Når man træder over dørtærsklen på Raffles Hotel i hjertet af Singapore, er det syn, der møder en, lige så anderledes fra andre 5-stjernede hoteller, som den kølige temperatur i lobbyen er fra Malaccastrædets sauna-agtige luft.

Massive marmorsøjler flankerer et sparsomt møbleret rum, og hvis det ikke var for de elektriske pærer i lysekronerne, de moderne vaser med buketter centralt placeret på et massivt antikbord eller aircondition, ville der ikke være noget, der afslørede, hvilket århundrede man befinder sig i. Raffles facade bærer en vis lighed med hotellet, der optræder i Wes Andersons ‘Grand Budapest Hotel’, og jo mere man udforsker hotellet, desto tydeligere bliver det, at Raffles viktorianske tema ikke blot er udvendigt.

Singapores ældste bar

Generationer af ejere og personale på Raffles har forsøgt at bevare hotellets personlighed og sjæl gennem dets 128 år lange liv. Og det er lykkedes dem. På stedet finder man blandt andet en balsal, en gårdhave og Singapores ældste bar, Raffles Long Bar, hvilket personalet ikke forspilder en chance for at minde besøgende om.

Hver krog af hotellet har i tidens løb dannet rammen for noget bemærkelsesværdigt, men naturligvis har de fleste af hotellets historier deres rødder i festsalen eller i Long Bar, hvor den feminine, frugtige drink Singapore Sling blev opfundet, så kvindelige gæster kunne tage del i festlighederne, i en tid hvor pæne damer ikke drak øl og spiritus.

For at formidle hotellets historie har Raffles deres egen historiker i huset, Leslie ”Les” Danker, der har været en del af holdet i godt 40 år. Han fortæller om Raffles med samme iver som talkshowværten Jimmy Fallon promoverer hver eneste af sine gæsters nyeste projekter.

Les Danker er en travl mand, for Raffles har siden dets grundlæggelse i 1887 oplevet mange tider – såvel som gæster – komme og gå, overlevet to verdenskrige, økonomiske depressioner og en cirkustiger på flugt (den kommer vi tilbage til om et øjeblik).

Resultatet er, at det 21. århundredes hotel har undergået en darwinistisk proces, og undervejs er hotellets faciliteter blevet plettet med historiske landemærker – nogle moderne (første elektriske hegn i Singapore), nogle fuldstændig bizarre (tiger under billardbord – hæng på!).

Når man henslængt i en af Long Bars lænestole med en kølig drink i hånden, lytter til Les Danker, kan man kigge sig over skulderen og se det billardbord, hvor en løssluppen cirkustiger i 1902 krøb i skjul efter at have spredt kaos og frygt blandt hotellets gæster. Den vildfarne tiger mødte sin ende, da den daværende bestyrer og sportsskytte blevet hidkaldt – iført pyjamas og med en riffel over skulderen.

Dansede under besættelse

I balsalen siges det, at hotellets gæster under bombardementet af Singapore i 2. Verdenskrig blev inviteret til en sidste dans, mens den japanske besættelsesmagt rullede ind over øen.

Under krigen blev Raffles beboet af japanske officerer, og ifølge legenden holdt de hen mod krigens afslutning – i selv samme sal hvor hotellets beboere tre år tidligere havde danset krigen i møde – en spektakulær sake-fest, der kulminerede i et masseselvmord á la Jonestown… med håndgranater i stedet for Kool-Aid.

Berømt stamgæst

Sidstnævnte er dog ikke en del af Raffles-gæsternes historiepensum, men snarere en vandrehistorie, der giver genlyd på de marmorbelagte gange. Således er mange af de historiske begivenheder på Raffles Hotel sløret af mystik.

Raffles bar

En af hotellets mange berømte stamgæster, den engelske forfatter Somerset Maugham, beskrev Raffles som et symbol på ”alle eventyrene i det eksotiske øst”, og det er netop den stemning, som man bliver opslugt af på hotellet.

Hele oplevelsen af det legendariske hotel bliver bundet sammen af dets historie, myter og måden, det stadig den dag i dag bliver drevet på, så hver generation af gæster har oplevelsen af at blive en del af Raffles historie.

Læs også indlægget Hele asien samlet på et sted samt indlægget om en ferie ombord på det smukke skib Star Clipper.

Fotos: Raffles Hotel.

fb-share-icon0
Tweet 20
fb-share-icon20

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *