Af gæsteblogger Lissen Jacobsen

Arbejderbyen Manchester, som var Englands første industriby og tekstilindustriens vugge, har i de seneste årtier gennemgået en radikal forandring, hvor kultur er blevet den måske vigtigste faktor. Det begyndte allerede med en livlig musikscene i 1980’erne med berømte bands som The Smiths, Joy Division, Stone Roses, Oasis og Take That.

Der blev lagt mærke til musikken, og den blev ikke bare værdsat af the Mancunians, som folk fra Manchester kaldes, men af folk fra hele verden. I det hele taget har englænderne jo sans for musik. Men teaterlivet stortrives også i byen, som har genopfundet sig selv og skabt sig et mere nuanceret image end før. Med et sprudlende teaterliv er Manchester trådt ud af Londons skygge og fordommene forstummet.

Selvfølgelig trækker byens to berømte fodboldhold Manchester United og Manchester City mange turister, men det gør teatrene faktisk også. Jeg besøgte The Royal Exchange, det lille Hope Theatre, HOME og The Lowry Arts Centre i Salford Quays. Men der er også The Royal Opera House og The Palace foruden Manchester International Festival, MIF.

Store investeringer

MIF får i 2020 en nyt hovedkvarter, The Factory, som bygges på en tidligere fabriksgrund, og der bliver ikke sparet. 110 millioner pund er det planlagt at investere i dette kunstkompleks som hovedkvarter. MIF afholdes hvert andet år (næste gang i 2019) og er verdens eneste teaterfestival, hvor alt materiale er originalt. Kunstnere fra hele verden inviteres simpelt hen til at skrive nye forestillinger og skabe ny kunst.

HOME åbnede i 2015 og har to teatersale, fem biografer, biblioteker, cafeer, lounges og i det hele taget steder at være og lære. Stedet er seriøst fremme i skoene, er med på alle platforme og henvender sig ikke mindst til unge mennesker, som HOME som velgørende institution hjælper frem i verden. Man skal følge sig hjemme, deraf navnet, og det er blevet et nyt samlingspunkt i Manchester.

Smukt teater og masser af kultur

The Royal Exchange er et smukt teater fra 1921. Både stykket – det var Frankenstein – og den hyggelige restaurant The Rivals kan anbefales. Lige nu og frem til 23. juni kan man se Happy Days. Hope Mills Theater er et lille, interimistisk teater drevet af to yngre mænd.

The Lowry Arts Centre er et stort, flot kompleks bygget med inspiration fra Guggenheim-museet, som har teater, biografer, restauranter (den bedste hedder Pier 8) og en masse kunst af en af Englands berømte malere, LS Lowry. Her spiller mange turnerende kompagnier, og det er både teater, opera, ballet, shows og store koncerter. Lige overfor ligger et stort shoppingcenter.

The Lowry afholder også en festival for ”the compulsively curious”- de umanerligt nysgerrige eller tvangsnysgerrige! Den startede sidste år og har netop fundet sted for tredje gang i maj, men kaldes Week 53. Her kan man være sikker på at opleve noget overraskende fra de i alt 100 kunstnere og 70 forestillinger, som er enten gratis eller koster 10 eller 20 pund.

Manchester summer

I hele juli afholdes Manchester Fringe Festival. Det foregår stort set overalt i Greater Manchester, og alle former for kunstnere kan ansøge om at optræde: Poesi, performance, standup, musik, dramatiker, skuespiller, cirkusartist, you name it. I 2012 foregik tingene på kun seks steder, sidste år var tallet flerdoblet. Målet er at få ”Manchester buzzing”.

Og det er præcis det, Manchester gør. Summer. Af teater, musik, kunst. Af liv og dynamik. Vitalitet og kreativitet. Byen er ikke smuk som sådan, selv om der findes fine, gamle bygninger og en masse nyt og pænt byggeri uden for centrum. Men den har atmosfære og en masse kunstneriske ildsjæle, som vil dele kunsten også med de mere modvillige og uvante.

Stort kreativt hjerte

The Northern Quarter er det hippe kvarter med pladebutikker, vintage- og specialshops, fede cafeer, facademalerier – og et slidt, men autentisk look. Det står i modsætning til Cloud 23, som er en smart bar på (naturligvis) 23. etage af The Beetham Tower Hilton Hotel, der har mange etager ovenover med eksklusive lejligheder.

På Cloud 23 serveres afternoon tea. Manchester er en by på vej frem i fuld fart og en by med et stort, kreativt hjerte. Til glæde for såvel indbyggere som turister.

Flere indlæg om England

The Woolpack Inn – det hyggeligste hotel i England

Guide til det bedste af badebyen Brighton

20 ting du ikke vidste om London

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *