Hvis man har tænkt sig at besøge Penang Island, kan det anbefales at udvælge nogle bestemte ting. Her er mine forslag.

Tekst og fotos: Anette Lillevang Kristiansen

Den tørre søde duft af røgelse kildrer i næsen, og en sky af røg står op i en søjle fra et af de store bronzekar udenfor et kinesisk taoist-tempel. I det fjerne kalder en muslimsk minaret til bøn i den sene eftermiddagssol, og i Little India bevæger man sig gennem en salig duft af karry og hvidløg blandet med stegt kød.

Kulørte batik-saronger faldbydes på markedet, et skilt fortæller, at her købes guld til højeste pris, og et andet sted fanges øjet af en smuk gammel bygning i kolonistil.

Alle disse indtryk er den malaysiske ø, Penang Island, i en nøddeskal. En etnisk og religiøs smeltedigel, der føles som hele Asien er komprimeret ned på én lille ø. Lidt Indien, lidt Vesten, lidt Thailand, lidt Indonesien, lidt Kina. Buddhisme, hinduisme, islam, kristendom og kinesisk taoisme.

Alt og alle har fundet vej til Penang gennem de sidste mange hundrede år og skabt dette farverige og mangfoldige samfund, som man kan se i dag både i hovedbyen Georgetown og på resten af øen.

En kæmpe liggende Buddha skulptur på Penang Island

Nyt og gammelt i forening

Et rigtigt smukt eksempel på et thaibuddhist-tempel er Wat Chaiya Mangkalaram – der også er hjemsted for en af de største liggende Buddha-figurer i Sydøstasien. Liggende Buddhaer findes flere steder rundt om i Asien, og et af de største kan man få at se i Wat Po-templet i Bangkok, men den liggende Buddha på Penang er bestemt også værd at kigge nærmere på.

Man fænges, som altid ved de thailandske templer, af farverigdommen og ikke mindst de mange detaljer. Udenfor hallen, hvor Buddha ligger, slanger en mangefarvet slange eller drage sig og sceneriet bliver ekstra sjov og kontrastfyldt, fordi der bag dette eksotiske tempelkompleks ligger et supermoderne højhus. Nyt og gammelt, tradition og nytænkning mødes i smukkeste harmoni på Penang. Gammel mytologi møder den moderne verden, og det føles helt naturligt.

Et sjovt lille kuriosum ved thaitemplet, er, at der bag den liggende Buddha sidder adskillige gyldne Buddhafigurer. Det er der i sig selv ikke noget specielt i, men hver af dem repræsenterer et af de kinesiske stjernetegn, og der er sat skilte op med alle årstal, så man kan finde sit eget stjernetegn. Man kan også købe lotusblomster i pinkfarvet stearin og et orangefarvet munkeoutfit, hvis man skulle føle trang til det.

Batik og behårede edderkopper

Nu vi taler om tøj, så er der rigtig gode muligheder for at forny garderoben med lidt sommertøj. En god idé er at tage på besøg på et af de mange batik-fabrikker. Her kan man få lov at kigge arbejderne over skuldrene, når de maler eller trykker de flotte farvestrålende mønstre.

Bagefter kan man så shoppe amok i den tilhørende butik. De har mange flotte ting, både tøj til både mænd, kvinder og børn i mange kvaliteter både bomuld og silke. Man kan også købe et stykke stof og selv sy sit tøj, hvis man er fiks på en symaskine.

Batiktæppe med blomster på Penang Island
Det er spændende at besøge en batik-fabrik, hvor man kan iagttage arbejderne male smukke mønstre i hånden eller trykke med guldmaling.

På en ø-rundtur på Penang Island kommer man højst sandsynligt forbi Entopia Butterfly Farm, der er en kæmpestor overdækket regnskov, hvor tusindvis af kulørte sommerfugle flagrer om ørerne på en. Stedet minder lidt om Randers Regnskov, og klimaet er naturligvis meget tropisk, det vil sige meget vådt og meget varmt. Det er en god idé at medbringe en paraply, da det regner periodevis inde i ”drivhuset.”

Det er et sjovt sted at bruge et par timer. De har også sommerfuglepupper, leguaner, slanger, skorpioner og enorme taranteller med behårede ben. De er heldigvis forsvarligt spærret inde bag glas, så man kan nøjes med at tykke næsen mod ruden og lade skrækken krybe ned ad ryggen.

Handelscentrum i århundreder

Når vi nu er ved krybbet, så kan man også besøge slangetemplet. Det er et fint lille kinesisk tempel med et flot svunget tag og masser af udsmykning og finurlige detaljer. Inde i templet åbenbarer der sig på alteret to bambusopsatser.

Det er et slags stativ, hvorpå der ligger levende slanger. De ser godt nok ikke specielt levende ud, men er temmelig sløve og sovende. Alligevel skal man nok ikke stikke snuden helt hen til dem. Man ved aldrig, om de måske lynhurtigt kunne vågne op til dåd.

Der hænger også slangeham ved siden af dem, og der er typisk to slanger på hver opsats, en giftiggrøn og en mere broget. Det er meget morsomt at iagttage dem, selvom der ikke sker det helt store. I et lokale ved siden af templet opdrætter man slanger – og bruger giften fra dem til serum, der bruges som modgift ved slangebid.

Slange i stativ på Penang Island
fb-share-icon0
Tweet 5
fb-share-icon10

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *