20.000 mennesker. Så mange boede i den romerske havneby Pompeji, da vulkanen Vesus gik i udbrud den 24. august år 73, og sprøjtede milliarder kubikmeter pimpsten, aske og lava ned over byen og dens indbyggere. De indbyggere, der ikke blev kvalt af svovlgas eller ramt af Vesuvs lava og aske, nåede at flygte, mens mange af de overlevende omkom allerede dagen efter, hvor byen blev totalt begravet.

I mere end tusind år lå byen begravet i bjerge af pimpsten og størknet aske. Seks meters lag, som dækkede Pompeji, og som først blev fjernet i 1700-tallet, da arkæologer opdagede spøgelsesbyen.

I dag er Pompeji udgravet og et berømt turistmål i Syditalien. Så da vi var på ferie i Sorrento, en times kørsel derfra, måtte vi selvfølgelig se stedet. Og hvilken tur! Vi gik gennem gader med velbevarede mure, og trådte på de samme sten, som byens indbyggere gik på dagligt – store firkantede sten med riller efter de mange kærrer, der har rullet af sted på gaderne.

Blandt butikker og bordeller

Vi kunne fornemme livet i butiksgaderne, hvor de mange små huse i sin tid rummede værksteder, værtshuse og madboder – ja, man kan endda se diskene med huller til keramikkrukkerne, der indeholdt oliven, vin og andre former for mad. Vi studerede templerne, de romerske bade, retsbygningen, teatrene og selv byens bordeller, som er velholdte.

Jeg besøgte et af dem. Her var der korte, små stensenge og fine freskoer med erotiske motiver. Der var 24 bordeller i alt, før byen blev begravet, og her skulle efter sigende være fundet nogle mennesker, da arkæologerne gravede byen ud. Dødens favntag… Mange af bordellernes mosaikker viste i øvrigt, hvilke ydelser de prostituerede leverede, og de fleste kan ses på Napolis arkæologiske museum.

Forstenet mand i glaskiste i Pompeji

Højdepunktet for mig var afstøbningerne af mennesker. Det satte pludselig ansigt på katastrofen – bogstavelig talt. I glasmontrer ligger mennesker forstenet i al evighed til offentlig beskuelse. Jeg kunne se hver en detalje på personen, buksekanterne, tæerne, ansigtstræk…

Og selv om det ‘kun’ er afstøbninger af deres kroppe, er det lidt højtidligt at stå der og betragte nogle af ofrene. Afstøbningerne var i øvrigt muligt, fordi asken lagde sig omkring de døde og ved at fylde gips ind i ‘formen’, kunne man få et nøjagtigt aftryk af mennesket.

En mand fra pompeji,d er er forstenet

Tag en guide i hånden

Pompeji er så stort og så interessant, at det bedst er egnet til en hel dagudflugt. Vær opmærksom på, at de flotteste bygninger ligger længst fra indgangen. Vi valgte desværre at se Pompeji en bagende varm dag med vores iPhones som eneste guide, og det var en skam. Der er nemlig ingen skilte eller information nogen steder, og det er umuligt at gætte sig frem.

Derfor: Tag turen med en guide eller betal for en audioguide, hvor du kan gå rundt efter et kort og få beskrivelserne hvert sted, du stopper op. Og prøv at time udflugten til en dag, der IKKE når op over de 30 grader, for man går langt og meget, og der er ikke meget skygge i gaderne. Vil du have den fulde udbytte, skal du besøge Arkæologisk Museum i Napoli, hvor de udstiller en masse mosaik, skulpturer, smykker og hverdagsting som værktøj m.m..

Her kan du læse mere om Pompeji, som på italiensk staves med to i’er i enden: Pompeii.org.

Information om Pompeji

Åbningstid: 1. april – 31. okt: Kl. 8.30-19.30. Fra den 1. nov. – 31. marts: Kl. 8.30 -17.30.

Priser: 15 euro for voksne, gratis for alle under 18 år.

Transport: Du kan komme med tog fra for eks. Napoli, bus fra Salerno og naturligvis i bil.

Andre indlæg om Italien

Ferietips: Tre boblende vingårde i Franciacorta

Slow food for dummies i Brescia

Ferietips til en eventyrlig bilferie i Toscana

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *