Siger man De Forenede Arabiske Emirater, tænker de fleste High Tech-metropolen Dubai, men landet har så meget mere at byde på. Hvad med at besøge oasebyen Al Ain, der ligger midt i ørkenen tæt ved grænsen til Oman?

Af Anette Lillevang Kristiansen

”Du skal spise dadlen først, og derefter sipper man langsomt kaffen. Det fremhæver kardemomme-smagen,” forklarer damen mig, mens hun sirligt hælder den duftende sorte kaffe op i en fenjan – en lille karakteristisk porcelænkop uden hank – og rækker den til mig.

Det er første gang, jeg stifter bekendtskab med den emiratiske kaffetradition ”Emirati Gahwa”, selvom det ikke kun er i De Forenede Arabiske Emirater, man møder den. Netop dét at servere kaffe har nemlig en lang historie i den arabiske verden, for det har altid været en måde at vise sin gæstfrihed på.

Jeg slubrer den stærke kardemommekaffe, der blander sig med smagen af det søde daddelkød og kommer i tanke om, at det jo så må være kaffekopper, ikke tekopper, jeg har stående hjemme i mit køkkenskab.

På jagt efter beduinånden

Oasebyen Al Ain
Al Ain er berømt for sine mange oaser og den største af dem, Al Ain Oasen, er på Unescos liste over verdens naturarv.

Efter at have tilbragt tiden i strømlinede Dubai er jeg ved at gå død i den, efter min mening, noget kunstige skyskraberverden. Jeg er derfor på jagt efter noget autentisk og et sted med et solidt historisk vidnesbyrd. Allerhelst vil jeg jo tilbringe et par nætter under mælkevejen i et primitivt beduintelt som for 200 år siden væk fra civilisationen, men jeg vælger i første omgang at hoppe på en bus til oasebyen Al Ain, der ligger små 150 km fra Dubai i sydøstlig retning.

Her vil jeg være nærmere grænsen til Oman end på noget tidspunkt på min rejse – og forhåbentligt også tættere på ørkenen. Jeg drømmer om den der helt særlige beduinånd, som jeg ikke rigtigt har fundet i hverken Dubai eller Abu Dhabi. Så nu vil jeg se ørkensand efter at have boet blandt arkitekttegnede glashuse – altså må jeg ud hvor ikke kragerne, men falkene vender.

Bosættelse med årtusinder på bagen

Daddelpalmer i oasebyen Al Ain
Oasen er et smukt og fredfyldt sted at gå rundt og kigge på daddelpalmer. Der er også en lille café, hvor man kan få sig en forfriskning i varmen.

Selvom Al Ain er en moderne storby i emiratet Abu Dhabi, så er der ikke en eneste skyskraber i hele byen. Det gør, at det næsten er som at komme til en anden planet efter at have været i Dubai. Der hersker en afslappet provinsstemning over Al Ain, men byen har også en noget anderledes historie at byde på end sin topmoderne medsøster mod nordvest.

Her har nemlig boet mennesker de sidste 5000 år. I umindelige tider har byen været et vigtigt stoppested på karavaneruten mellem Emiraterne og Oman. Man gjorde holdt her, handlede og samlede kræfter, inden man drog mod de uendelige ørkener.

Effektiv vanding

Det, som oasebyen Al Ain er mest kendt for, er dens mange gamle oaseområder. Byen er givetvis opstået, fordi her er vand ,og i byens største oase Al Ain Oasen kan man se eksempler på det vandingsystem, der blev brugt til at vande daddelpalmerne og de øvrige afgrøder.

Render leder vandet rundt, så der kan vandes effektivt, og stedet ligger da også som et grønt frugtbart helle midt i byen. Det kan især anbefales at gå en tur derind sidst på eftermiddagen, hvor lyset er magisk blødt og gyldent, og solen skinner ned gennem palmebladhænget.

Det er et fredfyldt sted at samle tankerne, og skulle man få brug for en pause, er der en café, et museum og små hvilesteder, hvor man kan sætte sig og tage roen ind. Der er flisebelagte gangstier indrammet af adobestens-murværk i hele oasen, og ved indgangen får man udleveret et kort over området, så man kan finde rundt.

Et beduin-inspireret ørkenfort

Al Ain Palace Museum
Al Ain Palace Museum er med sit traditionelle beduin-udseende nem at få øje på i byen – det er faktisk et fort og blev bygget i 1937.

Ved siden af oasen ligger der et mindre marked, hvor man kan hygge sig med at gå på opdagelse og kigge på saftige frugter, friske grøntsager, dadler, krydderier og forskelligt husgeråd. Det er nemt at slå en god handel af med folk, og der hersker en afslappet stemning.

Spadserer man ned gennem hovedgaden fra Al Ain oasen og drejer til venstre, kommer man til Al Ain Palace Museum, der i høj grad er et besøg værd. Man kan næsten ikke undgå at lægge mærke til bygningen. Det er faktisk et fort. Det syner meget ”ørkenagtigt” og blev da også opført i traditionel beduin-stil tilbage i 1937.

Det er faktisk et af de vigtigste huse i Al Ain, for det var her Sheikh Zayed (der var med til at danne nationen De Forende Arabiske Emirater) og hans familie boede indtil 1966. I dag er deres tidligere hjem museum, og man kan slentre rundt i de forskellige rum, hvor familien opholdt sig.

Ørkenbyen Al Ain Museum
Al Ain Museum var Sheikh Zayeds hjem indtil 1996, og giver et godt indtryk af hvordan familien boede. Havener skøn med skyggefulde palmer og gamle magnoliatræer.

Fortet omkranser en smuk have med skyggefulde palmer og magnoliatræer, og der hænger billeder af sheiken rundt i de overdækkede gange. Der er også lavet et flot familiestamtræ, der viser sheikens omfangsrige familie.

Er man interesseret i historie, oprettelsen af emiraterne og manden bag det hele, så er Al Ain Palace Museum et godt sted at blive klogere.

Bjerge midt i ørkenen

Ørkenen
Al Ain, der ligger midt i ørkenen, har været beboet i mange tusinde år, da byen var et knudepunkt på vejen mellem De Forenede Arabiske Emirater og Oman.

Når man kommer kørende til Al Ain, er det muligt på lang afstand at skimte de bjerge, der ligger udenfor byen. Vandrestøvler og klatreseler behøver man næppe at finde frem fra gemmerne, for det er muligt at køre hele vejen op til toppen af det højeste punkt, Jebel Hafeet, på 1.240 meter.

Bjerget er det højeste i emiratet Abu Dhabi og det andet højeste i hele landet. Inden man starter opstigningen mod tinderne, passerer man en grøn og frodig park, kaldet Mubazzarah, der er et yndet udflugtsmål for byens beboere.

Jebel Hafeet
Køreturen op til toppen af Al Ains højeste punkt Jebel Hafeet på 1.240 meter er en smuk oplevelse med en betagende udsigt over ørkenen og de omkringliggende bjerge.

Man kører ad en udmærket asfalteret vej hele vejen til toppen, og der er udsigtspunkter med jævne mellemrum langs ruten. Nu går det i særdeleshed op for én, hvor øde oasebyen Al Ain ligger. Der er ørken i alle retninger, så langt øjet rækker, men man får også blik for, at denne ensomt beliggende ørkenbosættelse ikke er en lille by.

Den strækker sig faktisk over et ganske stort område. Skulle man få lyst til at blive oppe i de højere luftlag, så ligger der et hotel på toppen af Jebel Hafeet, men det er populært blandt rejsende, der ser frem til ro og udsigt, så book i forvejen.

Ørken og kameler i skøn forening

Kamelmarked
Kameler er indbegrebet af Mellemøsten og ørkenen. Der er rigelig med kameler i alle størrelser på det lokale kamelmarked i Al Ain.

På vejen tilbage til Al Ain centrum kan man passende besøge en anden attraktion, som jeg er sikker på, især børn vil synes er sjov at opleve – nemlig det lokale kamelmarked. Det er ikke hver dag, turister forvilder sig ud på markedet, men det er absolut et sjovt og spændende sted, hvis ellers man kan udholde den liflige dunst af kamelmøg.

Det er et helt igennemt lokalt marked, så der er ingen fine fornemmelser. Her handles lystigt, det er ikke kun kameler, men også kvæg og geder. Mændene viser villigt besøgende rundt, og finder gerne den mindste kamelkalv til én.

Dyrene holdes i indhegninger, så man kan roligt gå rundt og kigge. En god fuldvoksen kamel koster 15.000 dirham – cirka 27.000 kr, hvis man skulle føle trang til at erhverve sig et eksemplar af Ørkenens Skib, som kamelerne kaldes i de arabiske lande på grund af deres vuggende gang.

Arabisk kaffe med tilbehør

Jebel Hafeet klippe
Det er heldigvis muligt at køre i bil hele vejen op til toppen af det imponerende Jebel Hafeet.

Fra toppen af Jebel Hafeet overbevises man i den grad om, at der omkring oasebyen Al Ain ér ørkensand i enorme mængder. Vil man gerne ud og have sandkorn mellem tæerne, er der flotte sandklitter ikke langt fra Al Ain ad motorvejen mod Abu Dhabi. Man skal dog lige sikre sig, at man kan komme til at dreje fra vejen et sted, så man kan komme tæt på klitterne.

Det bedste er , med mindre man lejer en bil, at booke sig på en arrangeret ørkentur fra enten Dubai eller Abu Dhabi. Der er både endagsture og ture med overnatning. Der findes udflugter for enhver smag, fra romantiske candlelight-dinner-ture om aftenen i ørkenen til kamelsafari eller ørkenræs i firhjulstrækkere og sandboarding ned ad klitterne. Det at melde sig på en arrangeret tur har den fordel, at man er sammen med lokalkendte guider, der er vant til at færdes i ørkenen og er eksperter i at finde de mest spektakulære steder.

Min tur til den fine oasby Al Ain endte med, at jeg købte en Dalla – en kaffekande i arabisk stil med spids hældetud, som prikken over i’et til mine to små kaffekopper. Det skal så vise sig, om jeg kan finde ud af at brygge kardemommekaffe til en hyggekomsammen derhjemme med dadler, tyrkisk delight og arabiske baklava. Om ikke andet, så håber jeg, at mit eksotiske kaffe-arrangement kommer til at glæde min familie og pynte i mit køkken.

Hvordan kommer jeg til Al Ain?

Jebel ved oasebyen Al Ain
Toppen af Jebel Hafeet er en stor plads, men der ligger også et hotel, hvis man skulle føle trang til at overnatte oppe i højderne.
  • Man flyver enten til Dubai eller til Abu Dhabi. Flybilletten koster ca. 5.000 kr for en returbillet med for eksempel Turkish Airlines fra København over Istanbul.
  • Der kører bus til Al Ain fra både Dubai og Abu Dhabi.
  • Man har rejsekort i De Forenede Arabiske Emirater ligesom herhjemme, men Dubai har deres egne NOL-rejsekort.
  • Rejser man fra Abu Dhabi, kan man købe et Abu Dhabi-rejsekort på busstationen der, inden man kan sætte penge ind på det og rejse til Al Ain.
  • Busturen fra begge byer til Al Ain tager omkring to timer ad god motorvej.

Hvor skal jeg bo i Al Ain?

Prisniveauet for hoteller er generelt ret højt i Emiraterne, også i ørkenbyen Al Ain, og det er klogest at booke i god tid. Et almindeligt hotel starter ved omkring 500 kr pr. nat, men man kan godt være heldig at finde privat indkvartering og B&B til billigere penge.

Et godt bud på et almindeligt hotel er Al Massa 1, der ligger i udkanten af Al Ain. Enkeltværelser koster ca. 400 kr pr. nat uden morgenmad. Der er gode busforbindelser til centrum i nærheden af hotellet.

Hvad kan man købe i Al Ain?

Som de andre byer i De Forenede Arabiske Emirater har Al Ain et enormt indkøbscenter, Al Ain Mall, der har alt, hvad man har brug for. Her kan man finde alt i brugskunst, smykker, tøj, sko, parfume osv.

Ønsker man en mere autentisk oplevelse og mere originale arabiske ting, så er de små markeder rundt i byen klart at foretrække.

fb-share-icon0
Tweet 5
fb-share-icon10

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *