Man kan falde i svime over de smukke strande, ørkenen og de eksotiske markeder, der er at finde i Marokko. Landet har også meget andet at byde på. Her har jeg samlet de højdepunkter, der er værd at se i Nordmarokko.

En af de vel nok mest kendte byer i Marokko er Casablanca på grund af den amerikanske filmklassiker af samme navn, der tilbage i 1951 kom på biograflærredet i Danmark og øjeblikkeligt lagde gaderne øde.

Humphrey Bogart og Ingrid Bergman i rollerne som Rick Blaine og Ilsa Lund gik lige i hjerterne på de danske biografgængere med deres kærlighed og karismatiske fremtoning, og i dag findes der faktisk en café i Casablanca, der hedder Ricks Café. Den er en meget vellignende efterligning af Ricks (Humphrey Bogarts) eksklusive natklub og spillebule i filmen.

Der er ikke et øje tørt, når man entrer cafeens solide trædør og mødes af den hyggeligste atmosfære med borde og stole i mørkt træ, fine perlelamper og søjler i spansk kolonistil. Det er fuldstændig som at være med i filmen – selvom størstedelen af den i sin tid blev optaget i et Hollywood-studium.

Maden er uovertruffen på Café Ricks; friskfanget sværdfisk fra Atlanterhavet med fritter og grøntsager kan anbefales – og imens kan man så sidde og falde i staver over den søde og romantiske kærlighedshistorie om Rick og Ilsa.

Sightseeing langs kysten

Casablanca kan også bryste sig af moskeen med verdens højeste minaret, nemlig Kong Hassan II-moskeen, der blev bygget i 1993 af ikke mindre end 6000 håndværkere, der blev hyret med hver deres speciale indenfor arabisk kunst og byggeri.

Det er et imponerende bygningsværk, der med den 210 meter høje minaret kan se på lang afstand. Moskeen er åben for besøgende, men kom i god tid, for køen kan være lang. Man kan også gå rundt om den flotte bygning; der er masser af smukke detaljer, der er værd at studere på nærmere hold.

Op langs Atlanterhavskysten mod byen Tanger støder man på det sødeste lille fiskerleje kaldet Asilah, som med sin bymur og smalle små gyder og hvide og blå huse er som taget ud af et rejsekatalog med græske ø-ferier.

Smukke blå kakler i Marokko.

Tag en tur ned gennem den gamle bydel og du ender ude ved havet. Samtidig kan du kigge på malerier, butikker med kunsthåndværk og fotografere de mange forskellige rigt udsmykkede døre. Når sulten melder sig, så er det nemt at finde en hyggelig restaurant med et stort udvalg i fiskeretter, skaldyrssuppe og små marokkanske lækkerier til forret.

Nyt og gammelt i harmoni

Næste store by man kommer til, når man følger kysten nordpå, er Tanger, hvor blandt andet danske Mærsk har en stor containerhavn, og en havn mere er under opførelse. Beliggende nærmest klods op ad indsejlingen til Middelhavet og med Gibraltar og Sydspanien lige på den anden side af det 13 kilometer brede Gibraltarstræde, er der godt gang i skibstrafikken med fragt mellem Europa og Afrika.

Man kan iagttage adskillige containerskibe på dette vigtige sted, og på en klar dag kan man også skimte den iøjnefaldende Gibraltarklippe. Lidt udenfor Tanger ligger et smukt fyrtårn, der markerer overgangen mellem Atlanterhavet og Middelhavet – det er et meget yndet sted at opleve solnedgangen, og der ligger en restaurant med den flotteste udsigt.

Piratby fra 1200-tallet

En anden by i Nordmarokko, der bestemt er et besøg værd, er Tetouan, der ligger godt 30 kilometer syd for den lille spanske eksklave Ceuta i den østlige del af Marokko. Tetouan blev grundlagt i 1200-tallet og blev i gammel tid brugt som base for pirateri, så det er en by med en bemærkelsesværdig historie. Byens medina er i dag på Unescos liste over verdens kulturarv og helt sikkert et besøg værd.

I både medinaen og i det spanske kvarter kan man prutte om prisen og købe spændende ting eller smage marokkanske delikatesser som for eksempel kogte snegle eller dampede take away hestebønner og kikærter drysset med salt. Det er et sjovt og interessant sted at gå på opdagelse.

Frugter på marked i Marokko.

Med kompasnålen sydover

Arkitekturen i denne region af Nordmarokko er for en stor dels vedkommende spansk-maurisk, som man blandt andet kender det fra Alhambra-paladset i Granada i Sydspanien, og mange af husene i Tetouan er i spansk kolonistil. Det gør byerne til et spændende sted at gå rundt og studere den fascinerende blanding af spansk og arabisk arkitektur.

Marokkos hovedstad Rabat virker ved første øjekast som en meget moderne og nyopført by, men kigger man lidt efter, så ligger der en gammel romersk ruin kaldet Chellah ved Bou Regreg-floden og mange andre arkitektoniske perler.

Rabat er også hjemsted for Hassan-tårnet, også kaldet ”den ufuldendte moské, der aldrig blev bygget færdig. Dette område er også blevet brugt til at bygge Kong Mohamed V’s mausoleum, hvor han ligger begravet med sine to sønner, en af dem den tidligere konge Hassan II.

Livlige Marrakech

Det store marked i Marrakech ved aftentid. Foto: Marokkoeksperten.
Det store marked i Marrakech ved aftentid. Foto: Marokkoeksperten.

En af de byer, som de fleste har hørt om, er Marrakesh – det er også her, man langt de fleste gange flyver til fra Danmark (Norwegian air har direkte flyvninger fra København, ellers har man typisk en mellemlanding i Zürich, Amsterdam eller Frankfurt.) Marrakesh er en utrolig fascinerende by, der ligger smukt med de sneklædte Atlasbjerge i horisonten.

Der er meget at se på i Marrakesh, og man kan sagtens få flere dage til at gå med at udforske bazaren og den berømte markedsplads Djeema El Fna, der af de lokale betragtes som byens hjerte og er beskyttet under Unescos kulturarv. Her er et leben af berbermusikanter, hennetatovører, daddelsælgere og livlig handel og masser af mennesker.

Marokko er altså et meget alsidigt land, hvor man kan finde næsten alt det, man drømmer om – lige fra lækre strande, høje bjerge, ørken, kultur, historie, interessant arkitektur og et delikat køkken. Der er på alle måder noget for enhver smag, og der er alle chancer for, at din rejse i Marokko bliver en oplevelse for livet og et sted, du bare ønsker at vende tilbage til igen og igen.

Fakta om Marokko

Marokko er et kongerige i det nordvestlige hjørne af Afrika. Landet har annekteret en stor del af Vestsahara og gør også krav på to spanske enklaver, Ceuta og Melilla, på nordkysten.

Indbyggertal: 33 millioner (2014)

Sprog: Arabisk og berberisk, men mange taler spansk og fransk og nogle engelsk.

Geografi: Landskabet domineres af Atlasbjergene, der går fra sydvest til nordøst og fortsætter ind i Algeriet. I Marokko ligger der tre parallelle bjergkæder: Anti Atlas, Høje Atlas (med Toubkal på 4165 m som det højeste bjerg) og Mellematlas.

Valuta: Møntenheden i Marokko hedder Dirham – 10 Dirham er ca. 7 Dkr.

Læs mere om Marokko

Ferietip: Fem fantastiske oplevelser i Marrakech

Gå shopamok i Marokko – tips til shopping

Chefchaouen – en eksplosion af hvidt og blåt

fb-share-icon0
Tweet 5
fb-share-icon10

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *