Grækenland har skønne øer og turkisblåt hav, men hvad med at udforske den græske historie og mytologi i Delfi? Området er specielt kendt for Apollon-templet, hvor det berømte kvindelige orakel rådgav både privatpersoner og politikere.

Tekst og fotos: Anette Lillevang Kristiansen

Kunne det ikke bare være totalt fantastisk, hvis man kunne gå et bestemt sted hen og få svar på alle sine spørgsmål? Hvordan man lige skal score ham den lækre fyr på kontoret? Hvilke tal skal jeg skrive på ugens lottokupon? Hvordan sikrer man sig 12 i samfundsfag? Skal jeg nu gifte mig med ham eller ej?

Ja, jeg kunne blive ved med at stille geniale og yderst relevante spørgsmål, men jeg iler fluks med svaret på alle dine bønner! Du har simpelthen brug for en Pythia! Jeps, det hed hun nemlig – oraklet i Delfi i det antikke Grækenland. Hun havde svar på alt, og mange konsulterede hende for at få kvalificeret rådgivning direkte fra himlen.

Det gamle amfiteater i Delfi. Foto: Anette Lillevang Kristensen/vildeverden.dk
Det er utroligt at forestille sig, at der for 2000 år siden blev spillet farverige komedier og tragedier på scenen i det gamle amfiteater i Delfi.

De gamle grækere gik næppe op i at få topkarakter i samfundsfag …. og dog. Grækenland er som bekendt demokratiets vugge, så det er både sikkert og vist, at den vise præstinde i sit berømte orakeltempel også blev rådspurt i den slags sager.

Men hvordan fungerede det helt præcist med det orakel, og hvor ligger stedet, som var så dybt skattet af grækerne for over 2000 år siden?

Det havde jeg sat mig for at finde ud af sidste sommer, hvor jeg med bussen fra centrum af Athen, styrede i nordvestlig retning og i åndeløs spænding ventede på at opleve dette helt særlige Pythias arnested.

Præstinden i det allerhelligste

Vel ude af den græske hovedstads kaotiske farverige bymidte mødes man af bløde bakker og et grønt indbydende landskab, men pludselig brydes det harmoniske af arrede grå klipper i det fjerne.

Vi nærmer os Delfi, og jeg begynder langsomt at forstå, hvorfor det her sted var et tilløbsstykke i oldtiden. Ikke nok med at man gennem en konsultation kunne få råd og vejledning i livets store spørgsmål – stedet var også helligt, og er den dag i dag stadig malerisk smukt.

Delfi, som i dag består af det arkæologiske område med templerne og selve landsbyen af samme navn, ligger på den sydlige side af Parnassosbjerget. Byen ligger på kanten af en enorm dal med udsigt til havet i det fjerne, og kun et par kilometer nede ad vejen ligger tempelkomplekset.

I oldtiden var Delfi en af de mest betydningsfulde Apollo-helligdomme. Guden Apollo var i den græske mytologi ham man tilbad, hvis man manglede støtte i sager om musik, lægekunst, digtning, spådom og endelig bueskydning.

Athena Pronaia-templet i Delfi. Foto: Anette Lillevang Kristensen/vildeverden.dk
Athena Pronaia-templet ligger et lille stykke vej fra Apollon-templet, men man kan fint gå til begge tempelområder og nyde den flotte natur.

Først havde man i Delfi tilbedt en kvindelig guddom, men guden Apollo overtog styringen fra 1000-700 f.Kr. Stedet blev tiljublet på grund af oraklet, men hvem var dette orakel? Der var både præster og embedsmænd tilknyttet Delfi, men det var en bestemt kvindelige præstinde, der videregav svar fra Guderne.

Pythia var hendes kultnavn, og når hun gik i trance, kom hun med korte svar eller lyde, som præsterne skulle forsøge at tolke. Hun sad på en særlig trefods-skammel i templets allerinderste, og hun havde kun konsultationstid én gang om måneden. Inden folk måtte komme i nærheden af hende, skulle de rense sig grundigt i Kastalia-kilden ved indgangen og gennemgå en række vigtige ritualer.

”Flyvende” på naturgas-dampe

Det oprindelige Apollo-tempel blev ødelagt af en brand i år 548 f.Kr., og stedet har haft en omtumlet tilværelse efterfølgende. Både voldsomme krige, jordskælv og plyndringer har hærget templerne, og selvom der ihærdigt blev forsøgt på at rejse bygningerne på ny og få genoptaget orakelvirksomheden, så lykkedes det aldrig at få stedet tilbage til dets velmagtdage igen.

Pythia rådførte folk i personlige spørgsmål, men kanaliserede også svar til mangt en politiker i vigtige statspørgsmål. Mange af orakelsvarene er overleveret, og nogle af dem er skrevet på vers.

Det interessante er, hvordan Pythia kom i kontakt med guderne. Kan hun havde været clairvoyant og i stand til at modtage budskaber fra det hinsides? Var hun shaman? Havde hun bare disse særlige evner eller indtog hun et bevidsthedsudvidende stof for at komme i kontakt med den åndelige verden?

Bjerglandskab i Delfi. Foto: Anette Lillevang Kristensen/vildeverden.dk
Man er tæt på naturen, selvom man bor i byen Delfi – en af dagene, da jeg sad på min altan, lød der lige pludselig klokkeklang – da en flok får med bjælder om halsen, kom trissende afsted nede på stien.

Mange steder rundt om i verden er dette fænomen kendt i dag, og har været det til alle tider. Der har altid fandtes mennesker med specielle psykiske evner til at ”se.” Synske findes i mange folkeslag verden over, lige fra åndemanere på Grønland, shamaner i Amazonas og medicinmænd i Afrika til ”kloge koner” i Herning.

Det særlige er, hvordan de kan få adgang til Gudernes svar og viden. Indtager mediet ”noget” eller ej for at skaffe sig adgang til den åndelige verden? Den sjoveste forklaring jeg fandt i min research om præstinde Pythia er en teori om, at hun sad på sin skammel oven over en revne i jorden, der førte ned til en kilde af sivende naturgas. Hun indåndede gassen og blev af den grund lidt bims i bolden, så hun sagde mystiske ting, der blev tolket som åbenbaringer fra guderne.

Ja, der kan være mange underfundige forklaringer, men sikkert er det i hvert fald, at folk valfartede til Delfi for at blive rådgivet, så noget må hun altså have ramt rigtigt med, den gode Pythia – naturgas-påvirket eller ej…!

Naturskønhed og ældgamle søjler

Oraklet Pythia holdt til i det allerinderste af templet.
Foto: Anette Lillevang Kristensen/vildeverden.dk
Oraklet Pythia holdt til i det allerinderste af templet. I dag er der kun ruinerne tilbage af fordums skønhed, men man kan levende forestille sig, hvordan det må have set ud.

Oraklets indflydelse forsvandt efter, at romerne i år 191 f.Kr. tog kontrol over helligdommen, og kristendommen senere blev indført som religion i romerriget. Trods diverse katastrofer har templerne i Delfi overlevet indtil i dag. Man kan glæde sig over de velbevarede søjler, amfiteatret og det gamle stadion fra De Pythiske Lege. Disse lege blev afholdt hvert fjerde år til ære for Apollon og startede i år 582 f.Kr. Legene indeholdt både musikkonkurrencer og dyst i forskellige sportsgrene.

Som nævnt er det ikke på nogen måder et nyt fænomen, at folk opsøger orakler eller synske for at få råd. Noget andet vigtigt er, at ser man rundt om i verden, så ligger gamle helligdomme næsten altid i naturskønne omgivelser. Det kan være i eller ved bjerge, i ørkener, i grotter, ved havet eller i nærheden af søer, floder osv.

Jeg spekulerer sommetider på, om gamle folkeslag havde en dybere forståelse for kraftsteder i naturen – steder med særlig sjæl og ånd. Måske var det på en eller anden måde lettere at komme i kontakt med Guderne på disse steder. Porten var ligesom mere åben der.

Rent naturmæssigt er Delfi afgjort et af de steder, som man ikke kan lade være med at lægge mærke til, fordi der er så smukt og storslået. Naturen er uovertruffen og på en gåtur blandt de gamle tempelmure, forstår man helt ud, hvorfor oldtidens grækere valgte dette sted til et tempel, hvor et orakel skulle arbejde. Gudernes svar synes at flyde aldeles uhæmmet og komme helt af sig selv i dette betagende natursceneri.

Foto: Anette Lillevang Kristensen/vildeverden.dk
Folk kom langsvejs fra til Delfi for at få rådgivning i store spørgsmål og ud over svar fra oraklet Pythia, har de rejsende kunnet glæde sig over den storslåede natur i bjergene.

Selvom Delfi er et kendt turistområde i Grækenland, så føles det ikke overfyldt. Byen er lille og indbyggerne er gode til at sørge for at ens ophold er afslappet. Der bliver kredset om én med dejlig mad og personlig betjening. Byen og dens arkæologiske område er perfekt, hvis man vil opleve det autentiske Grækenland og samtidig blive klogere på mytologien og historien.

Oraklet i Delfi er noget, de fleste har hørt om, og det er virkelig værd at besøge de berømte templer. Jeg var nysgerrig og blev helt sikkert ikke skuffet. Det blev godt nok ikke til noget famøst orakelsvar til mig, men til gengæld masser af hygge, afstresning, traveture blandt oldtidsmure og en sjælden flot og fredfyldt natur.

Praktisk info

Hvordan kommer man til Delfi?

Mange flyselskaber flyver til Athen fra Billund og København – en returbillet koster omkring 1.000 kroner, afhængigt af, hvornår du vil afsted. Book så tidligt som muligt, især hvis du skal afsted i sommerferien.

Der kører bus fra Liossion KTEL Bus Stationen i Athen til Delfi. Turen tager tre timer inkl. en kort pause midtvejs. En enkeltbillet koster omkring 20 euro. Det er en god idé at købe busbilletten et par dage før, så man er sikker på at få en plads.

Hvor kan man bo?

Der findes masser af hyggelige små hoteller og guesthouses i Delfi. Det er en lille by og mange af overnatningsstederne er privat- og familieejede, hvor man virkelig bliver hygget om. Prøv om du kan få et værelse med udsigt til dalen og havet (der dog ligger omkring ti kilometer væk) – det er så smukt og fredfyldt, og man kan sidde og nyde synet på sin altan.

Man kan booke værelser på for eksempel trivago.dk – her kan man sagtens være heldig at finde billig overnatning med både udsigt og dejlig hjemmelavet morgenmad serveret af konen i huset. Hele byen er et stort orgie af hyggelige restauranter og taverner med lækkert græsk mad og alt godt fra havet.

Entrébilletter

Man betaler for indgangen til templerne i det arkæologiske område og museet i én billet. Billetten koster omkring 12 euro. Adgangen til Athena Pronaia-templet er gratis. Afstandene er små i Delfi, så man kan sagtens gå til begge tempelområder. Museet ligger ved indgangen til det arkæologiske område.

Hvis man vil se det gamle stadion, så skal man gå længere op efter amfiteatret (der er god skiltning) cirka en halv times tid. Det er en dejlig gåtur, men tag vand med, det er virkeligt varmt at gå der om sommeren.

Her er flere indlæg om Grækenland

Parga: Skøndhed og idyl for alle pengene

Ferietips til din ferie på dejlige Kreta

Guide til den store klassiker Rhodos

fb-share-icon0
Tweet 20
fb-share-icon20

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *