroatien er det land i Europa, der har flest solskinstimer årligt. Øen Hvar har for eksempel hele 320 solskinsdage om året. Når man er dansker, er det en kvalitet i sig selv.

Camping er cool

Der er langt at køre. Alligevel er det muligt at køre ned til Kroatien og campere på en af de mange campingpladser især i Istrien. Der er pladser for enhver smag, fra de små, enkle hvor naturoplevelsen er i højsædet til de enorme med legepladser, pools, børneunderholdning og koncerter om aftenen.

Naturister kan også finde et sted at være, for Kroatien bryster sig af at have mere end 30.000 pladser til naturister. Landet har det tredjehøjeste antal campingpladser for naturister i Europa ifølge Croatia Tourisms hjemmeside.

Mere om Kroatien

Du kan læse videre på Kroatien Turistinformations hjemmeside: Croatia – full of life.

Tjek også mine andre indlæg fra og om landet:

Vilde Verdens indlæg om Kroatien

Annonce

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *