Schöne Salzburg, Der er så meget at opleve i Salzburg. Jeg har været der flere gange, og kan let genkalde mig de gamle, smukke huse, de smilende mennesker og den musik, der ligesom svæver i luften.

Byen emmer af det, og mange besøgende er musikelskere, der holder ferie i Salzburg for at se, hvor Mozart boede… eller hvor flere af scenerne fra Sound of Music blev optaget. Jeg elsker både Mozart og musicals. Her er min personlige liste over gode oplevelser i Salzburg.

Mozarts Barndomshjem

Dette klaver har Mozart komponeret flere værker ved bl.a. Trylefløjten © Cosy/ISM

Huset har tre etager med levende minder om en af verdens største og mest flittige komponister: Wolfgang Amadeus Mozart. Museet ligger i det hus, hvor Mozart kom til verden i 1756, og den viden giver selvfølgelig stemningen et nøk opad: Tænk, at han stavrede rundt bag disse mure som det lille vidunderbarn, han var.

Mozarts lille børneviolin er udstillet her, klaveret, hvor han sad og komponerede Tryllefløjten, hans personlige breve, portrætter og meget andet. Det er både et museum over Salzburgs mest berømte kunstner nogensinde, et museum over en svunden tid og over datidens kønsroller.

Vi får nemlig et godt indblik i Mozartfamiliens historie, blandt andet viser det sig, at hans søster var lige så stort et musikgeni, da de var børn. Hun tilhørte desværre ‘det forkerte køn’, og kunne derfor glemme alt om at blive hofkomponist og berømt musiker.

Priser er 10 euro, ca. 75 d.kr, for voksne.

Link: Mozart Museum

Middag med Mozart

Mozart dinner i salzburg

Forestil dig at træde ind i en balsal under lysekroner med levende lys, kandelabre på de hvidklædte borde, høje vinglas, hvor alle flammerne fra lysene spejler sig deri og en stemning som taget direkte ud af 1700-tallet.

Sådan er det i Centraleuropas ældste restaurant, St Peter Stiftkeller, når de holder deres Mozart Dinner Concerts. Og der er mere end det før beskrevne: Maden er lavet efter historiske opskrifter, og efter hver ret afholdes der en mindre operaforestilling, så gæsterne får bidder af Mozarts vidunderlige værker. Tillige af knalddygtige operasangere fra ensemblet The Amadeus Consort Salzburg.

Jeg havde medbragt et stk søn på 19 år, som er til blues og rock, men han var akkurat lige så begejstret, som jeg var. Ingen af os kan huske maden, dog erindrer jeg en chokoladenode som pynt på desserten, men musikken og de utrættelige sangere er uforglemmelige.

Middagskoncerterne foregår året rundt, og koster 56 euro for en voksen minus vin (417 d.kr), og det er pengene værd.

Overdådig rigdom

Ærkebiskop Guidobald von Thun er for Salzburg, hvad kong Christian d. 4. er for København. Han satte en lang række byggeprojekter i gang, og byen har stadig aftryk efter ham her 400 år efter. Han sørgede blandt andet for, at Salzburg fik to smukke pladser, Domplatz og Residenzplatz og satte byggeriet af domkirkens buegange og galleriet i gang.

Udover det boede ærkebiskoppen i et pragtfuldt palads, som det er muligt at besøge sammen med domkirken og galleriet. Ja, der er faktisk i alt 1,3 km.s udstilling i Domquartier, hvis man vælger at snuppe alle seværdighederne (man kan få en billet, der dækker entreen til dem alle).

For et par år siden fik man forbundet hele komplekset, så gæsterne kan gå fra den ene bygning til den anden via et system på øverste etage. Det betyder også, at man kan komme ud på en tagterrasse og se ud over Salzburg by, mens man nyder en kop kaffe i cafeen. Det er så afgjort et besøg værd!

Link: DomQuartier

Slot med drillerier

Vandfald, der sprøjter vand ud over folk ved Hellbrunn Slot - en af de mere skøre oplevelser i Salzburg.
Drilleslottet Hellbrunn. Her sprøjter vandet ud af små mure, når man går på stien.

Af og til kan det være en plage at have børnene med på et museum eller et slot, men lur mig, om ikke Hellbrunn Slot bliver en af de sjovere oplevelser for både børn og voksne i Salzburg.

Det er et lystslot, og bygherren tog det med det lystige temmelig bogstaveligt. Her er en bygning, der sprøjter vand på sine gæster, der er indbyggede grotter med overraskelser og et magisk dukketeater.

Udover alle de bizarre og forunderlige påfund er der en park med smukke blomster afstemt efter farve og en ganske særlig pavillon: Pavillonen fra Sound of Music. Alle fans af musicalen kender den, og for mig var det en særlig oplevelse at se den ‘live’.

Læs også mit indlæg om slottet og om, hvor du kan finde Sound of Music filmlocations i Salzburg.

Spis ægte Mozartkugler på café

Mozartkugler hører til en af de oplevelser i Salzburg.

Café Konditorei Fürst på Brodgasse ved Alter Markt åbnede i 1884 af ingen ringere end ophavsmanden til Mozartkuglerne. Disse runde nougat-, marcipan- og pistaciedrømme. Jeg tror ikke, at der er mange, som rejser fra Salzburg uden at have Mozartkugler med hjem. Men de skal også nydes dernede.

På Fürst-konditorierne – der er fire i alt – kan du smage både dem og andre himmerigsmundfulde fra efterkommerne af Paul Fürst. Konditoriet på Brodgasse er det originale, de andre er kommet til senere.

Der er meget at se på Alter Markt, den gamle markedsplads: Bygninger fra middelalderen, det smalleste hus i byen (1,42 meter bred) og et fint springvand samt den berømte café Tomaselli. Blot for at nævne nogle af de dejlige oplevelser i Salzburg.

Nu vi er ved maden, vil jeg anbefale restauranten m32 ved Museum der Moderne Salzburg. Hip og cool med en pragtfuld udsigt og skøn mad, traditionelt med et moderne twist. Du kan tage en elevator nede fra gadeplan op til restauranten (og museet).

Link: Original Salzburger Mozartkugel

fb-share-icon0
Tweet 20
fb-share-icon20

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *