1. Kongernes grave

400 før Jesus’ fødsel blev højtstående cyprioter begravet i det, der nu hedder Kongernes grave. Området er temmelig stort, og der er imponerende grave med søjler osv. hugget ud i klippegrunden som her på billedet.

De første kristne skjulte sig i disse kongegrave, da de kom til øen, og der er minder om deres tid her i form af mosaik. Kongernes grave er UNESCO verdensarv, og ligger kun et par km. fra havnen i Pafos.

Kongegravene ved Pafos på Cypern.

2. Yeroskipou – den søde by

I Yeroskipou kan du besøge den smukke kirke Agia Paraskevi, der er seværdig dels på grund af sine fem kupler, sin alder (den er fra det 9. århundrede) og de ældgamle kalkmalerier, hvoraf nogle er lige så gamle som kirken. Bemærk også de små voksdukker, voksører og andre lemmer i voks. Det er troende, der hænger dem op i kirken for at bede om helbredelse til et sygt familiemedlem eller til dem selv. Øverst ser du et udpluk af dem.

Du skal også gøre dig selv en tjeneste og besøge et af de værksteder, der laver turkish delights, Cyprus delights eller loukoum, som det hedder på tyrkisk. Vi besøgte Loukoumia Arsinoe og betragtede processen fra den søde masse blev varmet op i gammeldags kobbergryder, til den blev hældt ud på fade og kølet ned.

Og videre til indehaveren kom den færdige masse i en klippemaskine, der skar dem i strimler for til sidst at forvandle dem til små firkanter indhyllet i flormelis. Jeg har aldrig været forelsket i loukum, men disse smagte faktisk glimrende.

3. Se Erik Ejegods mindetavle

Når du kommer til kirken Agia Kyriaki, står du pludselig overfor en mindeplade for den danske konge Erik Ejegod. Kongen var den første danske monark, der drog på korstog til Jerusalem, men han nåede ikke så langt.

Han døde ved Pafos i 1103, og mindetavlen er sat ud for det sted, hvor han menes begravet. Ved kirken er der også en lille rest af en søjle, hvor apostlen Paulus skulle være blevet bundet til – og pisket.

Erik Ejegods gravsten ved Pafos på Cypern.

4. Kunst på gulvet i Dionysos hus

I 1600 år har de middelhavslandenes smukkeste mosaik ligget begravet under jord, indtil en bonde tilfældig fandt mosaik, da han gravede i sin jord. Resten af historie, som man siger. I dag kan du gå rundt via et gangsystem hævet over jorden og beundre de detaljerige mosaikker fra 3., 4. og 5. århundrede.

5. Besøg en vingård

Vinkasser og vinbønder der tømmer druer udenfor Pafos, Cypern

Cypriotisk vin kan være udmærket, og vinen smager endnu bedre, når man har set den blive til. Et besøg på en vingård som Vouni Panayia i  bjerglandsbyen Panagias er superhyggeligt. 

Vingården er familiedreven, ejet af to brødre og deres fætter, som alle bor tæt på selve vineriet. Vinene er glimrende, især de hvide. Udsigten mindst lige så god!

6. Gå i kloster

I 1100-tallet var der en munk, Ignatios fra Cypern, som fandt et særligt helligt ikon af jomfru Mary, som siges at være malet af evangelisten Lukas. Han slog sig ned i bjergene ud for Pafos, og her oprettede han Chrysorogiatissa kloster. I dag har klosteret en fin samling af ikoner inklusive Mary-ikonet, der er dekoreret med sølv.

Vokslys i en kirke i Pafos på Cypern.

7. Spis fisk ved vandet

Fiskerestauranter ligger side om side ud til den hyggelige havn i Pafos. Og her er virkelig alt, hvad hjertet begærer… hvis det altså begærer friskfangede fisk og skaldyr. Vi spiste på Pelican, som har glimrende ‘seafood’ inklusiv lækre hummere – samt en pelikan som maskot.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *